Skocz do zawartości

F13 Karta Ati Radeon (Problem Z Paczkami)

Subaru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeczytalem przed momentem ten temacik

http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/23359-f13-catalyst/

Zmienialem ostatnio...wczoraj...plyte glówna na taka z chipsetem ATI Radeon 4250

Wychodzi na to, ze brakuje mi tych paczek catalyst (mój blad, ze nie zainstalowalem tego przed zmiana =_=)

Jednakze jest drobna przeszkoda, która mnie troche gryzie i nie daje rady z nia

Musze wejsc do trybu tekstowego, bowiem graficzny sie nie laduje, no ale to jeszcze nie jest tragedia, polecen troszke pamietam

Próbuje dostac internet od jednej z kart bo inaczej przeciez nie sciagne paczek :P - Jedna to wbudowana sieciowa druga zas Wi-Fi podpieta pod USB:

- Realtek RTL8111D chip (tak twierdzi instrukcja)
- Edimax ew73 (jakostak, w kazdym razie paczka rt73usb dzialala z ta karta

Jednak jest z tym problem i to (_niema_ → nie ma) ORTly

Karty sieciowej Realtek jakby nie wykrywa (twierdzi, ze nie znaleziono urzadzenia eth0, system-config-network nie pomaga)

Karte sieciowej Edimax widziec widzi, ale próba uzycia

ifup wlan0

konczy sie tym, ze pomysli chwilke i wraca do sciezki nic nie wypisujac, po czym próba uzycia ping czy yum konczy sie tym, ze czeka w nieskonczonosc tak jakby internet byl ale "nie byl"

Do Fedory sie nie zrazam ot co, swietna frajda pogrzebac czasami wewnatrz systemu :D

Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Subaru

P.S. - próbowalem tez usuwac xorg.conf i (_wziasc_ → wziac) ORT system-config-display ale po restarcie dalej nie dziala tryb graficzny, duh

Wstyd przyznać ale obok zainstalowany jest XP, którego jakoś doprowadziłem do działania (choć do tej porty jestem zdziwiony JAK)

Można spróbować pościągać paczki ale jak będą zależności to będzie takie resetowanie to nieskończoności, aż będę wszystko miał :/

Reinstalacja? Ni, przełożyłem po prostu, przy procesorze to przeszło, ale chyba w przypadku grafiki to inna broszka

Po za tym reinstalacja jedyna jaką mógłbym wykonać to z obrazu Live bo ten DVD z jakiegoś niewyjaśnionego powodu nie chciał współpracować ze mną...

Format nie wchodzi w grę...chyba, że jako absolutna ostateczność (dane gdzie mam zrzucić ale w konsoli to tłuc to będzie jazda ostra)

Hmm spróbuję jeszcze zrobić coś z tym internetem tam, może się uda, kiedyś też mi się tak zdarzyło...ah ale wtedy chyba Ethernet działał =_=

To może inaczej, spróbujmy przypuścić, że może moduł się nie załadował, jak go załadować ręcznie? Modprobe pewnie wypluje coś o "deprecated"...

Można spróbować pościągać paczki ale jak będą zależności to będzie takie resetowanie to nieskończoności, aż będę wszystko miał :/
Trochę "na piechotę", ale ściągając paczki z rpm.pbone.net masz od razu podawane czego dana paczka wymaga. Po kliknięciu na wymagany plik pokazuje się lista paczek, które to wymaganie realizują. Żmudne, ale przynajmniej bez restartów.

Fakt, rpm.pbone.net świetna stronka, jak tam nie ma paczki jakiejs to znaczy, że na 50% ona nie istnieje :D

Udało się, trochę to trwało bowiem nie mam łącza jak na studiach (heh) ale się udało, wyszło na to, że paczki dodatkowo potrzebne do kmod-catalyst są bodajże 2 sztuki, łącznie było tego tyle co tutaj:

kmod-catalyst-10.9-1.fc13 RPM for x86_64
kmod-catalyst-2.6.34.6-54.fc13.x86_64-10.9-1.fc13 RPM for x86_64
xorg-x11-drv-catalyst-10.9-1.fc13 RPM for x86_64
xorg-x11-drv-catalyst-libs-10.9-1.fc13 RPM for x86_64

Acz nie dam głowy czy nie było jeszcze piątej jakiejś

W każdym razie działa już jak należy, podsumowując

- Jest tryb graficzny

- Jest już internet (Network Manager dał radę na kartę bezprzewodową, kabel w międzyczasie spróbuję naprawić)

- Da się grać w gry natywne (OpenArena oraz RegnumOnline były testowane)

- Nie da się grać w gry pod Wine (Diablo II było testowane, pewnie trzeba by cały config Wine'a wywalić, żeby na nowo sobie poukładał?)

To chyba wszystko co do raportu ^_^

Dziękuję wam bardzo Sorror i WalDo, jesteście wielcy

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Subaru

P.S. - Teraz kolega nie będzie mi mógł powiedzieć, że Linux i karty Radeon nie mogą pracować ze sobą mwahahaha

EDIT #1

Jeden mankament tylko jest, paczki są o jeden Kernel do tyłu na dzień dzisiejszy, ale to nie jest wielki kłopot (conajwyżej przekompilować moduły wirtualnych maszyn i tyle)