Skocz do zawartości

Wydajność Otwartych Sterowników Radeon

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kartę graficzną radeon 9600 PRO i sprawa wygląda tak. Gdy jeszcze były zamknięte stery od ATI to wydajność mojej karty była (_na prawdę_ → naprawdę) ORT dobra teraz gdy trzeba się męczyć z otwartymi to fajnie, że są stabilne i bezproblemowe ale gorzej z wydajnością bo wydaje mi się, że z każdym kolejnym wydaniem Fedory ta wydajność spada. Gdy miałem F10 czy F11 po wyłączeniu compiza było dobrze (co prawda o grach mogłem zapomnieć ale system pracował bez zarzutu). Teraz gdy mam F12 i w ogóle nie instalowałem compiza system pracuje tragicznie. glxgears daje mi takie wyniki:

[Zagiewa@Zagiewa ~]$ glxgears

3211 frames in 5.0 seconds = 642.066 FPS

3171 frames in 5.0 seconds = 634.141 FPS

3143 frames in 5.0 seconds = 628.403 FPS

3150 frames in 5.0 seconds = 629.506 FPS

to nie jest zbyt wiele. Wyniki wynikami ale gdy uruchamiam firefoxa czy google chrome wchodzę na youtube włączam pierwszy lepszy film i mam z filmu całkiem długiego gifa, tnie strasznie :/ Gdy tylko uruchomię jakiś film na jakiejkolwiek stronie to wydajność procesora skacze mi do 100%. Ja wiem, że mój komp to nie demon szybkości :P ale na ogól radzi sobie z filmikami na stronach internetowych. Dlatego jestem ciekawy jak u was wygląda sprawa z wydajnością? Dodam, że akcelerację 3D mam włączona.

Mam tę samą kartę i jakieś 2 wydania temu (czyli u mnie F9) wszystko działało bez problemu na otwartych sterach. W F10 już tylko zamknięte, a teraz (F11) zamknięte już nie działają i nic nie działa. Jedyna rzecz, która lepiej działa na fedorze to filmy w 720p. Na windowsie się zacinają, a tu nie (jak ubiję pół KDE :P).

No właśnie ja mam tak samo, że z wydania na wydanie wydajność spada i staram się znaleźć przyczynę. Bo mam obawy, że wyjdzie F13 a na nim już nic nie będę mógł zrobić :/ Powoli szykuje się do zmiany karty na nvidie (właśnie z powodu braku sterów od ATI) ale dziwi mnie opinia niektórych użytkowników, którzy ciągle chwalą otwarte sterowniki. Wniosek taki: albo mają duże szybsze kompy przez co nawet na otwartych sterach im wszystko szybko śmiga albo znaleźli jakiś złoty środek na karty ATI choć wątpię. Posiedzę jeszcze jakiś czas nad tymi sterami i zobaczę czy uda mi się coś poprawić :)

Nie wiem czy testowaliście najnowsze aktualizacje w F12 ale wydajność BARDZO wzrosła. Aż sprawdziłem czy już może też hibernacja działa, nie działa :)

Sterowniki otwarte się chwali z powodu tego że są otwarte i komuś chce się to robić kiedy ATI daje d.

Zmianę na NVIDIĘ pochwalam, dobrze ATI tak :)

ATi X1250 na otwartych sterownikach. Bez większych zaciachów gram sobie w Unreal Tournament, Unreal Tournament 2004 (okno, na fullscreenie troszkę za wolno działa+parę bugów graficznych przez driver), FlightGear, Quake II, OpenArena/Quake III itd. Glxgear i tak masz lepszy niż ja:

[krystian@Jusko ~]$ glxgears
1572 frames in 5.0 seconds = 314.319 FPS
2189 frames in 5.0 seconds = 437.794 FPS
2281 frames in 5.0 seconds = 456.152 FPS
2266 frames in 5.0 seconds = 453.083 FPS
2258 frames in 5.0 seconds = 451.582 FPS
2260 frames in 5.0 seconds = 451.895 FPS
2265 frames in 5.0 seconds = 452.835 FPS

Wydajność podskoczyła po aktualizacji driverów przed paroma dniami. Jajko ostatnio aktualizowane było też, ale nie wiem na ile KMS ma wpływ na wydajność, więc nie jestem w stanie stwierdzić, czy to drivery stają się lepsze, czy KMS podbija wydajność. Poprzednio wyniki glxgear oscylowały w okolicach 90-150 (max). Glxgear też nie można traktować jako jakiś wymierny benchmark, ale mniej więcej coś z niego wywnioskować możemy.

qmic zgadzam się z Tobą całkowicie co do zmiany kart z ATI na NVIDIE. Jeśli nie chcą tworzyć sterów ok, ale niech się liczą z utratą jakiegoś procenta przyszłych posiadaczy tych kart, a co do otwartych sterów to ciesze się, że są osoby, które tworzą programy, stery itp. itd. na licencji open source i co najważniejsze ilość takich osób stale rośnie co jest powodem do uśmiechu :)

Nie testowałem F12 na żadnych grach chociażby z tego względu, że przyznam szczerze nie mam czasu na gry dlatego też jeśli chodzi o stery ważne żeby tylko system, programy gadżety, widgety, compizy itp. itd. śmigały beż zarzutu a jak wiadomo one nie mają tak dużych wymagań jak chociażby gry. Dopiero co uruchomiłem kompa ponownie bo dokonałem aktualizacji i fakt zmiany są na lepsze całe szczęście przynajmniej tak mi się wydaje bo nie wiem czy dobrze interpretuje wyniki :) Oto wyniki glxgears:

[Zagiewa@Zagiewa ~]$ glxgears

2480 frames in 5.0 seconds = 495.936 FPS

2613 frames in 5.0 seconds = 522.573 FPS

2602 frames in 5.0 seconds = 520.297 FPS

2610 frames in 5.0 seconds = 521.991 FPS

No ale... ciągle pozostaje pewien problem bo mi dalej tnie filmiki na stronach internetowych więc pomimo poprawy nie jest ona na tyle duża żeby filmy mi chodziły płynnie dlatego też jestem ciekawy jak u was chodzą filmiki?

Grzebałem, bawiłem się procesami i co mi się udało ustalić... Strony chodzą super tylko do momentu gdy natrafią na animacje flash... mam zainstalowane kodeki flash:

[Zagiewa@Zagiewa ~]$ rpm -q flash-plugin

flash-plugin-10.0.42.34-release.i386

i gdy tylko uruchamiana strona ma flash włącza się proces o nazwie "exe", który odpowiada za flash i zużywa mi 100% procka :/ więc już wiem czego nie mogę oglądnąć żadnego filmiku... Ustawiłem priorytet procesu na -20 i delikatnie poprawiło to sytuacje ale nie na tyle żeby spokojnie oglądnąć filmik dlatego zrezygnowałem ze zmiany priorytetu i pozostawiłem domyślnie 0. Więc teraz takie pytanie. Jak przyspieszyć albo poprawić pracę flash-plugin?

i gdy tylko uruchamiana strona ma flash włącza się proces o nazwie "exe", który odpowiada za flash i zużywa mi 100% procka :/
Na pewno exe? Na jakiej przeglądarce? W operze jest operapluginwrapper, a firefox powinien sam zajmować się flashem bez dodatkowych procesów. Nie wiem skąd ten proces...Co się dzieje jak go zabijesz w czasie odtwarzania?

EDIT: Poza tym polecam flashblock. Teraz jest tyle tych reklam flashowych, że nawet addblock wszystkich nie wyłapie. Ja używam flashblocka nawet na swoim dosyć mocnym kompie.

Teraz jest tyle tych reklam flashowych, że nawet addblock wszystkich nie wyłapie. Ja używam flashblocka nawet na swoim dosyć mocnym kompie.

To tak jakby komuś ucinać główę kiedy go boli :)

Nie wiem czy testowaliście najnowsze aktualizacje w F12 ale wydajność BARDZO wzrosła. Aż sprawdziłem czy już może też hibernacja działa, nie działa :)
O jakich aktualizacjach mówisz, bo ja ŻADNEGO wzrostu nie zauważyłem.

Gdy uruchomię google chrome strony chodzą szybko natomiast gdy tylko jest flash czy filmiki to tragedia. Wtedy uruchamia się proces exe (na pewno) który jak na jego najadę to dostaje info o tym, że jest to proces odpowiadający za flash playera więc na pewno exe i to on zużywa 100% procka. Dodam, że proces włącza się tylko w momencie gdy przeglądarka natrafi na flash.

Gdy uruchomię firefoxa strony chodzą dobrze chociaż nie aż tak płynnie jak google chrome. Gdy na Firefox uruchomię stronę z flash to filmiki chodzą odrobinę lepiej (chociaż nie na tyle żeby dało się oglądać). Firefox gdy natrafi na flash uruchamia proces o nazwie npviewer.bin który odpowiada za flash. Zużywa on mniej procka niż flash z google chrome ale i gdy zsumuję proces flash i firefox to i tak wychodzi mi 100% zużycia procka.

Gdy zakończę proces w trakcie np. oglądania filmiku nie ważne na jakie przeglądarce filmik staje w miejscu, a wszystkie banery, reklamy itp które są we flashu stają w miejscu. Daje to pewność, że na pewno są to procesy odpowiadające za flash.

Nie mam zamiaru blokować flash bo przecież oprócz reklam są też chociażby różnego rodzaju menu na stronach we flashu i co wtedy?

A co do aktualizacji to zawierała ona chociażby nowsze otwarte stery, jakie były ich nazwy czy wersje to nie pamiętam.

qmic, thof jak wam chodzi flash na stronach?

[offtopic]

Ja np używam dwóch przeglądarek - w jednej (Firefox) mam włączonego flasha i ją używam do oglądania youtube i stron flash, a w drugiej (Opera) mam wyłączonego flash'a i problem rozwiązany, strony się nie przycinają, procesor nie chodzi na 100%...

[/offtopic]

A wracając do wydajności sterowników to teraz nie podam konkretnych liczb z glxgears ale mam wrażenie że poprzednie wersje Fedory lepiej sobie radziły z otwartymi sterownikami niż to robi F12. Teraz gdy włączę sobie foobilard to gra mi przycina na pełnym ekranie, gdy na F10 wszystko śmigało jak należy...

Zgadzam się z Tobą, F12 kiepsko sobie radzi z otwartymi ale z drogiej strony może to nie wina fedory. Stery a raczej kod sterowników otwartych nie jest pisany na nowo. On jest na nowo konfigurowany (o le mogę tak to nazwać) aby radził sobie z nowym wydaniem fedory. Dlatego albo ta "konfiguracja" nie jest na tyle poprawna aby sterownik był wydajny albo nasza F12 ma większe potrzeby. Bo przecież ktoś albo raczej rzesza ludzi która napisała sterownik cały czas, dzień w dzień nad nim pracuje w celu poprawienia jakości dlatego też jakość sterownika nie może ulec pogorszeniu. Pogorszeniu może ulec kompatybilność czyli ta "konfiguracja" z F12 co w konsekwencji może dać gorszą jakość ale to taka moja opinia. Więc mamy dwie opcje: F12 ma większe zapotrzebowanie albo dostawca otwartych sterów nie postarał się o dostateczną integrację sterów z systemem.

Używanie dwóch przeglądarek jak dla mnie jest pójściem po najniższej linii oporu bo może problem rozwiązuje ale może też być denerwujące.

Muszę wnieść sporą poprawkę... Tym razem do sprawdzania procesów użyłem konsoli, która pokazała mi prawdę... To nie flash mi obciąża system. Okazuje się, że procesy odpowiadające za flash nie ważne na jakiej przeglądarce srednio mają po 20% zużycia procesora. Jest pewien proces który wygląda tak:

User: root

/usr/bin/Xorg :0 -nr -verbose -auth /var/run/gdm/auth-for-gdm-LG481d/database - nolisten tcp vt1

Standardowy monitor z Gnoma mi tego procesu nie wyświetlał a ja też zle postąpiłem, że zamiast wykorzystać konsolę od razu do podglądu procesów to posłużyłem się tym programem :/ Proces ten jest cały czas uruchomiony i nie zabiera prawie nic. Natomiast gdy uruchomię stronę z flash to zużywa mi średnio 65% CPU. Kto wie co można z tym zrobić bo ja wiem tylko, że dotyczy to sterów.

A jak myślicie czy np. Radeon 9600 to jest taka słaba karta? jak spisuje się w innych Linuxach lub innych systemach? I czy ATI (AMD) sobie w kulki leci ze sterownikami?

Ja mam starą nVidię GeForce 440MX i mi chodzi tak

4311 frames in 5.0 seconds = 862.135 FPS
4320 frames in 5.0 seconds = 863.803 FPS
4313 frames in 5.0 seconds = 862.582 FPS
4326 frames in 5.0 seconds = 865.032 FPS

A może jednak te wyniki to jakieś przekłamanie i w praniu wychodzi inaczej? Bo jeśli nie to jak będę szukał następnego PC to szczególną uwagę zwrócę na kartę grafiki, dotąd tak nie robiłem.

Jeśli ktoś ma GTA Vice City albo San Andreas (uruchomić można z WINE) to niech zda relacje jak chodzi, może na tej bazie porównamy. U mnie nie jest najlepiej, grać się da, chodzi może w granicach 10-20fps, czsami jeszcze bardziej zwolni (wybuchy, kurz).

A jak myślicie czy np. Radeon 9600 to jest taka słaba karta? jak spisuje się w innych Linuxach lub innych systemach? I czy ATI (AMD) sobie w kulki leci ze sterownikami?
9600 to słaba karta minimalnie nowsza od Twojego 440MX. Jeśli porównywać ati z nvidią to odpowiednikiem radeona 9600 są geforcy fx. Kiedyś miałem 9650 i na starych fedorach był sterownik fglrx to jeszcze jakoś chodziło, ale i tak wolno (jak się spalił to zmieniłem na fx5200 i różnica w wydajności była znaczna). Wyniki z glxgears nie są miarodajne, bo np. na intelach jest zawsze mało ramek, a wydajność i tak jest dużo wyższa niż otwartych sterowników ati, dlatego nie ma sensu sugerować się wartościami glxgears (chociaż w pewnym stopniu oddaje na pewno wydajność, bo ja na swojej nvidii mam około 5500-6000 fpsów i tu nie ma wątpliwości, że jest szybsza od ati). A że gta tak słabo chodzi to nie ma w tym nic dziwnego, bo w minimalnych wymaganiach tej gry jest chyba gf 4 i trudno tu mówić dużej płynności.

@Zagiewa u mnie nie ma problemów z flashem zarówno na laptopie z intelem GMA950 jak i z kartą nvidii (nawet na sterowniku noveau nie ma problemu). Jak instalowałem f12 na laptopie z ati x1200 to sprawdzałem flash i filmy w normalnej rozdzielczości z youtube chodziły płynnie. Co do procesu Xorg to jest to normalne. A flashblock blokuje rzeczywiście animacje flash wyświetlając ikonkę w ich miejsce. Jeśli chcesz uruchomić daną animację to w dowolnym momencie klikasz na ikonkę i to wszystko. Złotym środkiem pomiędzy wolnym ff, a niefunkcjonalnym chromem jest IMO opera. A regres w sterowniku jest możliwy, ale w tym przypadku nie o to chodzi.