Skocz do zawartości

F13 I Radeon Hd4770

dbox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak zwykle pojawienie się nowej Fedory kusi mnie do upgrade'u ;) Jednak nauczony doświadczeniami z F12 mam pytanie - czy ktoś może już używa z tej wersji z kartą ATi Radeon HD4770?

Pytam bo pod Fedorą 12 miałem z nią staszne jaja: na ekranie pojawiały się artefakty, czasami cały ekran był zaśmiecony i kompletnie niezdatny do użytku, a włączenie efektów pulpitu w KDE powodowało, że systemu w ogóle nie dało się używać (w grafice). System dawał się w miarę normalnie używać tylko z opcją EXANoDownloadFromScreen w xorg'u. O sterach od Ati oczywiście też można było zapomnieć (podobno teraz są działające, ale ich nie sprawdzałem). Ale wracając do tematu - pod F12 z grafiką nie mam już żadnych kłopotów, bez żadnych dziwacznych opcji w xorg, nawet efekty KDE działają bardzo ładnie i płynnie, bez zaśmieceń ekranu czy innych historii. Jest sens przechodzić na F13? Jak sądzice?

Pozdrawiam

Odpaliłem Live KDE x86_64 i wszystko działa od kopa - grafika dualhead, sieć, dźwięk. Jest też akceleracja grafiki, wprawdzie glxgears pokazuje tylko ok. 900FPS ale nie wiem czy można się nim sugerować. W każdym razie efekty pulpitu działają bardzo płynnie, bez żadnych przycięć. W ogóle jak na wersję Live wszystko działa bardzo źwawo.

No tak glxgears nie zwraca miarodajnych wyników. Jednym z niewielu benchmarków dla kart graficznych z prawdziwego zdarzenia dostępnych pod linuksem jest Unigine Heaven Benchmark (jeśli chodzi o akcelerację 3D oczywiście). Jeśli ktoś jest zainteresowany to można go znaleźć na stronie http://unigine.com/products/heaven/ . Nie wiem czy radeon hd w ogóle da radę to odpalić na otwartych sterownikach :)

Zrobiłem aktualizację przez preupgrade i poszło gładko. Jedyne czego można się czepić to długi czas instalacji (nie licząc czasu ściągania, bo to zależy od łącza). Grafika działa bardzo dobrze, więc jeśli ktoś ma obawy związane z Radkiem 4770 to może śmiało instalować. Różnic między F12 a F13 praktycznie nie widać. Zauważyłem trzy drobiazgi: po przejściu na konsolę i powrocie do X'ów wyłącza się compositing, przy starcie udev coś krzyczy o przestarzałych wpisach i kmix nie zintegrował się z PulseAudio - pewnie to kwestia przejęcia ustawień z F12, założę nowe konto i zobaczę jak się wtedy zachowa. Glxgears pokazuje podobne wartości jak pod F12 czyli ok. 2000fps. Dziwne o tyle, że po uruchomieniu z CD Live pokazywał 900fps.

@thof

Benchmark o którym napisałeś faktycznie nie odpala się, wywala taki komunikat:

Unigine fatal error
Engine::init(): clear video settings for "Mesa DRI R600 (RV740 94B3) 20090101  TCL DRI2 2.0 Mesa 7.8.1"
GLRender::GLRender(): Unknown GPU
GLRender::require_extension(): required extension GL_ARB_map_buffer_range is not supported
Shutdown

Benchmark o którym napisałeś faktycznie nie odpala się, wywala taki komunikat:
Akceleracja w tych kartach jest raczej eksperymentalna i nic dziwnego, że nie odpala się. Ja zrobiłem test u siebie na GF 9650GT i wyniki raczej słabe :) Na wysokich ustawieniach to 11.4 fps i 287 pkt, a na niskich 17.5 i 440 pkt. Antialisingu w ogóle nie włączałem, bo fpsów było by jeszcze o połowę mniej. Kiedyś jak będę miał czas i chęci to zrobię te same testy na windowsie dla opengl i directx i będziemy mieli w jakimś sensie miarodajne porównanie sterowników nvidii na windowsie i linuksie.

Kiedyś jak będę miał czas i chęci to zrobię te same testy na windowsie dla opengl i directx i będziemy mieli w jakimś sensie miarodajne porównanie sterowników nvidii na windowsie i linuksie.

Redaktorzy Phoroniksa jeszcze tego nie zrobili? :)

Nie mam zaufania do testów phoroniksa, bo np. ostatnio porównywali ubuntu i archa, kiedy na ubuntu odpalony był compiz, a na archu metacity :) Pewnie te gry uruchamiali dodatkowo w oknach, a nie na pełnym ekranie... Poza tym phoronix-test-suite też podobno daleko do ideału, chociaż sam nigdy nie testowałem. Kiedyś sam to sprawdzę tylko muszę się jakoś przygotować mentalnie na konieczność restartowania 10 razy windowsa zanim zainstaluję sterowniki i ten silnik.