Skocz do zawartości

Monitor Nie Jest Wykrywany Przez Fedorę 12

alkuzad

Rekomendowane odpowiedzi

Monitor niedawno odmówił posłuszeństwa. W menu wyboru rozdzielczośći jest cały czas okienko "Nieznany". Czasami wraca do normalności choć zamiast "Iiyama ProLite 2002WSV" Pokazuje jakieś 'Liyama North 20" '. Próbowałem już wielu na sztywno wpisanych modelin do Xorg.conf - ostatnio programem o nazwie videogen, ale ekran trochę wychodzi.

Error w /var/log/Xorg.0.log:

HID 04f3:0103: failed to initialize for relative axes.

Cały log:

X.Org X Server log

Xorg.conf:

# Xorg configuration

Sprzęt:

Monitor:Iiyama ProLiteWSV

Karta graficzna:Zintegrowana Intel 945G

Dokładnie. Największa rozdzielczość to 1024x768 czyli najwyższa obsługiwana standardowo przez xorga. Różne modeline'y nie działają poprawnie (ucina ekran, problemy z kontrastem i jasnością), choć wydaje mi się, że może to być też usterka komputera (jak będę mógł to sprawdzę na innym). Na W$ wykrywa o wiele więcej rozdzielczości ale 1680x1050 (16/10) nie da się ustawić. Próbowałem też nadpisać rom grafiki bo tam też nie pokazywał, że obsługuje rozdzielczość 16/10 programiem 915resolution ale mimo startu do runlvl 4 i podmiany romu nie jest dobrze.

Komp. oczywiście Dell gx 620.

Aha - plymouth też jest 1024x768, a zawsze ładował się łądnie. Może to być wina któregoś z pakietów ale nie usterka systemu bo ten byl reinstalowany.

Za dużo chyba tego poinstalowałeś związanego z grafiką (np. powodujący obecnie problemy 915resolution). Zostaw sam sterownik intela i pokaż log Xorg bez pliku xorg.conf. A co do plymoutha to znaczy, że kms nie działa? Czy jest ok tylko w mniejszej rozdzielczości? Przejrzyj jeszcze parametry jądra i pokaż lspci.

915 resolution za wiele nie zdziałał ale faktycznie może być to wina niedorobionego biosu ponieważ na w$ wykrywa mi tylko te tryby, które pokazuje 915resolution. Choć wcześniej działało bez zarzutu.

Plymouth kiedyś działał bez problemu - teraz obraz jest w 1024x768. Po zalogowaniu ładuje ustawienia dla usera (przerobione modeline 1680x1050), ale dopiero po zalogowaniu (które i tak nie działa poprawnie).

Myślę, że nie jest to wina pakietów bo instalator fedory także odpala się w 1024x768 (na innym kompie z podobnym monitorem normalnie).

Co do jądra - nie będę tu wklejał 4,5k linii ale myślę,że :

CONFIG_DRM_I810=m

CONFIG_DRM_I830=m

CONFIG_DRM_I915=m

CONFIG_DRM_I915_KMS=y

to dobre ustawienie prawda ?

lspci:

lspci

lspci dla grafiki szczegółowe:

lspci 2

EDIT:

Modeline "1680x1050@2" 149.00 1680 1760 1944 2280 1050 1050 1052 1089

Działa bez zarzutu. Choć plymouth został taki sam zniekształcony. Spróbuję dorwać się do innego monitora i zobaczę czy jest inaczej.

• 2 months later...

Mam podobny problem z monitorem iiyama E2209HDS. Ani Fedora 12 ani 13 nie potrafi wykryc niczego innego niz North Llyama 20. Przygotowany przez system-config-display xorg.conf nie zadzialal (dla LCD 1920x1080 generic). Staralem sie rownez modyfikowac go recznie, ale Fedora ciagle bazuje na wykrywanym North Llyama.

Tak wiec mam monitor HD a zmuszony jestem pracowac w 1024x768 :>

Windows 7 wykrywa oczywiscie wyzsze rozdzielczosci, monitor jest w pelni sprawny. Korzystam z analogowego wyjscia D-Sub.

Mam podobny problem z monitorem iiyama E2209HDS.
Jak karta grafiki? Jeśli nvidia to czy sterowniki otwarte czy kmod-nvidia? Co jest w xorg.conf? Czy jakiś automat nie nadpisuje konfiguracji? Czy próbowałeś dostosować rozdzielczość poleceniem gtf (lub czymś podobnym generującym "Modeline")?

To jaki monitor wykrywa to sprawa w sumie drugorzędna jeśli uda się wygenerować poprawną rozdzielczość.

Jak karta grafiki? Jeśli nvidia to czy sterowniki otwarte czy kmod-nvidia? Co jest w xorg.conf? Czy jakiś automat nie nadpisuje konfiguracji? Czy próbowałeś dostosować rozdzielczość poleceniem gtf (lub czymś podobnym generującym "Modeline")?

To jaki monitor wykrywa to sprawa w sumie drugorzędna jeśli uda się wygenerować poprawną rozdzielczość.

Grafika: najbardziej popularny zintegrowany Intel 945G (laptop: Toshiba Satellite A105). W Fedorce oczywiście "intel". Nie ma jakichkolwiek problemów przy współpracy z monitorem laptopa, gdzie działa na rozdziałce 1280x1024. Dołączę xorg.conf jak tylko będę miał dostęp do komputera (wrócę z pracy ;] ). Zwrócę też uwagę na gtf i przedstawię wyniki. Dziękuję serdecznie za tak szybką odpowiedź!

Dziękuję serdecznie za tak szybką odpowiedź!
Jak na razie to tylko pytania :)

Może Fedora z automatu przystosowuje się do niższej rozdzielczości laptopa albo grafika nie potrafi dać więcej. Nie znam się za bardzo, ale może warto obejrzeć specyfikację karty/chipsetu? [EDIT] Racja, na W7 jest OK, więc to bzdura.

A wiec po wprowadzeniu zmian, tak oto wyglada xorg.conf:

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "single head configuration"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "InputDevice"

# keyboard added by system-config-display
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
Option	    "XkbModel" "pc105"
Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier   "Monitor0"
ModelName    "LCD Panel 1920x1080"
HorizSync    24.0 - 80.0
VertRefresh  55.0 - 75.0
Option	    "dpms"
Modeline "1920x1080@51" 148.16 1920 1952 2512 2544 1080 1103 1112 1135
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "intel"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
Monitor    "Monitor0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
EndSubSection
EndSection

Modeline wygenerowałem na podstawie podanego wyżej linka. Dane pociągnąłem ze strony producenta: http://www.iiyama.com/pl_PL/Product/catego...ct/161#showtab2

(dokladny model monitora: ProLite E2209HDS-1).

Co zaobserwowalem:

Po procedurze logowania na ekranie, tlo (tapeta) zostalo poszerzone z prawej strony o "doklejony" pasek. Niestety pojawil sie (po raz kolejny) problem - wstal monitor z laptopa, a zewnetrzny byl niejako jego poszerzeniem. Wciaz widniejac oczywiscie jako Liyama North America 22". System do momentu wylaczenia monitora wewnetrznego i wypuszczenia sygnalu tylko na iiyame, strasznie sie pocil. Plul tez raportami z crash'ow gnome-display-properties.

U mnie problem okazał się niejako błachy. Kabelek do iiyamy był dołączony trochę inny. Nie miał 1 druta. Więc wymieniłem na taki od innego monitora i obydwa monitorki chodza poprawnie a na fedorze nawet bez Modeline wykrywa ładnie jako North America 20.

Jeśli to nie pomoże to wiedz, że każdy taki generator daje inne efekty i inny może troche inaczej śmigać.

No i jeśli fedora wstaje z wylaczonym monitorem to sie przestawi automatycznie na 1024x768 ale łatwo to zmienić spowrotem w opcjach.

• 1 month later...

Mozna sie dziwic mniej lub bardziej, ale to wlasnie przyczyna moich niepowodzen! ;) W desperacji postanowilem zmienic kabel. Przyjrzalem sie iiyamowemu, i zauwazylem ze faktycznie 1 wyprowadzenie mniej w stosunku do innego D-Sub ktory mialem. Dzialo sie to... (o zdrado! w desperacji szukajac rodzielczosci HD, postanowilem testowac... ) ... na Ubuntu. Po wymianie kabla, system od razu krzyknal i zaprezentowal wyzsze rozdzielczosci dostepne dla tego moniitora.

Wypada mi tylko podziekowac za fachowa porade, zainteresowanie tematem i zyczliwosc, odhaczajac moj dylemat tym samym jako SOLVED.

Pozdrawiam!