Lae Napisano Lipiec 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2010 Bedąc dumnym posiadaczem Geany, napisałem na próbę prosty programik w C++ i skompilowałem do pliku.o Próbuję otworzyć ten plik i wyskakuje mi: Brak zainstalowanego programu obsługującego pliki Kod obiektowy Co z tym zrobić? Będę wdzięczny za każdą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2010 A jak 'otwierasz'? Jest różnica pomiędzy wykonaniem (g++) a otwarciem pliku (objdump). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2010 Chcesz go otworzyć tzn. edytować? To jest plik binarny, więc jego edycja wiele Ci nie da Jeśli chcesz utworzyć plik wykonywalny i go uruchomić, to z jakże skomplikowanego menu "Zbuduj" musisz wybrać opcję "Zbuduj" (F9) a nie "Skompiluj" (F8) a potem "Wykonaj" (F5). [EDIT] Przy prostych programach kompilację możesz pominąć. Tworzenie plików pośrednich *.o ma sens przy większych projektach, kiedy tworzysz wiele plików *.o (np. w każdym siedzi inna klasa) a potem łączysz je do kupy w plik wykonywalny. Na siłę możesz to zrobić również w takiej prostej sytuacji tzn. w konsoli z katalogu w którym masz plik.o g++ -o nazwa_programu plik.o ./nazwa_programu Ale prościej jest tak jak napisałem wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lae Napisano Lipiec 31, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2010 No tak. Windowsowe kompilatory mi trochę w nazewnictwie pomieszały. Powinienem teraz spędzić rok w klasztorze Dzięki wielkie (chodziło mi oczywiście o wykonanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2010 No tak. Windowsowe kompilatory mi trochę w nazewnictwie pomieszały. A dlaczegóż to? Nie wiem co masz na myśli mówiąc kompilator, ale jeśli chodzi o C++ Visual Studio (które nie jest kompilatorem a jedynie (aż?) IDE dla kompilatora) to tam "Zbuduj" też nazywa się "Zbuduj" ew. po angielsku "Build", ale to wciąż to samo. W żadnym razie nie ma mowy o "otwieraniu pliku", kiedy zamierzonym działaniem jest kompilacja do postaci wykonywalnej i uruchomienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi