dalvitto Napisano Lipiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2010 Mam komputer wyposażony w dwie karty sieciowe. Internet uzyskuję z routera z mieszkania obok i przykładowo dostaję adres 192.168.1.105. Inne komputery również mogą korzystać z tego routera, ja jednak chciałbym na swoim komputerze wykorzystać drugą kartę sieciową i robić za serwer. Czy jest to możliwe, czy muszę mieć publiczny adres IP? Chodzi o to, aby zarządzać łączem i inne tego typu usługi, do przećwiczenia sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Lipiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2010 Nie masz bezpośredniej możliwości uzyskania zewnętrznego adresu. Zewnętrzny adres ma ten router po stronie sieci zewnętrznej. Po stronie wewnętrznej rozdaje tylko adresy 192.168.1.x. Są to adresy przeznaczone na sieci lokalne i są niedostępne z zewnątrz. Zobacz Prywatne adresy IPv4. Jedyną twoją szansą jest dogadanie się z właścicielem routera i poproszenie go o przekierowanie portów (bo wątpię żeby miał luzem całe IP zewnętrzne do rozdania). Zobacz Przekierowanie_portów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2010 Ogólnie to jeśli masz więcej niż jeden komputer w domu, to możesz sobie poćwiczyć. Twój komputer może być routerem dla podsieci domowej, pamiętaj tylko, żeby zorganizować sieć domową w innej sieci niż 192.168.1.0 np. 192.168.2.0 albo jeszcze lepiej - żeby łatwo odróżniać sieć wewnętrzną od "internetu" - na adresach klasy A lub B. Poza tym ćwiczenia możesz sobie przeprowadzić na maszynach wirtualnych (np. wykorzystując VirtualBox) o ile masz wystarczająco mocny komputer i wystarczająco dużo pamięci RAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalvitto Napisano Lipiec 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2010 Ja właśnie miałem na myśli podsieć. Przykładowo za bramkę będzie robił mój komputer o dajmy na to IP 192.168.1.105 i ten komputer będzie zarządzał sobie innymi komputerkami o przykładowo IP 10.10.12.100 i wzwyż.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hUBI Napisano Lipiec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2010 Ja właśnie miałem na myśli podsieć. Przykładowo za bramkę będzie robił mój komputer o dajmy na to IP 192.168.1.105 i ten komputer będzie zarządzał sobie innymi komputerkami o przykładowo IP 10.10.12.100 i wzwyż.. Dobry pomysł. Nie potrzebujesz nawet dwóch kart sieciowych, na jednej możesz mieć 192.168.1.105 i 10.10.12.1. Jedno na co musisz uważać przy ćwiczeniach to DHCP, jeżeli masz na routerze i odpalisz u siebie to będzie problem, no chyba że fizycznie rozłączysz te sieci, ale wtedy też musisz uważać żeby Twoje DHCP nie nasłuchiwało w sieci routere. Ufff opisywać to słowami jest trudno tak samo pewnie czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Lipiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2010 Niewątpliwie najlepszym rozwiązaniem jest zabawa w maszyny wirtualne tak jak to napisał Waldo. Jeżeli chcesz wykorzystać drugą kartę sieciową to będziesz musiał zainwestować w jakiegoś małego switcha (20zl uzywany), rozumiem że masz inne kompy w swoim "laboratorium", no i oczywiście poznanie iptables bo będziesz musiał zrobić nat na interfejsie Podsumowując lepszym rozwiązaniem do nauki jest wirtualizacja (koszty, miejsce, poziom hałasu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi