matiseq Napisano Maj 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2010 Zainstalowałem F13 zrobiłem update dołączyłem całe oprogramowanie i śmiga fajnie jednak nie odtwarza mi filmów choć mam wszystkie kodeki potrzebne do ich odtwarzania. Więc to może problem z kartą graficzną. Gdy próbuję odtworzyć film komputer się zawiesza. Można jedynie ruszać myszką ale nic się nie da zrobić. [root@localhost ~]# X -configure Fatal server error: Server is already active for display 0 If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock and start again xorg.conf w f13 nie mam Chciałbym zmienić sterowniki na kartę Intel 852gm/855gm i sprawdzić czy będzie odtwarzało filmy poprawnie. Jak zmienić sterowniki karty graficznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2010 "X -configure" uruchamiaj albo po wyłączeniu Xów albo poleceniem X -configure :1 Komunikat błędu, że liczba wygenerowanych "screens" (ekrany, to chyba nie jest właściwe tłumaczenie tutaj) nie odpowiada ilości wykrytych urządzeń można imho zignorować. Potem pozostaje edycja /root/xorg.conf.new i przerzucenie na właściwe miejsce z właściwa nazwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Maj 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2010 Musisz najpierw zabić Xy, dopiero później możesz odpalić X -configure. Czyli: ctrl+alt+f2 logujesz sie jako root na przyklad init 3 X -configure kopiujesz wygenerowany xorg.conf na swoje miejsce zmieniasz co potrzebujesz init 5 esit: heh mam kiepski refleks Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiseq Napisano Maj 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2010 (edytowane) kopiujesz wygenerowany xorg.conf na swoje miejsce Na swoje miejsce czyli? /etc/X11/xorg.conf.d/xorg.conf.new? po skopiowaniu w ten katalog i otworzeniu mam : Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 Screen 1 "Screen1" RightOf "Screen0" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "catalogue:/etc/X11/fontpath.d" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "extmod" Load "dbe" Load "dri" Load "record" Load "glx" Load "dri2" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor1" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "ColorKey" # <i> #Option "CacheLines" # <i> #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "DRI" # [<bool>] #Option "NoDDC" # [<bool>] #Option "ShowCache" # [<bool>] #Option "XvMCSurfaces" # <i> #Option "PageFlip" # [<bool>] Identifier "Card0" Driver "intel" VendorName "Intel Corporation" BoardName "82852/855GM Integrated Graphics Device" BusID "PCI:0:2:0" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "ColorKey" # <i> #Option "CacheLines" # <i> #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "DRI" # [<bool>] #Option "NoDDC" # [<bool>] #Option "ShowCache" # [<bool>] #Option "XvMCSurfaces" # <i> #Option "PageFlip" # [<bool>] Identifier "Card1" Driver "intel" VendorName "Intel Corporation" BoardName "82852/855GM Integrated Graphics Device" BusID "PCI:0:2:1" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "Screen1" Device "Card1" Monitor "Monitor1" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection czyli z tego co widzę mam sterowniki intel więc nie mam pojęcia czemu się tak wiesza komputer przy odtwarzaniu filmów. A potrzebne to tylko do odtwarzania bajek dla dzieciaków Edytowane Maj 31, 2010 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Jak używasz mplayer (lub nakładki na mplayera np. smplayer, gnome-mplayer) to spróbuj zmienić wyjście wideo. Na którymś na pewno będzie ok. Inną opcją jest odtwarzanie filmów na VLC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Na swoje miejsce czyli? /etc/X11/xorg.conf.d/xorg.conf.new?/etc/X11/xorg.conf P.S. To jest forum a nie lista mailingowa. Odpowiadając nie kopiuj całego postu widocznego powyżej, co najwyżej jakąś szczególna jego część, do której odnosisz się w odpowiedzi. Potem tylko niepotrzebne przewijanie... :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiseq Napisano Maj 31, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Jak używasz mplayer (lub nakładki na mplayera np. smplayer, gnome-mplayer) to spróbuj zmienić wyjście wideo. Na którymś na pewno będzie ok. Inną opcją jest odtwarzanie filmów na VLC. Zmienić wyjście wideo? czyli jak? Próbowałem w vlc smplayer xine totem i też się wiesza ekran :/ jedynie w dragon player słychać dźwięk ale ekran też się wiesza i trzeba zrobić reboot.. Nie mam pojęcia z czym to jest związane. Zainstalowałem gierkę bomberclone żeby sprawdzić czy odpali. Gierka hula aż miło. W f12 problem nie występował a nie zmieniałem konfiguracji.. może to jakiś bug Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiseq Napisano Maj 31, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Zmieniłem nazwę pliku na xorg.conf i wrzuciłem gdzie trzeba. Problem dalej nie ustępuje.. /etc/X11/xorg.conf Jest jakiś sposób by sprawdzić co jest nie halo? Komenda w terminalu która naprowadziłaby nas na dobry trop.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Zmienić wyjście wideo? czyli jak?Normalnie wyklikać w opcjach smplayera. Video -> output driver. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiseq Napisano Maj 31, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Normalnie wyklikać w opcjach smplayera. Video -> output driver. Wywaliłem xorg.conf bo nie widzę bez niego żadnej różnicy. Zrobiłem tak jak radzisz thof zmieniłem wyjście wideo z xv na X11. Obraz i dzwięk jest. Od czasu do czasu mi się wylogowywał do ekranu powitalnego ale teraz jakoś to ustało. Filmy że tak powiem lecą. Nie można co prawda odtwarzać w xine totem i dragon player. Ale i tak większość filmów odtwarzałem w VLC i SMplayer gdzie jest ustawione X11 i film śmiga.. Dziękuję za pomoc Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi