Jony Napisano Marzec 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2010 Mam taki problem z automatycznym montowaniem płyt. Zaraz po uruchomieniu komputera, za pierwszym razem, wszystko działa. Problem pojawia się gdy chcę przejrzeć kolejną płytę CD/DVD. Po włożeniu jej do napędu nie montuje się automatycznie. Gdy przełączę się na KDE, to bez problemu mogę przeglądać zawartość płyty. Po powrocie do Gnome, na pulpicie pojawia się ikona płyty i też mogę normalnie przeglądać jej zawartość, tyle że w lokalizacji Komputer ikona płyty jest widoczna nie w miejscu napędu CD/DVD, ale obok. A sam napęd ma taką ikonkę, jak w sytuacji gdy płyta jest włożona, ale nie zamontowana, tylko że w menu kontekstowym nie ma opcji montuj. Co zrobić, by wrócić do wcześniejszego stanu rzeczy, by za każdym razem montowało mi automatycznie płyty w Gnome? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2010 Problem występuje w GNOME tylko na twoim użytkowniku? Czy "ręczne" montowanie płyty przez okno Komputer coś daje? Czy system jest zaktualizowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Marzec 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2010 Problem powtarza się na innych użytkownikach. System jest aktualny, a w oknie Komputer nie ma opcji montuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Marzec 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2010 U mnie podobnie. Po pierwszym włożeniu płyty do napędu jest ok. montuje się i działa. Po włożeniu następnej lipa, nic się nie dzieje. Po wylogowaniu i zalogowaniu jest ok., ale tylko przy pierwszej płytce po zalogowaniu. Aha, i czystej płyty do nagrania u mnie nie montuje. Jest jakaś rada, czy powrót do F10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2010 Aha, i czystej płyty do nagrania u mnie nie montuje.To akurat jest - cytując klasyków - oczywista oczywistość. Czysta płyta do nagrania nie ma filesystemu, więc jak ją zamontować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Kwiecień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2010 To akurat jest - cytując klasyków - oczywista oczywistość. Czysta płyta do nagrania nie ma filesystemu, więc jak ją zamontować? Ciekawe, bo w F10 pusta płyta CD lub DVD wyskakiwała mi na pulpit jako pusta (lub czysta) płyta CD/DVD (i jeszcze wyskakiwało okienko z komunikatem "rozpoznano pusty nośnik CD/DVD, co chcesz zrobić?". Ale to akurat można przeżyć. Gorzej z brakiem montowania płyt z danymi. Edit: już po napisaniu posta zrobiłem kolejną aktualizację systemu (3. w ciągu trzech dni, przez PacakgeKit, czy jakoś tak). Zamontował mi pustą płytę na pulpit, a potem kilka razy płytkę z fotkami. Na razie jest ok. ale bedę obserwował. Dodam, że z pendrive`m nie było takich problemów. Edit: znowu nie działa. Zauważyłem, że po kliknięciu w "Komputer" w oknie nautilusa są ikony "Napęd CD/DVD" i "System plików" (wiem, Ameryki nie odkryłem) a po włożeniu do napędu płytki, której nie chce montować pojawia się pod ikoną nazwa jego, w tym przypadku: Slimtype DVD A 20DS8A2S. Czyli coś się dzieje, ale nie do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Kwiecień 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2010 Edit: znowu nie działa. Zauważyłem, że po kliknięciu w "Komputer" w oknie nautilusa są ikony "Napęd CD/DVD" i "System plików" (wiem, Ameryki nie odkryłem) a po włożeniu do napędu płytki, której nie chce montować pojawia się pod ikoną nazwa jego, w tym przypadku: Slimtype DVD A 20DS8A2S. Czyli coś się dzieje, ale nie do końca. Dokładnie, mam to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2010 Czy przed zamontowaniem płyty istnieje urządzenie albo link symboliczny /dev/cdrom? Czy po odmontowaniu istnieje ono nadal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2010 Ciekawe, bo w F10 pusta płyta CD lub DVD wyskakiwała mi na pulpit jako pusta (lub czysta) płyta CD/DVDCo innego rozpoznanie nośnika a co innego zamontowanie. Czy przed zamontowaniem płyty istnieje urządzenie albo link symboliczny /dev/cdrom?To będzie raczej link symboliczny do /dev/sr0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Kwiecień 2, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2010 Czy przed zamontowaniem płyty istnieje urządzenie albo link symboliczny /dev/cdrom? Czy po odmontowaniu istnieje ono nadal? Przed zamontowaniem - tak, po odmontowaniu znika dowiązanie do /dev/sr1 (mam dwa napędy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2010 Czy to nie to? → https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=577659 Jest też jakis work around na to Downgrading udev seems to fix this bug: udev-145-12.fc12.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Kwiecień 2, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2010 Tak, to chyba to. Problem, nie jest "palacy", wiec chyba poczekam, az go naprawia. [Edit] I wlasnie naprawili wraz z dzisiejsza aktualizacja udev. [sOLVED] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi