koZZZak Napisano Kwiecień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2010 Witam serdecznie, dziś zainstalowałem wine 'rootem' po czym się okazało że użytkownikem z prawami roota nie mogłem zarządzać 'wine'm' więc je odinstalowałem. A więc zalogowałem się do putty na user nr2 z prawami roota i wpisałem: # yum update # yum install wine po potwierdzeniu instalacji 'y' wyskoczył mi Error: Transaction Check Error: file /etc/rc.d/init.d/wine from install of wine-core-1.0.1-1.el5.rf.i386 conflicts with file from package wine-desktop-1.0.1-1.el5.i386 Error Summary Nie wiem jak sobie z nim poradzić, system to CentOs 5, jeżeli napisałem temat w nie odpowiednim dziale bardzo Was przepraszam i liczę na pomoc, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2010 Musisz odnaleźć i usunąć (przez yum albo rpm) wszystkie paczki Wine rpm -qa | grep wine Potem spróbuj na nowo zainstalować. Chyba... Bo nie rozumiem tekstu [...]okazało że użytkownikem z prawami roota nie mogłem zarządzać 'wine'm' [...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koZZZak Napisano Kwiecień 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2010 Dobra cały problem powoduje plik "wine-desktop-1.0.1-1.el5" i gdy próbuje # yum remove wine-desktop-1.0.1-1.el5 bądź # yum remove wine-desktop-1.0.1-1.el5* po potwierdzeniue usunięcia 'y' dalej ten plik jest, i nie mogę przez to zainstalować wine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2010 rpm -e --nodeps wine-desktop-1.0.1-1.el5 lub rpm -e --force wine-desktop-1.0.1-1.el5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koZZZak Napisano Kwiecień 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2010 Wyskakuja takie komunikaty: [root@94 ~]# rpm -e --nodeps wine-desktop-1.0.1-1.el5 error reading information on service wine: No such file or directory error: %preun(wine-desktop-1.0.1-1.el5.i386) scriptlet failed, exit status 1 [root@94 ~]# rpm -e --force wine-desktop-1.0.1-1.el5 rpm: only installation, upgrading, rmsource and rmspec may be forced [root@94 ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Kwiecień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2010 Ja robię tak. http://sourceforge.net/projects/wine/files/Source/ Potem rozpakowuje i w konsoli ./configure Potem jedno z dwóch poniższych (jest napisane które) make dep && make I na końcu robimy su -c "make install" Ja nie instaluje z paczek tylko ze źródeł, są zawsze nowsze, choć mniej stabilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2010 Wyskakuja takie komunikaty:Pokaż więc rpm -qa | grep wine | grep el5 @ra-v nie mieszaj. Trzeba się najpierw pozbyć śmieci z systemu. To czy lubisz kompilować samodzielnie czy wolisz paczki nie ma nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Mam pomysł, za który pewnie też mnie skrzyczycie jak wszyscy od dwóch dni... Gdyby tak znaleźć pliki ręcznie i je skasować z prawami root? Może to pomoże? Dzisiaj tak wyczyściłem .wine i .wine_x64 (czy jak to tam się zwało) i pomogło w dużym stopniu...karta dźwięk dalej się wywala ale jest nowa Fedora, już się pobiera więc tyle to przecierpię jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi