Lucjan Napisano Maj 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2010 Witam, mam problem. Postanowiłem dodać kilka bajerów na pulpit i już się zaczynają schody. Znalazłem dość ciekawy pulpit, lecz na Ubuntu. Link do stronki Tu mam pytanie: Czy da się to na Fedorze odpalić? Ściągnąłem co trzeba było. Próbuje instalować adesklet i lipa. Jest nawet filmik ale też nie działa. Czy to może być przez to że to jest na ubuntu? i jak to zrobić na fedorze. Próbowałem konsolą też. Wbiłem do katalogu z instalką i opcją install "nazwa pliku" chciałem odpalić lecz nic...Nie wiem co z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2010 To z boku to conky (po prawej stronie na górze), a na dole ten panel to jeden z wielu typu apple. Zobacz np. gnome do http://do.davebsd.com/release.shtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjan Napisano Maj 4, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2010 (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT to gnome do ale coś jakieś to dziwne ;/ Instrukcje poproszę a jak ma sie kod do conky to gdzie go wkleić, zainstalować czy co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2010 Instrukcje poproszę A jakby tak zacząć myśleć samemu? Wiem. Trudne, ale za którymś razem się uda. a jak ma sie kod do conkyKod czy plik z konfiguracją? → "man conky". Szczególnie w części "OPTIONS". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjan Napisano Maj 5, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 Hmm no mam paczkę z tego linku co jest to conky, i tam jest czcionka, jakies skrypty sh. To gdzies to mam wkleic i bede miec wtedy takie samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 Niekoniecznie to samo. To zależy co widzi w Twoim systemie lm_sensors. A plik konfiguracyjny conky to ~/.rcconky (domyślnie po instalacji nie jest tworzony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjan Napisano Maj 5, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 No nic. Zainstalowałem to conky, w konsoli pisze conky, pokazuje się na pulpicie, miga co jakiś czas (trzeba dopisać w xorg.conf chyba czy jakos tak linijke, dopisałem ją, lecz dalej miga..) ale gdy kliknę gdzies to okno z conky mi znika. Jest ono czarne, jakieś informacje są. Zapewne ustawienia jakieś standardowe. Według poradnika zrobiłem folder ~/.conky, tam dałem .conkyrc. W konsoli wpisałem jakąś komendę żeby z tej lokalizacji brało konfig czy coś. Dalej nic, jest tak jak było, conky się nie zmienił. Tej paczki (LINK) jakieś skrypty co tam były wkleiłem do /home/nazwa_użytkownika. Nic, conky dalej jest po lewej stronie, nic się nie zmieniło. Jeszcze tylko czcionek nie zainstalowałem, bo nie wiem skąd je ściągnąć (są nazwy podane w paczce). Ale to skomplikowane. Aha, ten config conkyrc edytowałem na ten z paczki oczywiście i żadnych zmian. Pomóżcie...Tego gnome do też nie umiem obsłużyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 trzeba dopisać w xorg.conf chyba czy jakos tak...Chyba bardziej "jakoś tak". Oczywiście nie lubisz jak Ci ktoś pomaga, więc wątek traktujesz jak rozumiem jako bloga? Bo gdybyś chciał pomocy, to zakładam, że napisałbyś co to za linijka. Załadam również, że chodzi o "double_buffer yes". Zakładam też, że gdybys tę linijkę wkleił, to ktoś by Ci może powiedział, że tę linijkę trzeba wpisać w konfiguracji conky (.rcconky). Chociaż może się mylę i po prostu zapominasz o podstawach: http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjan Napisano Maj 5, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 No dobra lektura, będzie lepiej teraz. Mam fedorę 12. Poprzez polecenie yum install conky zainstalowałem conky. Poszukałem na forum i google i znalazłem taki poradnik Poradnik do conky. Tam dowiedziałem się jak (_wogule_ → w ogóle) ORT uruchomić conky Dowiedziałem się że może ono migać, i wtedy trzeba w xorg.conf w Selection module dopisać linijkę Load "dbe". Dopisałem lecz dalej miga. Jest to miganie ok. 1/s. Gdy kliknę gdzieś poza conky na pulpicie ono znika. Jak zrobić by nie znikało? Aha gdy wpisze w terminalu wyraz conky to się pokazują jakieś linijki, włacza się to conky lecz nie mogę dalej w terminalu wpisywać komend, muszę go od nowa włączyć. Czym to jest spowodowane? Ze strony KLIK ściągnąłem ustawienia conky, kilka plików sh, nazwy czcionek jakie są użyte. Pliki sh wrzuciłem do /home/Lucek, a tym folderze też zrobiłem podfolder .conky i tam dałem conkyrc. Edytowałem go, i pod linijką TEXT wkleiłem ten conky z strony. Również w etc/conky edytowałem plik z tymi ustawieniami, lecz dalej conky ma taki kształt i i informacje jak miało zaraz po zainstalowaniu. Jak to zedytować popawnie by działało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 a spróbowałeś conky --help Tam jest napisane jak wywołać inny niż domyślny plik konfiguracyjny. Domyśłnym plikiem konfiguracyjnym jest - w Twoim przypadku - /home/Lucjan/.conkyrc (a nie .rcconky jak wcześniej podałem, sorry ale z pamięci pisałem). Jeśli chodzi o migotanie to tak jak napisałem wcześniej - w pliku konfiguracyjnym (w każdym, z którego