czarnekakao Napisano Wrzesień 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2010 Witam, Mam dwa problemy. 1. Pod czas pracy w systemie 5.1 ->(creative sound blaster live 5.1, Logitech x-540)<- z głośników dochodzi syczenie/piszczenie. Piszczenie znika gdy regulator jest ustawiony na 14% lub 50% oraz gdy ustawie na karcie wyjście Stereo Duplex. 2. Posiadam drugą kartę dźwiękową ->(creative sound blaster audigy SB0570)<-. Lecz w tym przypadku nie ma żadnego piszczenia w 5.1 tylko gdy próbuję odtworzyć mp3 to z głośników nie dobiega dźwięk, a program zaczyna "świrować". Proszę o szybką i PROFESJONALNĄ pomoc. Dziękuję System: Fedora 13 x64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2010 a) spróbuj wyłączyć wszelkie wejścia (alsamixer - wejścia liniowe/mikrofonowe/CD), często te rzeczy stwarzają takie wrażenie (CD chyba najczęściej). możliwe, że to wina PulseAudio, ale głowy nie dam. Sam mam tak, że gdy głośność mam w granicach 15-25% to też słyszę syczenie, i nie jest to zwązane z potpkt a) (ale przy 100% dźwięk mam normalny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2010 Jeszce dodam żeby pobawić się opcją - przełączką IEC, która potrafi nieźle namieszać w dźwięku. Do czego ona tak naprawdę służy to nei wiem, u mnie musi być zawsze wyłączona (karta stereo, na 5.1 też było podobnie) bo inaczej albo nic nie ma albo jakieś kwiki i trzaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Wrzesień 17, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2010 Przełączka na karcie dźwiękowej czy w systemie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 Przełączka na karcie dźwiękowej czy w systemie ?Mikser w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Wrzesień 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 Zainstalował Alsamixer (nic tam nie ma oprócz kilku suwaków). Jeszcze doinstalowałem Kontrola głośności PulseAudio tam też tylko kilka suwaków. Zdaje mi się że w/w karta dźwiękowa jest uszkodzona. Porażka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Wrzesień 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 Bez paniki. Jak koledzy pisza ze u nich tez jakies dziwne rzeczy sie dzieja to moze to byc wina programowa nie sprzetowa. Szybki test na XP pozwoli szybko zweryfikować czy sprzęt jest uszkodzony.] A w linuxie wycisz wszystkie gniazda w Alsamixerze pod konsolą których nie używasz (klawisz "m') - w szczególności gniazda front i mikrofonow. Jesli jest malo suwakow to wcisnij F6 i wybierz z listy swoja karte. Moze to cos pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 Jeszce dodam żeby pobawić się opcją - przełączką IEC, która potrafi nieźle namieszać w dźwięku. Do czego ona tak naprawdę służy to nei wiem, u mnie musi być zawsze wyłączona IEC z tego co mi wiadomo to wyjście optyczne (S/PDIF) na karcie dźwiękowej. @czarnekakao: w alsamixer przechodzisz pomiędzy Playback/Capture/Both (klawisz TAB). Jeśli włączyłeś alsamixer i popatrzyłeś, to źle zrobiłeś. Musisz też zobaczyć na Capture co jest podgłośnione a co nie powinno (lewo/prawo - przechodzenie między "suwakami"; góra/dół - głośność; [M] - wyciszenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Wrzesień 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 To jest uszkodzenie karty dźwiękowej. W M$ po zainstalowaniu sterowników i ustawieniu dźwięku 5.1 ( bo tylko przy tym ustawieniu mi szumi/piszczy) piszczenie było ciągłe, nie tak jak w Linuksie że przy 14% i 50% przestaje piszczeć. Karta ma swoje lata . A co tych suwaków w Alsamixer (TAB nie działa) to dalej nic nie daje. A zintegrowana karta dźwiękowa (mobo za 300zł) też daje szum przy 5.1(tym głośniej tym szum jest bardziej słyszalny, mikrofonu nie mam). I mam pytanie co do SB0220. Jak się sprawuję w Fedorze 13 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2010 A co tych suwaków w Alsamixer (TAB nie działa) to dalej nic nie daje. Dość dziwne... z tego co kojarzę to TABem się zmienia strony. A zintegrowana karta dźwiękowa (mobo za 300zł) też daje szum przy 5.1(tym głośniej tym szum jest bardziej słyszalny, mikrofonu nie mam). Mikrofonu mieć nie musisz, wystarczy, że chipset obsługuje i generuje (wyłącz mic, cd, iec, spdif i inne rzeczy których nie używasz - upewnij się że wyciszyłeś i recording i playback) Jeśli na pewno tak zrobiłeś, no to ja już nie wiem niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2010 Zainstalował Alsamixer (nic tam nie ma oprócz kilku suwaków).Spróbuj uruchomić alsamixer -c 0 Ewentualnie zamiast zera podaj kolejne cyfry. Jak już przełączników będzie więcej to kursorem w lewo/w prawo zmieniasz aktualny przełącznik, góra/dół - regulacja. Część przełączników może być schowana "poza ekranem" - dojdziesz do nich przesuwając się kursorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Wrzesień 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 OK, DZIAŁA. A le teraz jest kolejna rzecz. JAK TO ZAPISAĆ, ponieważ przy zmianie głośności zmienia mi ustawienia PCM i powraca do piszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Ja stosowałem (i stosuje nadal do obsługi karty TV i nagrywania programów) skrypt uruchamiany z /etc/rc.local. Polecenie amixer steruje tym. Podawałem kiedyś przykład → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=49967 Polecenie amixer -c 0 controls pokaże wszystkie przełączniki jakie możesz ustawiać. Chociaż ktoś mi tu zwrócił uwagę (i słusznie), że amixer (ALSA) to archaizm, bo teraz powinno się walczyć z PulseAudio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 JAK TO ZAPISAĆ alsactl store, podczas ponownego uruchamiania usługi (systemu) powinno przywrócić. Jeśli nie przywróci wpisz alsactl restore i zobacz czy wtedy wczytane zostaną dobre ustawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Wrzesień 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Już próbowałem, ciągle przestawia PCM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi