Skocz do zawartości

Backup Fedory Oraz Formatowanie

NVM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie społeczność.

Przy jednym problemie narodziło się drugie pytanie, już przechodzę do konkretów.

Po zainstalowaniu Fedory i aktualizacjach, Fedora niestety się wysypała. W związku z tym, że jeszcze nie spotkałem się z backupem (aż głupio), w co muszę, że tak napiszę, się "uzbroić", wiedzieć by prawidłowo to wykonać? Na stronie z poradnikiem do Fedory nie znalazłem, a na forum przy pomocy "szukajki" - znalazłem tylko wzmianki o backup'ie, ale nie przebiegu tego procesu. Czy mogę prosić o pomoc przy backupie Fedory?

Dodatkowo pomyślałem, żeby zrobić specjalnie miejsce na dysku, gdzie przechowywałbym tą zbackup'owaną część Fedory. Otóż, tak wygląda podział

Cały dysk ma 750GB

/GRUB - 300MB

/swap - 4096 (dowaliłem, ale przy 512MB ramu, zauważyłem znaczną poprawę, niż jakbym dał 1GB)

/ ~20GB

/home reszta

Teraz, czy jest opcja by odchudzić partycję home bez żadnej utraty danych, które są tam przechowywane? Chciałbym z tego wydobyć jakieś 200GB, które zostałoby przeznaczone na zapis backup'u, oraz 8GB na inną dystrybucję.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

NVM

Do backupu, to wystarczą standardowe narzędzia Linuksa - dd (w połączeniu z gzip lub compress), dump albo zwyczajny tar. Pewnie są na to również jakieś nakładki "obrazkowe" :)

Osobiście stosuję dump, ale to chyba nie działa z LVM (a pewnie na LVM zainstalowałeś filesystem) - ja mam standardowe partycje ext3 (ext3, bo wciąż jeszcze korzystam z F11).

Poza tym

yum search backup

i pewnie coś sobie wyszukasz (albo yumex, zaznacz "Wszystko" i w pasku wyszukiwania wpisz "backup" bez cudzysłowu).

Co do manipulowania partycjami proponuję gparted. Najlepiej chyba z LiveCD → http://gparted.sourceforge.net/download.php a nie z tego zainstalowanego z repozytoriów, bo nie będziesz miał podmontowanych, a więc używanych partycji.

Dzięki za szybką reakcję WalDo. Zaraz zobaczę, jak to będzie wyglądało. Osobiście wolę wszystko robić z terminala (przywiązałem się bardzo do tego, pomimo problemów, jakie czasem napotykam :) ).

W jaki sposób wygląda wyciąganie danych sprzed backup'u (wolę wiedzieć, jakby mnie taka sytuacja spotkała)?

* backup A - nie grzebiesz w systemie i chcesz mieć tylko listę zainstalowanych paczek, by wiedzieć co potem zainstalować

rpm -qa --qf "%{name} \n" | sort > zainstalowane.log

* backup B - po namyśle stwierdzasz, że jednak coś zmieniałeś w /etc i chciałbyś na wszelki wypadek zapisać sobie cały ten folder na innej partycji.

su -    
mkdir -p /home/backup/etc    
cd /etc    
find . -print0 | cpio -p0vumd /home/backup/etc

można też zrobić wersję od razu pakującą do tar.gz

* backup C - rozterki i niepewności pchnęły Cię do zrobienia pełnej kopi partycji. Powinieneś wykonać backup z poziomu LiveCD. Zakładając, że nie masz lvm: montujesz partycje (google mount), poleceniem

fdisk -l

lub

df -h

sprawdzasz która partycja jest która i robisz sobie jej binarny obraz

dd if=/dev/sda1 of=/home/backup/boot.img

żeby potem przywrócić to robisz to samo w drugą mańkę.

* backup D - jest jeszcze z 500 innych sposobów ;)

* przesuwając partycją mającą kilkaset GB na tył dysku, przygotuj się na kilku(nasto) godzinną operację. A i używając GParted sprawdź czy w operacjach do wykonania jest tylko to co potrzeba, bo program nie potrafi "składać" tych poleceń.

O!

Bardzo mi się podoba pierwsza wersja. Pytanie - gdzie potem szukać tej listy? By ją otworzyć i zainstalować co trzeba. (pewnie nie waży tak dużo, to i na pen-drive się zmieści)

Zależy mi na partycji home, gdyż tam mam sporo materiałów. Żeby tego wszystkiego nie skasować po wydzielaniu gpartem. Wolę się upewnić, niż potem rozpaczać za 34GB :P

Pozdrawiam,

NVM

Jeśli szukasz czegoś w pełni automatyczne to zobacz http://www.clonezilla.org/ . Są polskie poradniki jak go używać, chociaż działanie jest dosyć intuicyjne.

Dzięki. Jednak już gparta pobrałem, będę pamiętać o tym, jakbym znowu coś nakopał.

No! Znalazłem ten .log (chociaż find nie dał rady :blink: )

Myślę, że to już wszystkie potrzebne mi informacje. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,

NVM

A najprościej to kupić dysk USB (to teraz nie są b. wysokie koszty - ja mam 320GB w ładnj obudowie za niecałe 200 pln) i wtedy można sobie po prostu kopiować najważniejsze dane. Odtworzenie samego systemu to pikuś jeśli masz listę paczek wyciągniętą poleceniem, które podał wyżej borzole.