będziesz chciał korzystać!) dopisz linijkę double_buffer yes Nie jestem tego w tej chwili na 100% pewien, ale chyba w dowolnym miejscu możesz to wpisać, byle w osobnej linii. Być może taka linia w konfigu już jest tylko zakomentowana (# na początku linii), więc wystarczy odkomentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjan Napisano Maj 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2010 Kurde, zrobiłem conky -c ~/.conkyrc i mi wyskakuje "Conky: missing text block in configuration; exiting". background yes #prawy dolny rog gap_x 1050 gap_y 50 maximum_width 200 # X font when Xft is disabled, you can pick one with program xfontsel #font -*-*-*-r-normal--14-*-*-*-c-*-iso8859-2 font -xos4-terminus-*-r-normal-*-12-100-*-*-c-*-iso10646-1 # Use Xft? use_xft yes #xftfont Bitstream Vera Sans Mono:size=8 xftfont Terminus:encoding=utf-8:size=9 xftalpha 0.9 update_interval 1.0 total_run_times 0 own_window no #own_window_type desktop #own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager own_window_transparent yes # If own_window_transparent is set to no, you can set the background colour here own_window_colour hotpink # Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone) double_buffer yes draw_shades yes draw_outline no draw_borders no stippled_borders 8 border_margin 4 border_width 1 default_color white default_shade_color black default_outline_color white alignment top_left no_buffers yes uppercase no cpu_avg_samples 2 net_avg_samples 2 override_utf8_locale no use_spacer yes TEXT ${color #ddaa00}${font Terminus:encoding=iso8859-2:size=15}${time %A}${color} ${font :encoding=iso8859-2:size=9}$alignc${color #ddaa00}${time %e %B %G} ${color slate grey}Kernel: $alignc${color }$kernel ${color slate grey}UpTime: $alignc${color }$uptime ${color slate grey}Load: $alignc${color }$loadavg ${color }${color slate grey}CPU: $color%${color #ddaa00}$cpu$alignr$color$running_processes/ $processes ${color slate grey}${cpugraph 25,200 000000 ffffff} ${font :size=8}${color #ddaa00}${top name 1}$alignr${top cpu 1} ${color lightgrey}${top name 2}$alignr${top cpu 2} ${color lightgrey}${top name 3}$alignr${top cpu 3} ${color lightgrey}${top name 4}$alignr${top cpu 4} ${font :size=9} ${color slate grey}RAM: $color%$memperc ${alignr}$mem ${membar 5,200} ${color slate grey}SWAP: $color%$swapperc ${alignr}$swap ${swapbar 5,200} ${font :size=8}${color #ddaa00}${top_mem name 1}$alignr${top_mem mem 1} ${color lightgrey}${top_mem name 2}$alignr${top_mem mem 2} ${color lightgrey}${top_mem name 3}$alignr${top_mem mem 3} ${color lightgrey}${top_mem name 4}$alignr${top_mem mem 4} ${font :size=9} ${color slate grey}TWARDZIEL: $color$alignr$diskio ${color slate grey}${diskiograph 25,200 000000 ff0000} ${color slate grey} /:${alignr}${color }${fs_free /} ${fs_bar 5,200 /} ${color slate grey}INTERNET: ${color}DL:${color #ddaa00}${downspeed eth0}${color}UP:${color #ddaa00}${upspeed eth0}${color}${alignr}KiB/s ${offset 10}${color}Total: ${color white}${totaldown eth0} ${offset 10}${color}Total: ${color white}${totalup eth0} ${color slate grey}${downspeedgraph eth0 25,200 000000 00ff00} ${color slate grey}${upspeedgraph eth0 25,200 000000 0000ff} ${color #0077ff}@Connections@ $color Outbound: ${tcp_portmon 32768 61000 count} $color Inbound: ${tcp_portmon 1 32767 count} ${color #0077ff}Outbound Connection ${alignr} Port$color ${tcp_portmon 32768 61000 rip 0} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 0} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 1} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 1} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 2} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 2} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 3} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 3} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 4} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 5} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 6} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 7} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 8} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 9} ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 10} Taki kod znalazłem i nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zet Napisano Maj 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2010 sprawdź czy w Conky GUI ten plik będzie działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2010 Taki kod znalazłem i nie działaDla ustalenia uwagi. Ten kod wpisałeś do pliku ~/.conkyrc? Bo u mnie działa Wrzuciłem ten cały tekst, który podałeś do ~/abc.conky i odpaliłemconky -c ~/abc.conky i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjan Napisano Maj 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2010 No tak, wpisałem go. Nawet wszystko usunąłem i go wkleiłem, dodało na początku jakieś zdania, tak jak było zaraz na początku, podaje ścieżke do tego pliku no i jest ten błąd co pisałem Spróbuje odinstalować i od nowa zainstalować Conky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi