marcin_tedora6 Napisano Listopad 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 Spotkałem sie z problemem, który lekko mnie zaniepokoił? po wpisaniu w konsoli yum install a * yum upgrade b * itp ważne żeby znak wieloznaczności był po spacji pojawia się lista wszystkich plików i podfolderów /home wygląda to tak: Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu g. Nie ma pakietu Dokumenty. Nie ma pakietu Muzyka. Nie ma pakietu Obrazy. Nie ma pakietu Pobrane. Nie ma pakietu Publiczny. Nie ma pakietu Pulpit. Nie ma pakietu Szablony. Nie ma pakietu Wideo. Nie ma pakietu *********** ** Nie ma niczego do zrobienia Pozostałe rzecz jasna nie przepisałem.... Co to za dziwna dziwność, a możeby tak zdalnie odczytać zawartość poznać nazwy plikow z istotnymi informacjami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 A co w tym dziwnego? Gwiazdka rozwija wszystkie nazwy plików w katalogu bieżącym a yum traktuje je jak nazwy pakietów. Ja tam żadnej dziury nie widzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 Dlatego jeśli chcemy użyć gwiazdki jako metaznaku tylko w stosunku do plików w repozytoriach yuma, to należy poprzedzić gwiazdkę backslashem (odwrotny ukośnik - tak to się chyba po polsku nazywa ). Np. yum install a\* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_tedora6 Napisano Listopad 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 wszystko jasne jest wszystko się zgadza, mnie interesuje fakt czy zdalnie można odczytać zawartość dowolnego katalogu oczywiście w sytuacji jak wyżej, mam webmina i sprawdzę później dam znać chyba ze ktoś juz próbował i da znać, a czy w którymś skrypcie idzie zrobić automatyczną zamianę "*" na "\*"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 a czy w którymś skrypcie idzie zrobić automatyczną zamianę "*" na "\*"? Lepiej nawet nie próbować, bo wymyślą jakieś aktualizacje do yuma i nikt nie zagwarantuje jak takie kombinacje wtedy zadziałają. Zrobi się na przykład yum remove * przy którejś automatycznej aktualizacji i będzie problem. A właściwie nie tyle problem, co Fedora do zainstalowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 mnie interesuje fakt czy zdalnie można odczytać zawartość dowolnego katalogu w czym problem skoro: $ yum install a * Wczytane wtyczki: fastestmirror, presto Musisz być zalogowany jako root, aby wykonać to polecenie. [EDIT] Cholercia, nie zupełnie, bo yum provides jest już dostępny dla każdego i wylistuje jako zwykły user. Nie wiem do czego to się może przydać, ale jednak listuje katalogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 [...]czy zdalnie można odczytać zawartość dowolnego kataloguPrzy pomocy polecenia np.yum install * czytasz co najwyżej zawartość bieżącego katalogu i pod katalogów. Być może, że polecenie yum install \/home/* przeczyta zawartość katalogów /home z dokładnością do posiadanych uprawnień. Zdalnie? Myślisz o czymś w rodzaju: yum install smb://jakis_komputer/jakis_katalog Jeśli będziesz miał uprawnienia, to być może tak. W sumie wszystko sprowadza się do tego czy masz prawo coś zrobić czy nie, czy masz prawo skomunikować się w ten czy inny sposób ze zdalnym komputerem czy nie. Tylko jeśli masz uprawnienia to po co się tak męczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_tedora6 Napisano Grudzień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 ok wszystko juz jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi