Jump to content

Kompilacja Modułów Jądra Jako Statycznych / Dynamicznych

jurek135
 Share

Recommended Posts

Witam,

Instalując z płyty DVD Fedorę 9 ( kernel 2.6.25-14) wszystkie sterowniki ( /lib/modules) dostępne są w postaci modułów dynamicznych (*.ko)

Kompilując nowe jadro ze źródeł pobieranych z www.kernel.org (np. linux-2.6.25.27) niemal wszystkie sterowniki dołączane są statycznie do nowego jądra.

W jaki sposób na etapie kompilacji jądra możliwy jest wybór czy wskazane moduły mają zostać dołączane statycznie czy dynamicznie ?

Pozdrawiam

jurek135

Jesteś pewien, ze na pewno chcesz kompilować jądro z kernel.org? Jadro Fedorowe ma kilkaset patchy z tego co mi wiadomo i na pewno ich nakładać nie będziesz (:

Nie lepiej zbudować nowszą wersje kernel-sources poprostu? (zapewne wystarczy zmienić numer wersji w .specu + coś dodatkowo jakby się wysypało)

Jesteś pewien, ze na pewno chcesz kompilować jądro z kernel.org? Jadro Fedorowe ma kilkaset patchy z tego co mi wiadomo i na pewno ich nakładać nie będziesz (:

Nie lepiej zbudować nowszą wersje kernel-sources poprostu? (zapewne wystarczy zmienić numer wersji w .specu + coś dodatkowo jakby się wysypało)

Jądro Fedory ma "tylko" kilkadziesiąt łat. :) Istnieje zalecany sposób na rekompilację jądra, ale odnosi się on tylko do nieantycznych wydań. Jest jakiś konkretny powód używania Fedory 9?

http://fedoraproject.org/wiki/Building_a_custom_kernel

<zrzędzenie mode=on>

Ja trochę z innej beczki zapytam? Co cię podkusiło żeby ten temat pisać w Informacjach?

<zrzędzenie mode=off/>

Es.