RMK Napisano Listopad 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2010 Witam, Chciałbym prosić Was o pomoc... Jestem nowym więc nie zjedzcie mnie Poczytałem troche na różnych forach, ale wciaż mam problem z: 1 Zmiana adresu mac 2 Zmiana adresu IP, maski, bramki o to co sie dowiedziałem na temat zmiany mac: ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether [nowy adres MAC - ] ifconfig eth0 up Jest to zmiana tymczasowa wyglada jakby dzialala wpisywalem ifconfig i byla zmiana mac tylko ze nie moglem polaczyc sie wtedy z ruterem (bezprzewodowym) /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 dopisz linijkę: MACADDR=mac_jaki_ma_być Tutaj mam problem bo kompletnie mi nie wychodzilo aha i chciałbym Was prosić zeby wszytko robiło się w trybie tekstowym Przepraszam Was, bo pewnie się wnerwicie ze gdzies to jest na tym forum. Szukalem i nie znalazlem Prosze was o pomoc Pzdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 dopisz linijkę: MACADDR=mac_jaki_ma_być Prawidłowa linijka: HWADDR=mac_jaki_ma_być A potem oczywiście zrestartuj połączenie (NetworkManager lub "service network restart, w zależności co tam masz ) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMK Napisano Listopad 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 Prawidłowa linijka: HWADDR=mac_jaki_ma_być A potem oczywiście zrestartuj połączenie (NetworkManager lub "service network restart, w zależności co tam masz ) Probowalem i niestety nie dziala moje wpisy pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0 DEVICE="wlan0" HWADDR="00:17:C4:19:D8:BF" NM_CONTROLLED="yes" ONBOOT="no" zmieniam na dowolny mac i nie dziala posiadam fedore 14 64bit gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 Wg mnie jesli adres IP jest staly, to chyba IPADDR wiaze sie z interfejsem przez HWADDR, a w MACADDR ustawia sie inny MAC adres niz zapisany w sprzecie przez producenta Czyli przykladowy ifcfg-wlan0 w interesujacych nas fragmentach powinien wygladac jakos tak DEVICE="wlan0" HWADDR="00:11:22:33:44:55" (to jest ten "prawdziwy"...) IPADDR="10.10.10.10" NETMASK="255.255.255.0" MACADDR="AA:BB:CC:DD:EE:FF" (...a to jest ten, który chcemy uzyskac) ONBOOT="yes" i po restarcie sieci (lub serwera) W przypadku DHCP to chyba cos takiego DEVICE="wlan0" BOOTPROTO="dhcp" HWADDR="00:11:22:33:44:55" MACADDR="AA:BB:CC:DD:EE:FF" IPV6INIT="yes" IPV6_AUTOCONF="yes" NM_CONTROLLED="yes" ONBOOT="yes" Dziala zarówno z usluga network jak i NetworkManager 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMK Napisano Listopad 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 Mógłbym Was prosić o wykonanywanie czynności krok po kroku? Najlepiej w pkt WalDo i _Pat wiem, że jesteście nieźli bo widziałem was już na forach pls pomożcie początkującemu nie wszystko jeszcze dokladnie ogarniam. Może was nawet kiedyś przegonie i też wam pomoge ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 Mógłbym Was prosić o wykonanywanie czynności krok po kroku?Ale ja już wszystkie kroki opisałem Cała zabawa polega na dokonaniu odpowiednich wpisów w plikach - żadnej magii. Jakie to wpisy - widać wyżej. Czy adres IP masz stały czy nadawany z DHCP to już musisz wiedzieć. MAC adres nadany przez producenta znajduje się zazwyczaj gdzieś na urządzeniu.Czego jeszcze oczekujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMK Napisano Listopad 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 oo juz wszytko ogarniam Dzieki za pomoc _Pat i WalDo Mógłbys mi napisac jeszcze tylko jak ustawic adres IP, bramke, maske, itp w trybie tesktowym rzecz jasna Prosiłbym o info jak włączyć jakąś sieć używając tryb konsolowy i to juz by było wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Listopad 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2010 Mógłbys mi napisac jeszcze tylko jak ustawic adres IP, bramke, maske, itp w trybie tesktowym rzecz jasna ifconfig eth0 <ip> netmask <maska> a najlepiej man ifconfig, man route, man ip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2010 adres IP, bramke, maske, itp w trybie tesktowym rzecz jasna Ale przecież masz to ustawiane przez plik ifcfg-wlan0. Czy Ty przypadkiem kolego pracy domowej nie odrabiasz naszym kosztem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMK Napisano Listopad 9, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2010 Dzieki JoleKK nie wiedziałem WalDo nieczego nie odrabiam waszym kosztem, po prostu chce przejść z windowsa na fedore. Takie informacje będą mi potrzebne... Dziekuję wszystkim za udzielanie mi pomocy. Za niedlugo znów się odezwe na jakims dziale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2010 W sumie networkmanagera też można konfigurować z konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi