LenoX Napisano Wrzesień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2010 Witam, Prawdą jest, że w internecie mnóstwo jest poradników i informacji co do serwerów dla domu na linuksie, ja natomiast proszę o Wasze propozycje jaką dystrybucję wybrać aby najlepiej sprostać poniższym wymaganią: brak pracy wentylatorów (proc, zasilacz)- system mało prądożerny level 3 wystarczy duży bufor i znikome opóźnienia przy ruchu sieciowym - mam telefon VOIP, wydajne QoS jest niezbędne łatwe instalowanie paczek (repozytoria): mediatomb itd. łatwa konfiguracja firewalla i przekierowań Sprzęt: AMD athlon 1,8 GHz 512 RAM HD: szybki CF 2GB lub 4 GB 2 karty sieciowe Powodem tego są problemy z jakością VOIPa, czy duży ping w trakcie grania na necie w momencie kiedy ktoś ściąga coś przez internet. QoS na routerze Linksysa się nie spisuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 nie wiem czy dobrze zrozumiałem, szukasz czegoś pokroju: http://pl.wikipedia.org/wiki/FreeNAS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Ja bym radził m0n0wall-a. Szybki, prosty, oparty na FreeBSD, zarządzany przez przeglądarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Wrzesień 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Dzięki, troszkę się opieram przed zgłębianiem FreeBSD. No i ani słowa o QoS, a to dla mnie podstawa. Dobrze, że obsługują mój procek A czy jest opcja zainstalować Fedorę i powycinać/wyłączyć niepotrzebne usługi ? Tu kryterium odpowiedzi będzie temperatura procka przy "znikomej aktywności" typowej dla serwera. Fedorę już trochę znam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 A czy jest opcja zainstalować Fedorę i powycinać/wyłączyć niepotrzebne usługi ? Tu kryterium odpowiedzi będzie temperatura procka przy "znikomej aktywności" typowej dla serwera. To już kwestia biosu, czy umie "przygasić" procesor jak nic nie robi i czy masz na płycie trzeci pin do wiatraka, żeby sterować prędkością w zależności od temperatury. Optymalnie byłoby spowolnić w biosie procesor na stałe, ale z Athlona i tak lodówki nie zrobisz. Obawiam się, że musiałbyś dokupić do tego jakiś cichy dysk (najlepiej od laptopa), a ładować pieniądze w gruchota się raczej nie opłaca. Na twoim miejscu zainteresowałbym się też starymi komputerami Dell "kadłubek" (PIII1000, albo słabszymi). Mam takich kilka i są naprawdę ciche (tylko jeden wiatrak w całej obudowie, wliczając zasilacz, który i tak zaczyna być słyszalny po odpaleniu jakiejś gry na dłużej), mają porty PCI i można włożyć 3 kości SDRAM, więc 1 giga spokojnie włożysz. Mają nawet USB i bootują z CD Jeden z nich robi na CentOSie jako router z kartą wifi oraz kablową, do której podpięty jest switch i z powodzeniem rozdziela net na 5 kompów + laptopy. Tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Wymontuj wiatraczki z PC, wrzuć do szczelnego pojemnika i zalej olejem słonecznikowym (10cm x 30cm x 30cm ~ 9 litrów) tylko nie przewróć na dywan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi