Jump to content

Digikam 1.4.0 Na Fedora 13

WalDo
 Share

Recommended Posts

Chciałem sobie zainstalować najnowszą wersję digikama 1.4.0 (w repo jest 1.2.0, więc to już 2 wersje stabilne do tyłu).

"Podrasowałem nieco speca z paczki Fedory 1.2.0, odpaliłem rpmbuild, ale na wyjściu dostałem m.in.

--  digiKam 1.4.0 dependencies results   <http://www.digikam.org>
-- 
--  Qt4 SQL module found..................... YES
--  MySQL Server found....................... YES
--  MySQL install_db tool found.............. YES
--  libtiff library found.................... YES
--  libpng library found..................... YES
--  libjasper library found.................. YES
--  liblcms library found.................... YES
--  libkipi library found.................... YES
--  libkexiv2 library found.................. NO
-- 
CMake Error at CMakeLists.txt:83 (MESSAGE):
  digiKam needs libkexiv2. You need to install the libkexiv2 (version >= 1.1.0) library development package.
Call Stack (most recent call first):
 CMakeLists.txt:270 (PRINT_LIBRARY_STATUS)

--  libkexiv2 website is at http://www.digikam.org/sharedlibs
-- 
--  libkdcraw library found.................. NO
-- 
CMake Error at CMakeLists.txt:83 (MESSAGE):
  digiKam needs libkdcraw. You need to install the libkdcraw (version >= 1.1.0) library development package.
Call Stack (most recent call first):
 CMakeLists.txt:271 (PRINT_LIBRARY_STATUS)

--  libkdcraw website is at http://www.digikam.org/sharedlibs

Próba doinstalowania brakujących plików

[root@F13 ~]# yum install libkexiv2-devel  libkdcraw-devel
Wczytane wtyczki: langpacks, presto, protectbase, refresh-packagekit
Adding pl_PL to language list
0 packages excluded due to repository protections
Ustawianie procesu instalacji
Pakiet 7:kdegraphics-devel-4.4.5-3.fc13.x86_64 jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Pakiet 7:kdegraphics-devel-4.4.5-3.fc13.x86_64 jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Nie ma niczego do zrobienia

Czyli cholerne KDE jak zwykle swoje 1000in1

Skąd można wziąć i zainstalować (względnie) bezpiecznie w F13 libkdcraw (version >= 1.1.0) i libkexiv2 (version >= 1.1.0)? Raczej nie chciałbym

Chyba nie będę musiał czekać na jakieś KDE 4.5, 4.6 czy wręcz 5.0?

A przy okazji jak sprawdzić wersję libkexiv2 i libkdcraw?

[EDIT]

Próbowałem oszukać system wpisując do plików /usr/lib64/pkgconfig/libkdcraw.pc i libkexif2.pc zamiast 1.0.0 wartość 1.1.0 - skrypt configure przeszedł, ale przy dalszej kompilacji się wykłada.

/home/waldo/rpmbuild/BUILD/digikam-1.4.0/libs/dimg/drawdecoding.cpp: In constructor 'Digikam::DRawDecoding::DRawDecoding(const KDcrawIface::RawDecodingSettings&)':
/home/waldo/rpmbuild/BUILD/digikam-1.4.0/libs/dimg/drawdecoding.cpp:57: error: 'fixColorsHighlights' was not declared in this scope
/home/waldo/rpmbuild/BUILD/digikam-1.4.0/libs/dimg/drawdecoding.cpp:57: error: 'const class KDcrawIface::RawDecodingSettings' has no member named 'fixColorsHighlights'
make[2]: *** [digikam/CMakeFiles/digikamcore.dir/__/libs/dimg/drawdecoding.o] Error 1
make[2]: *** Waiting for unfinished jobs....
/home/waldo/rpmbuild/BUILD/digikam-1.4.0/libs/dimg/dimg.cpp: In member function 'void Digikam::DImg::updateMetadata(const QString&, const QString&, bool)':
/home/waldo/rpmbuild/BUILD/digikam-1.4.0/libs/dimg/dimg.cpp:2194: error: 'class Digikam::DMetadata' has no member named 'setTiffThumbnail'
make[2]: *** [digikam/CMakeFiles/digikamcore.dir/__/libs/dimg/dimg.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/waldo/rpmbuild/BUILD/digikam-1.4.0/x86_64-redhat-linux-gnu'
make[1]: *** [digikam/CMakeFiles/digikamcore.dir/all] Error 2
make[1]: *** Waiting for unfinished jobs....

Nadal chętnie przyjmę wszelką pomoc.

Pytanie o to jak sprawdzić wersje oczywiście nieaktualne ;)

Edited by WalDo

Wygląda na to, że te paczki są ściśle powiązane z kde (nawet o tym piszą na stronie), więc może faktycznie konieczna będzie nowsza wersja KDE.

Może warto spróbować wgrać wersję 1.3.0 - która może jeszcze nie wymagać tak nowych paczek?

Już sprawdziłem. 1.3.0 też wymaga KDE 4.5 a dokładniej tych bibliotek w wersji 1.1.0. Będę musiał wytrzymać do F14, bo tam jak widzę jest w tej chwili digikam 1.3.0 i KDE 4.5. Ale na razie jeszcze zbyt wczesna wersja i u mnie na VirtualBox się nie uruchamia.

Jeśli ktoś wpadnie na pomysł jak zainstalować biblioteki z KDE 4.5 na F13 w sposób nie rujnujący całego systemu, to ja bardzo poproszę o info.

[EDIT]

Oczywiście jeszcze pytanie jak stabilne jest KDE 4.5?

Czyli można instalować 4.5 z niewielkim ryzykiem reinstalacji systemu? :) Cóż zaryzykuję. Może na początek gdzieś na wirtualnej maszynie.

Konfiguracja repozytorium tak jak napisane w "Poradniku" a pakiety powinienem pobrać z kde-testing?

Poszedłem "na żywca" - KDE 4.5 zainstalowane pod F13 przynajmniej w części potrzebnej do działania krusadera i digikama. Paczki *-devel dodane. Niestety próba przebudowania pakietu digikam-1.3.0-1.fc14.src.rpm z wersji alfa F14 kończy się błędem

ERROR   0002: file '/usr/lib64/kde4/plugins/marble/ExternalDraw.so' contains an invalid rpath '/usr/64' in [/usr/64:/usr/lib64/kde4/devel]
błąd: Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.SlwUuR (%install)

Pod VirtualBox na wersji 32-bitowej podobna akcja kończy się komunikatem podobnym z tym, że tam zamiast '/usr/64' in [/usr/64:/usr/lib64/kde4/devel] jest '/usr/' in [/usr/:/usr/lib/kde4/devel] - jak widać gdzieś zabrakło "lib", ale nie mam pojęcia gdzie to dodać, żeby było lepiej.

Z rpath to chyba problem dotyczy ustawień rpmbuild. Kiedyś można było to obejść za pomocą:

QA_RPATHS=$[ 0x0001|0x0010 ] rpmbuild ...

Można też zainstalować chrpath i w specu w sekcji %install dodać:

find %buildroot -type f -print0 | xargs -0 -L 20 chrpath --delete --keepgoing 2>/dev/null || :

Najszybciej: dikgikam 1.4 jest już w kde-testing.

Najszybciej: dikgikam 1.4 jest już w kde-testing.
Przysiągłbym, że wczoraj nie było nawet 1.3.0. Dzięki za info :) Już się cieszę nową wersją.

P.S. Próbowałem też kompilować z podanymi przez Ciebie zmianami, ale niestety wciąż ten sam błąd.