Skocz do zawartości

[f12] Zgrywanie Filmów Z Kamery Sony

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otóż wakacje się niestety skończyły i teraz czas na zgranie pokaźnego zbioru nagrywek (ok 100 GB). Sprawa dotyczy kamery SONY Handycam HDR-XR155E.

Otóż chciałem zgrać moje filmiki na fedorce. Na windowsie służy do tego programik pmb ale pozostaję z fedorą ;). Nigdy się tym nie bawiłem ale po podłączeniu mam dostęp do katalogu AVCHD/BDMV/STREAM z plikami typu MTS oraz katalogu AVCHD/BDMV/CLIPINF z plikami CPI.

Poszukałem trochę na necie i co prawda mplayer odtwarza dźwiek z tych plików to nie jest to jednak format marzeń ai dźwiek sam mi nie wystarcza ;)

Dlatego chciałem Was zapytać o możliwie najefektywniejszy sposób zamiany tych plików na coś co nadal będzie w HD (np. bezstratny avi) ale jednocześnie będzie w jakimś formacie odtwarzalnym przez więcej programów.

Z góry dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam

Próbowałeś Avidemux? Przez graficzną nakładkę (avidemux-gtk [EDIT] albo avidemux-qt, jeśli wolisz[/EDIT]) wybieram Dźwięk: kopiuj, Obraz: kopiuj, Format: AVI i wszystko jest OK.

Z tym, że nie mam sprzętu Sony (kompakt Lumix TZ-10 ;)), ale pliki HD też mi w formacie MTS robi, a przy innych sposobach zgrywania miałem podobne objawy tzn. czarny ekran z dźwiękiem.

[EDIT]

Chwilę się pobawiłem i niezły efekt jest też przy dekodowaniu przez ffmpeg

ffmpeg -i ./00004.MTS -acodec copy -vcodec copy  -b 15000000 1.avi

Można jeszcze zamiast "copy" przy opcji "-vcodec" dać "rawvideo", ale to generuje gigantyczne pliki na wyjściu. U mnie z przykładowego pliczku 30MB zrobiło >600MB rawvideo :) Ale potem daje się ładnie skompresować przez AcetoneISO. Zostawiając domyślną "stałą ilościową" (nie wiem co to jest :)) zrobiło mi na wyjściu AVI ok.10MB z ww. 600MB i nadal przyzwoitą jakością.

Po zakulisowych rozmowach z MC' ph34r.gif czas na krótki przewodnik jak przerobic film HD nagrany... czymkolwiek do formatu AVI. Przewodnik powinien byc skuteczny w przypadku filmów z rozszerzeniem *.MTS oraz *.M2TS (formaty AVCHD). Dekodowanie sprawdzilo sie na filmach z ww. kamery Sony oraz mojego kompaktu Lumix TZ-10.

Zakladam, ze mamy zainstalowane kodeki do mplayera (patrz → http://wiki.fedora.p...ilm.C3.B3w_rmvb ) oraz 'ffmpeg'.

Zaczynamy od sprawdzenia parametrów naszego filmu:

ffmpeg -i testowy.MTS

W odpowiedzi na ekranie powinnismy otrzymac parametry w formie podobnej jak ponizej (pokazuje kilka koncowych linii wydruku, wazniejsze dane pokolorowalem, zeby bylo latwiej):

Input #0, mpegts, from 'testowy.MTS':

Duration: 00:00:28.61, start: 1.000033, bitrate: 17121 kb/s

Program 1

Stream #0.0[0x1011]: Video: h264, yuv420p, 1920x1080 [PAR 1:1 DAR 16:9], 50 fps, 50 tbr, 90k tbn, 50 tbc

Stream #0.1[0x1100]: Audio: ac3, 48000 Hz, stereo, s16, 256 kb/s

Stream #0.2[0x1200]: Subtitle: pgssub

Znajac te parametry mozemy przystapic do dekodowania (oczywiscie z pewna strata - jak bezstratnie przekodowac nie wiem, chyba tylko na raw video unsure.gif )

ffmpeg -i testowy.MTS -vcodec libxvid -b 17121k -acodec libmp3lame -ab 256k -ac 2 -deinterlace -s 1920x1080 output.avi

Krótkie objasnienie co jest co:

-b 17121k - bitrate

-acodec libmp3lame - wybór audio kodeka mp3lame

-ab 256k - bitrate audio 256 kb/s

-ac 2 - audio dwukanalowe. Wazne, bo domyslnie ffmpeg wypuszcza jednym kanalem

-s 1920x1080 - rozdzielczosc

-deinterlace - gdzies wyszukalem, ze dla wielu kamer Sony nalezy dodac ten parametr ze wzgledu na sposób nagrywania z tzw.przeplotem

Dla upewnienia sie czy wszystko poszlo OK mozemy jeszcze raz sprawdzic parametry filmu - tym razem wyjsciowego AVI

Input #0, avi, from 'output.avi':

Metadata:

ISFT : Lavf52.64.2

Duration: 00:00:28.63, start: 0.000000, bitrate: 8807 kb/s

Stream #0.0: Video: mpeg4, yuv420p, 1920x1080 [PAR 1:1 DAR 16:9], 50 tbr, 50 tbn, 50 tbc

Stream #0.1: Audio: mp3, 48000 Hz, 2 channels, s16, 256 kb/s

Po takim przekodowaniu mozemy poddac film dalszej obróbce w Avidemux lub chyba nieco nowoczesniejszym Kdenlive lub Kino

Swoja droga rozumiem strate na bitrate video, ale dlaczego film wyjsciowy jest dluzszy o 0.02 sek?

Milej zabawy :)

[EDIT]

Zeby nie bylo, ze plagiat czy cos, to znalazlem strone, z której sam kiedys skorzystalem i na której oparlem opisane powyzej polecenie (zawsze sie tak rozpisze, ze z 1 linijki wychodzi mi kilkadziesiat ;) )

Zródlo: http://wesleybailey....-avchd-mts-m2ts - warto poczytac komentarze. Sporo ciekawych opcji.