Skocz do zawartości

Problem Z Programem Startowym W Fc 13

TomekT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponieważ to jest mój pierwszy post to witam wszystkich serdecznie. Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc zadaje pytanie

Od wczoraj użytkuję FC 13 i jestem mile zaskoczony, bo wcześniej użwałem ubuntu. Ale do rzeczy. Kliknąłem taką opcje, która nazywa się programy startowe (System-administracja-programy startowe) i teraz przy każdym starcie pokazuje mi się bootloader, tak jakbym miał dwa systemy operacyjne. Można to jakoś zmienić bo nie mam pojęcia jak to zrobić.

Kliknąłem taką opcje, która nazywa się programy startowe (System-administracja-programy startowe) i teraz przy każdym starcie pokazuje mi się bootloader, tak jakbym miał dwa systemy operacyjne.
Nie sądzę, żeby objaw był bezpośrednim skutkiem klikania w "programy startowe". Prawdopodobnie w tle (PackgeKit) wykonała się aktualizacja systemu i zainstalowało się nowe jądro. W menu GRUBa przy starcie widzisz po prostu do wyboru stare i nowe jądro - domyślnie start z najnowszego.

W Fedorze przechowywane są 3 jądra - najnowsze i dwa poprzednio instalowane, więc za jakiś czas, gdy wejdzie nowszy kernel lista się pewnie powiększy.

Co z tym robić? Nic. A jeśli już musisz to na taką i podobne okazje mamy różne porady na wiki (link na górnej belce forum). W konkretnym przypadku polecam → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB a ogólnie do poczytania, żeby zorientować się z grubsza co i jak w Fedorze → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik

Oczywiście inne artykuły również są godne przeczytania.

P.S.Temat jako dość banalny przenoszę (bez urazy) na "Oślą łączkę".