notabene de facto Napisano Listopad 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2010 Witam, mam następujący problem z którym nie umiem sobie poradzić. Zainstalowałem sobie adobe air oraz Iplalite, wszystko było ok, aplikacja działa, ale tylko do pierwszego restartu systemu... Teraz jak próbuję uruchomić Iplalite mam komunikat: Error loading the runtime (libcurl.so: cannot enable executable stack as shared object requires: Permission denied Wszystkie pomysły jak to rozwiązać mile widziane Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2010 SELinux? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
notabene de facto Napisano Listopad 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2010 Hmmm wstyd się przyznać , ale to SELinux... Po jego wyłączniu ponownie jest ok. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2010 Po jego wyłączniu ponownie jest ok. DziękiZamiast wyłączać lepiej jest naprawić. Jeśli masz zainstalowany pakiet setroubleshoot-server, to zajrzyj do przeglądarki problemów "sealert -b" i jeśli są tam widoczne jakieś problemy to wyświetl je kolejno, wejdź w szczegóły i odszukaj sekcję "Polecenie naprawy". Uruchom podane polecenie jako root. Wprawdzie z tego co widziałem sporo poradników w sieci zaczyna się od zdania "jeśli masz włączonego SElinuksa, to go wyłącz", ale osobiście uważam, że jak jest mechanizm podnoszący bezpieczeństwo systemu, to należy z niego korzystać zamiast go omijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Listopad 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2010 Mozna zawsze wylaczac tylko na czas uzywania aplikacji. Setenforce 0, odpalasz aplikacje i robisz co potrzebujesz, pozniej setenforce 1 i po problemie. Bez restartow i relabelowania. Oba polecenia trzeba wykonac jako root. Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
notabene de facto Napisano Listopad 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2010 Tak, zgadzam się z Wami, że trwałe wyłączenie nie jest rozwiązaniem, zrobiłem tak, aby upewnić się, że to jest przyczyna "błędu"... Zaraz usłyszę, że wyłączenie usługi nie jest nalepszym sposobem na sprawdzanie czy to ona powoduje problem, ale często jest to mimo wszystko najszybsza metoda, tymbardziej, że jest to mój osobity sprzęt a nie firmowy serwer... Problem już naprawiłem, dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi