Jasiek_M Napisano Grudzień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2009 Witajcie, Mam problem z jasnością ekranu w laptopie... jest za duża, z kolei przyciemnienie obrazu suwakiem nic nie pomaga bo poszarza cały obraz i nadal nie oddaje prawdziwych ostrych kontrastów zdjęcia. Dla większości nie było by to problemem ale ja dorabiam jako fotograf i jest to dla mnie bardzo ważne-praktycznie wyklucza laptop z pracy na nim. Dodam tylko że na laptopie mam standardowe sterowniki bez 3D itp... bo okazało się że nie ma możliwości zainstalowania sterowników(temat był już przerabiany i nikt nie znalazł pomysłu). Czy jest w ogóle jakiś ratunek i czy pomoże coś aktualizacja do F12... Pozdrawiam Jasiek Matacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2009 Zobacz xgamma. Przykładowe użycie xgamma -gamma 0.8 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Grudzień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2009 Wszystkie wartości(RGB) wyrzuca mi 1.000, więc chyba w teorii wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2009 Dla większości nie było by to problemem ale ja dorabiam jako fotograf [...]Sorry stary, ale jeśli dorabiasz jako fotograf, to raczej pomyśl o porządnym monitorze z możliwością kalibracji. Jeśli o dorabianiu myślisz poważnie. No i z przykrością tutaj muszę powiedzieć, że ze względu na podejście producentów kart grafiki do Linuksa, to raczej pomyślałbym o Windows. Sam bawię się fotografia czysto amatorsko, ale widzę poważną różnicę w barwach między Linuksem a Windows nawet na tej samej karcie grafiki i sprzęcie. A jeśli masz nie daj Boże kartę grafiki ATI to przyjmij moje wyrazy współczucia i zacznij składać albo na windy albo na lapka z nvidią jeśli chcesz/musisz koniecznie korzystać z laptopa. Swoją drogą jeśli ktoś mówi o fotografii a chce korzystać z laptopa a nie z porządnego sprzętu, to tak trochę jakby mija się z rozumem. Wybacz ostre słowa, ale jeśli chcesz coś robić porządnie, to i sprzęt musi być porządny. Laptop to jest dobry do przeglądania netu, ostatecznie do gier, ale nie do fotografii w sensie zarobkowym. Z lapka, to sobie na facebooka śliczną fotkę swojego kota można wstawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Grudzień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2009 Ostre słowa rozumiem, na razie aż tak poważnie nie dorabiam by inwestować w to aż tyle. Po prostu nie jestem profesjonalistą- czasem pomogę przy ślubie, czasem Echo Dnia(lokalna gazeta) wyśle mnie na jakąś imprezę by zrobić fotoreportaż. Choć akurat chyba głupio się bronię bo nawet jak nie robię czegoś zarobkowo(jestem oficjalnym fotografem wydziału a do tego pomagam w dwóch fundacjach i gazecie studenckiej plus w redakcji) to i tak wiesz jak fotografowie lubią "dopieszczać" swoje zdjęcia A Laptop z prostego powodu, jestem studentem z zameldowaniem 70km od uczelni, więc muszę mieć coś mobilnego bo czasami komp ze stancji muszę wziąć do domu(Aktualnie np. piszę z 7 letniego domowego kompa ale wszystkie dane mam na lapku). Zresztą nawet na uczelnię czasem trzeba wziąć laptop- kierunek Informatyka nawet na pierwszym roku rządzi się swoimi prawami Dobra to teraz do tematu, bo zapomniałem powiedzieć że porównywałem zdjęcia z Visty(lapek) z Fedora(lapek) i Fedora(stacjonarny).... i najlepiej wyszły na stacjonarnej Fedorze i starym LCD Nec`a. Choć Vista na laptopie i tak lepiej odtwarza zdjęcia niż Fedora(nie są tak jasne ale na obu systemach jest widoczna delikatna niebiesko-fioletowa poświata, coś jakby zdjęcie było w innych tonach/z innym balansem bieli, pierdoła ale denerwuje. P.S Jaka książka do nauki Linuxa bo święta a jednak nawet na pierwszym roku Polibuda na kierunku Informatyka zobowiązuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi