Amilo Napisano Marzec 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2010 Witam wszystkich Mam nietypowy problem ze sprzętem otóż po zakończonej aktualizacji systemu "yum update" gdy próbuję wykonać ją ponownie (niezależnie od odczekanego czasu) wywala: Wczytane wtyczki: presto, refresh-packagekit Istnieje blokada /var/run/yum.pid: inna kopia jest uruchomiona jako PID 4105. Inna aplikacja obecnie blokuje program yum. Oczekiwanie na jej zakończenie... Inna aplikacja to: yum Pamięć: 29 M RSS ( 43 MB VSZ) Uruchomiono: Tue Mar 2 21:57:59 2010 - 00:03 temu Stan: Wykonywanie, PID: 4105 Rozumiem, że wcześniej otwarty Yum nie zamknął się jeszcze, ale czemu? Po Skilowaniu pida yum działa dobrze, do kolejnej aktualizacji. Brak aktualizacji nie blokuje Yuma: # yum update Wczytane wtyczki: presto, refresh-packagekit Ustawianie procesu aktualizacji Brak pakietów oznaczonych do aktualizacji Ogólnie aktualizacje działąją wyłącznie poprzez terminal - w trybie graficznym bardzo długo myśli... System - FC12, poprzednio pracowałem na FC9 i nie było takiego problemu. Komputer - Fujitsu Siemens Amilo pro v2085 Proszę o podpowiedzi co może być nie tak. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2010 Jest chyba nawet taka wtyczka do yum: "zrób update przy wyjściu" * pokaż co tam za pluginy masz: rpm -qa | grep yum * możesz też sprawdzić, czy to jest ten sam proces yuma (czy wisi), czy też włącza się nowy. Wklep: watch -n 1 pgrep yum uruchom yum i obserwuj czy po zakończeniu yuma zmieni się numerek. [EDIT] Napisałeś, że blokada jest tylko jeśli były aktualizacje, czyli po instalacji. Wydaje mi się, że dokładnie tak miała działać jakaś wtyczka yuma: "sprawdź aktualizacje, po instalacji", ale głowy nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2010 To chyba ten graficzny update od packeagekit blokuje. Wyłącz automatyczne graficzne aktualizacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amilo Napisano Marzec 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2010 oto pluginy wyplute przez terminal: # rpm -qa | grep yum yum-utils-1.1.26-1.fc12.noarch PackageKit-yum-0.5.6-1.fc12.i686 anaconda-yum-plugins-1.0-5.fc12.noarch PackageKit-yum-plugin-0.5.6-1.fc12.i686 yum-presto-0.6.2-1.fc12.noarch yum-3.2.25-1.fc12.noarch yum-metadata-parser-1.1.2-14.fc12.i686 Poobserwowałem również proces instalacji w drugim oknie terminala poprzez: watch -n 1 pgrep yum _ bardzo faja opcja, dziękuję i był tylko 1 pid który aktualnie pracował, po pomyślnej aktualizacji znikł. co więcej przy kilku kolejnych próbach "yum update" nic nie wisiało, pojawiał się nowy pojedynczy pid i znikał po odpowiedzi serwera. Wygląda na ok, dodam tylko, że zastosowałem się do zalecenia wyłączenia aktualizacji w trybie graficznym. Po włączeniu kompa wlazłem w "aktualizacje oprogramowania" i to prawdopodobnie jej pid wisiał ponieważ po zamknięciu okna pid nie zniknął i przeszkadzał aktualizacji z terminala. Dzięki za podpowiedzi, zobaczę przez kilka dni czy problem się powtórzy i na pewno dam znać Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2010 Skoro do aktualizacji używasz konsoli, a nie tych graficznych bajerów to możesz spokojnie wyrzucić wszystko z PackageKit w nazwie. anaconda-yum-plugins to też chyba nic ważnego, bo żyje a nie mam Co to właściwe robi? --> bardzo ogólny opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amilo Napisano Marzec 11, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2010 Skoro do aktualizacji używasz konsoli, a nie tych graficznych bajerów to możesz spokojnie wyrzucić wszystko z PackageKit w nazwie. anaconda-yum-plugins to też chyba nic ważnego, bo żyje a nie mam Co to właściwe robi? --> bardzo ogólny opis Witam, problem rozwiązany więc piszę: wyłączenie graficznych aktualizacji nie pomogło, odinstalowanie PackageKit i anaconda-yum-plugins jak najbardziej, został sam yum z pluginami oraz presto, wszystko śmiga nic nie zwisa, Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Marzec 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2010 Pozwolę sobie dodać taki dziwny przypadek, jeśli byś chciał z jakiegoś powodu anulować instalację/aktualizację (_yum'a_ → yuma) ORT to ze skrótów CTRL+C bo jak zakończysz CTRL+Z to tylko reset Ci pomoże (będzie nowy Yum twierdzić, że stary blokuje a za kija nie będzie szło killnąć go a w liście procesów nie będzie on widniał ;/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Marzec 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2010 bo jak zakończysz CTRL+Z to tylko reset Ci pomoże Głupoty opowiadasz, zastopowanie yuma kombinacją Ctrl+Z pozwoli Ci na zabicie tego procesu komendą kill -9 %1 (gdzie 1 to numer zatrzymanego procesu który pojawi się w []). Z tym że w ten sposób można sobie narobić kuku w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Marzec 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2010 Gdy wklepiesz yum install/update i pokaze ze czeka bo zajete to wypluje ci numerek PID (process id). Wtedy z konta roota tak jak multics pokazał: kill -9 PID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi