MC' Napisano Luty 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2013 Przeszedłem na f18 ale mam problem z kadu. Wiem że są paczki dla f17: http://repo.gospogied.lezajsk.pl/Fedora/ ale na F18 po instalacji kadu się wykłada. Jak instalowaliście kadu na f18? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2013 Na razie nie przechodzę na F18, zatem nie mam potrzeby robić paczek dla F18. Jednak jeśli masz ochotę to zrób paczkę poprzez rekompilacje src.rpm. wget http://repo.gospogied.lezajsk.pl/Fedora/17/SRPMS/kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm; rpmbuild --rebuild kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm Jeśli się skompiluje to możesz spróbować zainstalować paczki z ~/rpmbuild/RPMS/twójarch/kadu-*.rpm, a jak jest wszystko ok to możesz też wysłać je mi to umieszczę w repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2013 Link, który podałeś zwraca mi "not found", ale spokojnie przebudowałem kadu 0.12.2 ze źródeł dla F17 z repo 3k_PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2013 Ok , a więc wersja Kadu na F18 kopiuj wklej dla milusińskich:: yum install cmake qt-devel qt-webkit-devel qca2-devel libgadu-devel libXScrnSaver-devel libidn-devel phonon-devel libsndfile-devel aspell-devel libmpdclient-devel potem:wget http://repo.gospogied.lezajsk.pl/Fedora/17/SRPMS/kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm; rpmbuild --rebuild kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm a następnie:su -c "yum install /home/$(whoami)/rpmbuild/RPMS/$(uname -m)/kadu-*.rpm" Dajcie znać czy działą bo robiłem to ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Luty 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2013 Swoją drogą, ciekawe czemu na serwerach od dawna wisi kadu-0.12.3 a nie ma oficjalnej informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid_wml Napisano Luty 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2013 Wszystko się wykonuje poprawnie, aż do momentu: su -c "yum install /home/$(whoami)/rpmbuild/RPMS/$(uname -m)/kadu-*.rpm" Wyświetla się błąd: Nie ma pakietu /home/root/rpmbuild/RPMS/x86_64/kadu-*.rpm. Chciałem zapodać ręcznie ścięzkę do pliku *.rpm i mam taki oto wynik: su -c "yum install /home/dawid/kadu-*.rpm" Wczytane wtyczki: fastestmirror, langpacks, presto, refresh-packagekit Sprawdzanie /home/dawid/kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm: kadu-0.12.2-1.fc17.src Nie można dodać pakietu /home/dawid/kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm do transakcji. Niezgodna architektura: src Błąd: Nie ma niczego do zrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 zmień wzorzec. Paczka ze źródłami kadu-*.src.rpm zawiera się we wzorcu kadu-*.rpm. Masz pokręcone poza tym w systemie. Próbujesz instalować paczki z /home/dawid podczas gdy ciut wyżej widać, że próbujesz instalować z /home/root/rpmbuild. strukturę rpmbuild powinieneś tworzyć w katalogu zwykłego użytkownika. Nie ma potrzeby wykonywania rpmbuild jako root, wręcz jest to mocno niewskazane. Przemyśl sobie w jakim katalogu masz ostatecznie zbudowane paczki, zaloguj się na roota, przejdź do tego katalogu, upewnij się, że nie ma w nim src.rpm i zainstaluj. su - cd <katalog z paczkami rpm> # ale nie z src.rpm yum install ./kadu*rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 Katalog z paczkami to prawdopodobnie /home/dawid/rpmbuild/RPMS/x86_64/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid_wml Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 Ok dzięki. Jestem jeszcze początkujący, ale oczywiście mnie to nie usprawiedliwia . Poradziłem sobie jednak inaczej. Pobrałem najnowszą wersję przez ftp i skompilowałem według instrukcji. Mam jeszcze takie pytanie, czy po tej komendzie wget http://repo.gospogied.lezajsk.pl/Fedora/17/SRPMS/kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm; rpmbuild --rebuild kadu-0.12.2-1.fc17.src.rpm zrobił się jakiś niepotrzebny syf w systemie skoro kompilowałem poleceniem make, itd. ? A katalogu rpmbuild niestety nie mam :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 Syf Ci się nie zrobił. Na pewno nie ma katalogu /root/rpmbuild albo /home/dawid/rpmbuild ? Jeśli ktoś nie chce kompilować samemu, to gotowe paczki : http://koji.fedoraproject.org/koji/taskinfo?taskID=4955711 Link ważny tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid_wml Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 Ehh faktycznie, katalog /root/rpmbuild/ jest, a w katalogu x86_64 są pliki kadu*.rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankowp Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2013 Cześć, sorki za odgrzebywanie wątku, ale dostaję taki stacktrace po kompilacji: make[1]: Target `all' not remade because of errors. make[1]: Leaving directory `/home/frankowp/rpmbuild/BUILD/kadu-0.12.2' make: *** [all] Error 2 make: Target `default_target' not remade because of errors. błąd: Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.ezIBPv (%build) Błędy budowania pakietu RPM: użytkownik kila nie istnieje - używanie roota grupa userzy nie istnieje - używanie roota użytkownik kila nie istnieje - używanie roota grupa kila nie istnieje - używanie roota Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.ezIBPv (%build) Nie mam w systemie użytkownika kila, rpmbuilda opalałem z innego konta niż root. Przed procesem kompilacji też dostałem ostrzeżenie o użytkowniku kila. Przegrepowałem całe repo w poszukiwaniu słowa 'kila' i nie znalazłem żadnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2013 kila nieistotne, rpmbuild z konta innego niż root to bardzo dobrze. Pokaż co było wcześniej, bo tu nie widać faktycznego błędu a tylko informację, że cos było nie tak. Nie możesz skorzystać z paczek, które robi 3k_PL? link do jego repo http://repo.gospogied.lezajsk.pl/Fedora/ su - cd /etc/yum.repos.d wget http://repo.gospogied.lezajsk.pl/Fedora/fedora-gospogied.repo yum install kadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2013 Ponieważ repo 3k_PL nie działa paczki dla F19 wrzuciłem na razie do siebie link. Przy repoview wszystkie paczki są pod literą K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Czerwiec 30, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2013 @sokar620 Repo działa, jak tylko dostawca energii nie zawiedzie na dłużej niż 30 min razem z ISP Nie mam w nim ścieżki dla F19, ale takiej Fedory jeszcze oficjalnie nie ma, dopiero za kilka dni PS. Jak wróci serw do zasięgu to mogę wrzucić Twoje paczki do repo jeśli nie masz nic przeciwko. O ile F18 sobie pominąłem, to na F19 mam zamiar się przesiąść dość szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi