kenczan Napisano Styczeń 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2010 Witam ! Zauważyłem, że przy zmianie piosenki (w dowolnym odtwarzaczu) z głośników wydobywa się dziwaczny dźwięk (mi się skojarzył z wyłączaniem starego radia). Jest to dość dokuczliwy problem, który występuje na dwóch komputerach (obydwa mają Intel HDA i ten sam system). Korzystam z pulseaudio. Wiem, że przy takiej ilości danych to trochę wróżenie z fusów, ale nawet nie wiem za co się zabrać. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Kenczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2010 A to nie ma żadnego związku ze sprzętem (np. głośniki)? Jak przełączysz w jakimś odtwarzaczu (np. exaile) wyjście audio na ALSA to problem nadal występuje? Może to ma związek z gstreamerem, spróbuj jakiegoś odtwarzacza korzystającego z Phonona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczan Napisano Styczeń 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2010 Faktycznie przy ustawieniu w Exaile 'u wyjścia na ASLA 'ę problem nie występuje (jeżeli ustawić PA nic się nie zmienia). Czy da się usunąć bezpiecznie PulseAudio albo zmienić wyjście innych odtwarzaczy na ALSĘ ? Oprócz o tu omawianego mam z PulseAudio problemy w wine. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz KenczaN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 ...zmienić wyjście innych odtwarzaczy na ALSĘ ?Jest możliwość przekierowania całego gstreamera na alsę (większość playerów pod gnome korzysta z gstreamera), ale nigdy nie próbowałem, więc nie wiem czy zadziała. Wpisz w terminalu jako zwykły użytkownik: gconftool-2 -t string --set /system/gstreamer/0.10/default/audiosink alsasink gconftool-2 -t string --set /system/gstreamer/0.10/default/audiosrc alsasrc gconftool-2 -t string --set /system/gstreamer/0.10/default/musicaudiosink alsasink Potem wyloguj się z pulpitu. Może to jest wina jakiś przełączników w PA. Spróbuj coś pomieszać w pavucontrol . Zainstaluj też gmixer i w nim też spróbuj wyciszyć wszystkie suwaki, które nie są potrzebne dla pulseaudio i alsy. EDIT: Lista aplikacji korzystających z gstreamera http://gstreamer.freedesktop.org/apps/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Przed kombinowaniem z GStreamerem wypróbuj te polecenie jako root: echo 0 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save Jeśli pomoże, to dodaj: snd_hda_intel.power_save=0 do parametrów jądra. https://fedoraproject.org/wiki/Common_F12_bugs#hda-clicks Z tego co widzę w nowym jądrze dla F12 (2.6.32.2-10.f12) ta opcja jest domyślnie wyłączona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczan Napisano Styczeń 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Problem jest twardy i się stawia i nic z w/w podpowiedzi nie dało skutku. Najgorsze jest to że problem występuje na dwóch różnych komputerach :/ Zauważyłem jednak, że gdy zmieniam piosenkę w taki Rythmboxie to znika on na chwilę z listy programów odtwarzających dźwięk i po chwili się na niej pojawia. Może to powoduje generowanie tych dziwnych "czkawek" na końcu zmienianych piosenek. Próbowałem wykasować PA jednak wykasowanie go oprócz de facto rozwiązania problemu czkawki przy zmianie piosenek przysporzyło kolejnego mianowicie nie działa mi pokrętło do regulacji poziomu głośności. O ile na desktopie nie ma z tym problemu o tyle w przypadku laptopa z wbudowanymi głośnikami to kłopotliwa rzecz. Wiem że kasowanie PA to nie rozwiązanie a obejście, ale cóż może jednak lepiej się go pozbyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 ...przysporzyło kolejnego mianowicie nie działa mi pokrętło do regulacji poziomu głośności.Jeśli chodzi o applet głośności to znaczy, że bez zrozumienia czytałeś moje poprzednie posty, bo pisałem w nich o programie gmixer . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczan Napisano Styczeń 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Jeśli chodzi o applet głośności to znaczy, że bez zrozumienia czytałeś moje poprzednie posty, bo pisałem w nich o programie gmixer . Właśnie w tym sęk że go zainstalowałem i nie przyniosło to efektu, bo na nie reagował. Natomiast po przywróceniu PA wszystko wróciło do normy a gmixer został przeze mnie usunięty. Chyba, że da się coś z tym zrobić ? EDIT:// Aktualizacja systemu sudo yum update rozwiązała problem PA na miejscu na całe szczęście zaczął działać poprawnie. Dziękuję za wszystkie udzielone mi wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi