Skocz do zawartości

Instalacja Sterowników Ati - Fedora 12

fumfel20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam laptopa Toshiba l500 z radeonem 51xx na pokładzie. Zainstalowałem na nim bez problemów Fedore 12. Zostało mi do instalacji karta graficzna i WIFI. Na stronie ATI pobrałem najnowsze sterowniki + plik PDF dotyczący instalacji sterowników. Robiłem wszystko tak samo jak piszą w instrukcji np.:

link do PDF'a

1 Launch the Terminal Application/Window and navigate to the ATI Catalyst™

Proprietary Linux driver download.

2 Enter the command sh ./ati-driver-installer-10-6-x86.x86_64.run to launch the ATI

Catalyst™ Proprietary Linux driver installer.

The ATI Catalyst™ Proprietary Linux Driver Setup dialog box is displayed.

Problem polega na tym ze po restarcie miga na górze kursor i nici z działania systemu. Nie chce od nowa instalowac Fedory. Pytanie jest nastepujące, czy jest mozliwosc odinstalowania tego sterownika albo jakas konfiguracja go, zeby system mi sie odpalił? Dodam, ze szukałem na forum takiego samego problemu i nie znalazłem. Znalazłem natomiast sposób instalacji sterowników i jest on inny niz podaje ATI w swoim supporcie

dopisać na końcu 3 do gruba i uruchomić skrypt do dezinstalacji .

nie pamiętam gdzie ten skrypt siedzi coś koło /usr/local/ati czy coś w tym stylu.

Dzieki za szybką odpowiedz. Fedore jak zresztą kazdą dystrybucje linuxa umiem zainstalowac i po prostu z niej korzystac. W zwiazku z tym by był wdzieczny o opisanie mi szczegółowo z komendami jak mam to zrobic. (wczesniej na ubuntu na stacjonarce nie miałęm problemu z instalacja radeona 4870)

To jest magia sterowników ATi - ten badziew nie chce czasem działać nawet na ich własnych sterownikach. Czasem zaskakuje dopiero po drugiej instalacji. Jeszcze u innych pomagało zaklepanie w konsoli jako root (uwaga - piszę z pamięci):

aticonfig --initial -f

Jak wspomniano - skrypt jest tam, albo w /usr/share/ati - jakoś tak. Jest folder ati a w nim skrypt uninstall. Kolejnym rozwiązaniem są otwarte sterowniki ATi, lub typowo do wyższych modeli - RadeonHd. Są w repozytorium.

Co do edycji gruba: klik. W skrócie - dopisz to w grubie, gdy uruchamiasz system.

Sprawdze czy zadziała

EDIT: Pierwszy etap, czyli dopisanie 3 do gruba poszło. Po odpaleniu systemu czekał na mnie terminal. Wykonałem: X -configure i po pokazaniu sie Backtrace i 9 punktów jest napis: Segmentatnion fault at adress (nil)

fatal server error Caught signal 11 (segmentation fault) Serwer aborting.

Wpisuje: aticonfig --initial -f i mam komunikat: Uninitialised file found, configuring.

Using /etc/x11/xorg.conf

Saved nack-up to /etc/x11/xorg.conf.fglrx-1

Po wpisaniu : mv xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

wyswietla mi ze nie ma takiego pliku

EDIT2: Udało mi sie wejsc przez nano do pliku xorg.conf. Sekcja Device wygląda następująco:

Section "Device"

Identifier "aticonfig-Device[0]-0""

Driver "radeon" <---- zmieniłem według poradnika od Jusko.

Panowie dziękuje za pomoc. Bez was bym pewnie stawiał na nowo system a tak nauczyłem sie dzisiaj czegos ciekawego ;). Popatrze jeszcze jak bedzie sie zachowywał, kiedy "radeon" podmienie na "radeonhd" lub "catalyst" i powalczę z WiFi ;)

• 2 months later...

zainstalowalem F12 zrobilem update

zainstalowalem Ati wedle leigh123@linux

(yum install kmod-catalyst-PAE xorg-x11-drv-catalyst-libs.i586 xorg-x11-drv-catalyst)

i wita mnie czarny ekran

po wyedytowaniu xorg.conf (wpisuje radeon zamiast fgl..cos)

wpisuje startx i system uruchamia sie

niestety po ponownym uruchomieniu sytuacja wraca

i znowu mam czarny ekran, i tak w kolo..

porady jakie znalazlem to deistalacja sterowników

ale czy mi to pomoze skoro po wpisaniu "radeon" system uruchamia sie ?

prosze o rade, karta to Ati 9250

karta to Ati 9250

Oczywiście orientujesz się że ATi/AMD już dawno zapomniał o 9XXX, no nie? Nawet jakbyś miał x1950 to i tak catalyst leży. AMD wspiera tylko karty powyżej HD. Zatem nie masz wyboru i musisz korzystać tylko z otwartych sterowników na Linux-ie, ba, wydaje mi się że na Win7/Vista też Catalyst-y nie ruszą

No chyba że coś nie zrozumiałem.

orietuje sie ale mialem nadzieje ze sa to schody do pokonania <_<

zapytam bo nie jestem pewien

sterowniki które sa razem z fedora i na których system smiga i compiz tez smiga (pulpitu) ale gry 3D nie

to sa sterowniki otwarte ?

a te które zainstalowalem (patrz poprzedni post)

to juz sa sterowniki zamkniete?

oto mój xorg.conf

którego nie bylo do póki nie bylo przed instalacja wcale

# Xorg configuration created by livna-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "Default Layout"
Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules/extensions/catalyst"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option	    "AIGLX" "on"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "radeon"               <---------tu bylo "fglrx"
Option	    "OpenGLOverlay" "off"
Option	    "VideoOverlay" "on"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
DefaultDepth     24
EndSection

Section "Extensions"
Option	    "Composite" "Enable"
EndSection

pozatym po co te wszystkie instrukcje instalowania ati skoro to niefunkcjonuje

a nigdzie jasno nie jest napisane, z która wersja fedory i z jakim jajkiem instrukcja dziala (na 100-we)

Problem Catalyst-ów na Fedorach na bierzaco mozna sledzic w tym watku.

orietuje sie ale mialem nadzieje ze sa to schody do pokonania <_<

Nie, nie da sie tego pokonac. Chodzi o to ze stare sterowniki ATi dzialaly ze starym serwerem X-ów. Gdy zmienial sie serwer X to musial sie i sterownik zmienic, a ATi dosc szybko konczylo wsparcie dla swojego sprzetu. Od przejecia przez AMD niewiele (nic?) sie zmienilo.

Gdy wejdziesz na strone pobierania driverów dla ati.amd to zobaczysz ze dla Twojej karty najnowszym sterownikiem jest:

XFree86 4.3 Drivers	17.9MB	8.28.8	Aug. 18, 2006

zapytam bo nie jestem pewien

sterowniki które sa razem z fedora i na których system smiga i compiz tez smiga (pulpitu) ale gry 3D nie

to sa sterowniki otwarte ?

Tak, nazywaja sie radeon i sa caly czas udoskonalane. No ale oczywiscie duzo im brakuje do tych zamknietych od ATi

a te które zainstalowalem (patrz poprzedni post)

to juz sa sterowniki zamkniete?

Tak, sterownik Catalyst jest sterownikiem o zamknietym kodzie, nazywany jest tez sterownikiem wlasnosciowym.

oto mój xorg.conf

którego nie bylo do póki nie bylo przed instalacja wcale

(...)

pozatym po co te wszystkie instrukcje instalowania ati skoro to niefunkcjonuje

a nigdzie jasno nie jest napisane, z która wersja fedory i z jakim jajkiem instrukcja dziala (na 100-we)

Po pierwsze chyba od F11 nie musisz miec xorg.conf by system dzialal, czasem nawet lepiej by go nie uzupelniac - bo jak namieszasz to stracisz mozliwosc dynamicznej zmiany rozdzielczosci dla róznych ekranów.

Po drugie instrukcje instalowania sterowników AMD (ATi juz nie istnieje od ponad miesiaca) sa dla tych którzy maja nowe karty. nVidia daje rade dluzej supportowac swoje karty, a AMD nie. Do tego sterowniki do nowych serwerów X od nVidii wychodza szybciej niz od AMD. Swoje niezadowolenie mozesz okazac na forum AMD albo ... w sklepie.

Po trzecie jasno napisane jest na stronie AMD które karty sa obecnie wspierane oraz jaki serwer X

Fedora 14 beta uzywa x11-server v.1.9 (Podobnie jak Ubuntu 10.10) i jak na razie nie ma sterowników od AMD dla tego X-a

Fedora 13 uzywa x11-server v.1.8.2

Fedora 12 nie pamietam, sprawdz sam:

rpm -qa |grep x11-server

Poza "radeon" o ile dobrze pamiętam są jeszcze "radeonhd". Na płycie mam śmiecia ATI/AMD i zanim kupiłem Nvidię to z nich korzystałem. Mam wrażenie, że są nieco sprawniejsze od zwykłego "radeon". Nie pamiętam dokładnej nazwy paczki, chyba coś w rodzaju xorg-x11-drv-radeonhd.

yum search radeonhd

To ja ci udzielę porady która na pewno nie spodoba się innym ;

zainstaluj najnowsze ubuntu i zainstaluj na nim stery ati poprzez ten graficzny kreator "hardware drivers" + komenda ;

aticonfig --initial -f . U mnie tym sposobem stery ati od razu na *buntu zadziałały i compiz też :rolleyes:

zainstaluj najnowsze ubuntu i zainstaluj na nim stery ati poprzez ten graficzny kreator

Po miesiacach monotematycznego zrzedzenia na forum Twoja reakcja na nasza dezaprobate to polecanie uzytkownikom innego systemu operacyjnego jako rozwiazanie ich problemów? To krok w kierunku Twojej wiekszej czy mniejszej bezuzytecznosci dla naszej spolecznosci, bo nie moge zdecydowac?