awow Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Jaki wybrać system plików dla typowych zastosowań komputera w domu, ext3 czy ext4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Ext4 jest już na tyle stabilny, że śmiało można go instalować. Nie ma znaczenia czy na użytek domowy czy profesjonalny. O różnicach trochę tutaj → http://404.g-net.pl/?p=803 Uwagi dot. stabilności można zignorować - tekst jest sprzed ponad roku. To wystarczająco długo na wygrzanie się błędów. [EDIT] Oczywiście projekt ext4 jest znacznie starszy niż rok. Nie chce mi się szukać dokładnie, ale sądzę, że jakieś 3-4 lata co najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Stabilna wersja pojawiła się w 2.6.28, czyli jakieś 1,5 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2010 Ja polecam zostać przy ext3, sprawdzony i stabilny, ext4 nic nie wnosi za bardzo żeby się na niego przesiadać. Dużo narzędzi do odzyskiwania danych póki co lepiej sobie radzi z ext3 niż ext4 więc nie ma sensu na ext4 działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Czerwiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2010 Polecam ext4. Sam długi czas upierałem się przy ext3, bo sprawdzony i przetestowany na milion sposobów. Spory czas temu przesiadłem się jednak na ext4 i moją pierwszą reakcją było: "Wow, to już się załadowało?!". W stosunku do ext3 jest naprawdę szybszym systemem plików. Stabilny jest również. Nie zdarzyły mi się żadne komplikacje nigdy. Fakt - odzyskać pliki z ext4 nie jest już tak łatwo (programy nie wyłapują już wszystkiego), ale czy jesteś tak zapominalski, by co chwilę odzyskiwać dane? Upieranie się na siłę przy bądź co bądź dobrym ext3 mając do wyboru 4 to tak, jak upieranie się przy używaniu FAT32, kiedy lepiej już brać NTFS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2010 A da radę partycje bez utraty danych z ext3 na ext4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2010 Zamontuj jako ext4. Nie musisz formatować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2010 Ale samo montowanie jako ext4 przynosi jakieś korzyści? Bez tworzenia od zera systemu plików (formatowania)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2010 Tak. Nie jest to pełne ext4, ale mimo to warto. Wystarczy chwilę poszukać w googlach i będziesz wiedział co daje samo podmontowanie, a jakie dodatkowe korzyści zapewnia stworzenie systemu plików na świeżej partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2010 Oka poszukam, dobrze czułem że jest różnica i bez straty danych pełnego niestety się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi