Skocz do zawartości

Fedora 12 + Jak Zmienić Paletę Kolorów

gilban

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam Maca mini z procesorem PPC i kartą graficzną ATI 9200 - 32 Vram.

W zainstalowanej Fedorze 12 chciałbym zmienić paletę kolorów z 32 - pewnie domyślnie do 16-sto bitowej.

Przy tej karcie i palecie 32 bit odwierzanie obrazu jest okropne - rozdziellczość 1680x1050.

Środowisko graficzne gnome.

Rozdzielczości nie tykaj, tylko zaznaczoną linię.

Section "Screen"
(...)
    DefaultDepth    16 #################### tutaj ustawiamy głębię kolorów
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Depth       16
        Modes      "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
(...)
EndSection

Miałem też kłopot na PC jeśli ustawiłem 24b na wyższej rozdzielczości, ale problem polegał raczej na nachodzeniu się fal, tak jakby antena analogowa dla TV była źle nastawiona

Gy wpisuję polecenie X -configure dostaję następujący komunikat:

[root@Fedora12 ~]# X -configure

Fatal server error:

Server is already active for display 0

If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock

and start again.

Please consult the Fedora Project support

at http://bodhi.fedoraproject.org/

for help.

Gdy następnie usunąłem plik .X0-lock dostałem następujący komunikat:

[root@Fedora12 /]# X -configure

_XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed

_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running

Fatal server error:

Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running

Please consult the Fedora Project support

at http://bodhi.fedoraproject.org/

for help.

Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

Co robię nie tak ?

Widzę że jeszcze np Fedora 8 była prostrza i bardziej przejżysta. Im wyższy numerek tym jest coraz bardziej nagmatwana.

Próbujesz wukonac te polecenia w trybie graficznym.

Zaloguj się w konsoli tekstowej (Alt+Ctrl+F2) jako root, wyłącz tryb graficzny ("init 3" → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poziomy_uruchamiania_systemu ) i spróbuj jeszcze raz.

Po wciśnięciu (Alt+Ctrl+F2) widzę na ekranie napis u góry:

(Cocstantine)

fc12.ppc on a ppc (tty2)

I nic po za tym

Nie ma "login: "? No to nie wiem, być może to specyfika architektury PPC. Nigdy tego na żywo nie widziałem. Chociaż z drugiej strony co ma architektura do prompta logowania? :unsure:

Ja swego czasu - w ubiegłym roku szkolnym chodziłem na kurs linuxa, w oparciu o fedorę 8 i to była bajka.

Potem wykładowca postanowił przejść na wersję 9 i się coś krzaczyło - po konfiguracjach różnych rzeczy z linni poleceń

i po resecie wszystko znikało.

I wrócił z powrotem na ósemkę.

I ja też widzę, że ósemka a to to jest przepaść

to już jest coś innego

Ubuntu się popsuło i ta fedora mam wrażenie że też.

Ja wiem że fedora jest systemem doświadczalnym dla królików, ale nie powinno to być aż do tego stopnia.

Ubuntu się popsuło i ta fedora mam wrażenie że też.

Ja wiem że fedora jest systemem doświadczalnym dla królików, ale nie powinno to być aż do tego stopnia.

Są ogromne zmiany między poszczególnymi Fedorami ale między CentOS-ami (Serwer) to już przepaść. No ale dla mnie to plus bo zawsze coś nowego, coś się może popsuć i da się pół dnia "stracić" na "głupoty"

Jak dla mnie Fedora jest coraz lepsza, obecna wersja 12 jest po prostu świetna i rzadko chcę monitorem rzucać (W CentOS-ie gdyby tylko taki monitor serwer miał to bym rzucał co chwilkę).

Same zmiany w X11 poszły jakoś tak w automat ale w codziennej pracy to lepiej gdy zmienia się monitory co pięć minut czy coś takiego.

Do rzeczy

Czy po ctrl+alt+F2 możesz pisać, pojawiają się znaki jakieś na ekranie? Bo czasami ja mogłem pisać na starszym (Lub uszkodzonym) sprzęcie choć nie było prompta.

A boot w singlu (Dopisanie do wywołania kernela "single"), przerobienie xorg.conf i wtedy init 5?

Do rzeczy

Czy po ctrl+alt+F2 możesz pisać, pojawiają się znaki jakieś na ekranie? Bo czasami ja mogłem pisać na starszym (Lub uszkodzonym) sprzęcie choć nie było prompta.

A boot w singlu (Dopisanie do wywołania kernela "single"), przerobienie xorg.conf i wtedy init 5?

Tak mogę pisać, choć po wciśnięciu klawisza Enter nic się specjalnie nie dzieje

i kursor myszy przy okazji jest w postaci białego prostokąta - pozwala zaznaczać ekran na biało

I co w tym dziwnego? Chodziłeś na kurs linuksa i pierwszy raz w życiu widzisz konsolę? To co wy tam w openarenę graliście :)

Chodziłem na kurs - to fakt - ale ta konsola na którą się tu przełączam, ni jak się ma do tego co tam było

tam był znak zachęty - mogłem zalogować się na roota - wydając polecenie su - i podając hasło admina - i to wszystko

aby było łatwiej - ściągałem sobie dodatkowo midnight commandera i było cacy.

A tu tego nie ma po wciśnięciu Ctrl + alt + F2

W takim razie spróbuj przełączyć się do innej konsoli ctrl+alt+f3 (masz wybór od f1 do f7), a jeśli nadal nic nie będzie to może znaczyć, że na Twoim radeonie niepoprawnie działa KMS. Wtedy można spróbować przy uruchamianiu w grupie dopisać do jądra opcję nomodeset .

Tak mogę pisać, choć po wciśnięciu klawisza Enter nic się specjalnie nie dzieje

i kursor myszy przy okazji jest w postaci białego prostokąta - pozwala zaznaczać ekran na biało

On oczekuje na login i hasło, choć Ci o tym nie komunikuje.

Wpisz na ślepo root, kliknij "enter" i następnie hasło i znowu enter. Teraz powinien się pojawić prompt, jeśli nie to jeszcze jeden enter. Oczywiście o ile dobrze podajesz hasło i login.

A tu tego nie ma po wciśnięciu Ctrl + alt + F2
To mogą być - jak pisałem wyżej - różnice wynikające z architektury procesora. Jakby nie patrzeć to PPC nie jest najpopularniejsze ;)

Spróbuj w takim razie od razu przy starcie systemu uruchomić go w trybie tekstowym. Gdy pokaże się menu GRUBa wciśnij "a", powinna pokazać się linia z parametrami jądra, wtedy wpisz po spacji cyfrę "3" i enter.

Jeśli nie widzisz menu GRUB, to przy włączaniu komputera trzymaj wciśnięty lewy klawisz shift - powinno się pokazać w przybliżeniu coś takiego → http://wiki.fedora.pl/wiki/Plik:GRUBm.jpg no i wtedy zrób to co napisałem wyżej.