Skocz do zawartości

S.m.a.r.t.

Lae

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Mając zainstalowaną F12 bodajże dostawałem komunikaty o możliwym uszkodzeniu twardego dysku. Ich sprawcą był oczywiście SMART, jeśli się nie mylę i zostałem uświadomiony, że to jego błąd. Po aktualizacji do F13 (nie odinstalowywałem F12) mam ciągle to samo.

Moje pytanie: jak usunąć te komunikaty? Reinstalacja SMARTa pomoże? Jeśli tak, to jak ją wykonać? Nie wiem jak go nazwać w yumie...

Będę wdzięczny za każdą pomoc. :rolleyes:

Nie wiem jak go nazwać w yumie...
http://wiki.fedora.pl/wiki/Zarządzanie_pak...3.B3w_po_opisie

Jeśli to błąd w S.M.A.R.T. to jego reinstalacja jest raczej bez sensu. Może naprawdę masz uszkodzenia na dysku i trzeba pomyśleć albo o wymianie dysku albo przynajmniej o oznaczeniu i wyłączeniu bad sectors.

smartctl -i /dev/twój dysk - po danych z info powinieneś poznać, że wskazałeś prawidłowo właściwy napęd /dev/twój dysk (najprawdopodobniej będzie to /dev/sda, ale niekoniecznie)

smartctl -a /dev/twój dysk

jak wyczytasz, że są jakieś błędy zamieść je (a co najmniej gdzieś skopiuj to, co się pokaże) i...

smartctl -t long /dev/twój dysk

w ten sposób przetestujesz gruntownie napęd; test trochę trwa (o ile pamiętam smart podaje szacunkowo czas testu), jak odpuścisz sobie na te kilka/naście minut pracę na kompie, źle nie będzie)

po czasie wskazanym przez smarta (z ew. naddatkiem) ponownie smartctl -a /dev/twój dysk

jak ponownie błędy - napisz jakie. albo poszperaj po sieci z czym się jaki błąd wiąże.

ps. smarta nie tak łatwo przeinstalować, bo to oprogramowanie dysku(dla uproszczenia, taki bios dysku). można go natomiast wyłączyć, ale nie polecam.

Gość próba sprayu

Z tego co widzę w F13 S.M.A.R.T. dysku jest składnikiem Disk Utility (menu Applications > System Tools). Wybierasz dysk i w sekcji Drive jest do wyboru m.in. SMART Data, po kliknięciu którego jest dostępny odczyt S.M.A.R.T. dysku. Jeśli jakieś atrybuty są zaznaczone na czerwono udaj się na jakieś forum techniczne/tematyczne, które zdiagnozuje Ci wyniki. Zamieść tam cały S.M.A.R.T. :)