mcaffey Napisano Listopad 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2010 Witam! Mam fedorę 14. Nigdy wcześniej nie miałem żadnego linuxa, więc moje pytanie jest następujące. Czy da się instalować ściągnięte pliki bez wpisywania żadnych komend w żadnej konsoli ? Tak żeby proces instalacji zainicjować "myszką". Wiem, że pewnie mnie wyśmiejecie, ale dla nowego użytkownika, to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT jest strasznie uciążliwe, że nie wszystkie pliki da się po prostu włączyć i zainstalować. Tak jak np. jest program yum, i tam można komendą zainicjować to instalowanie, to nie da się po prostu jakimś innym programem który nie działa na konsoli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dither Napisano Listopad 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2010 Instalacja może być wykonana graficznym narzędziem. wystarczy dwuklik na pliku rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaffey Napisano Listopad 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2010 Mialem kilka takich programów w których tak to dzialalo (nie pamietam jakie mialy rozszerzenie, ale bylo to np. chrome czy code blocks) A jak plik jest w formacie tar.bz2, tar.gz lub zip, i da sie te pliki tylko rozpakowac, ale po rozpakowaniu nie widac nigdzie zadnej instalki, to jak wtedy je zainstalowac bez uzycia tych komend ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2010 Codeblocks chyba jest w repo... A w .tar.gz są źródła programu. Musisz je dopiero skompilować aby móc uruchomić. Nie trudź się skoro się jeszcze nie znasz i używaj repozytoriów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaffey Napisano Listopad 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2010 Codeblocksa właśnie mi się udało zainstalować. Problem w tym, że nawet filmów nie mogę oglądać, bo mi wywala, że nie ma kodeków. Udało mi się jakieś z repozytorium ściągnąć, ale nie znalazłem np xvida, a ten ściągnięty z internetu jest właśnie w formacie tar.gz ;/ A nie ma może jakiś programów, które by robiły to wszystko za użytkownika i tylko za pomocą "otwórz za pomocą - instalator plików dla noobów" instalacja by się sama zainicjowała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2010 Problem w tym, że nawet filmów nie mogę oglądać, bo mi wywala, że nie ma kodeków. Proszę pisać we właściwych działach, przenoszę temat.Założę się o każde pieniądze, że kolega nie czytał naszej wiki, a szczególnie "Poradnika". Polecam → http://wiki.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaffey Napisano Listopad 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 Ok, trochę poczytałem poradnik (i nadal zamierzam się z niego dokształcać) ale nadal mam problem. Na przykład znalazłem "Instalacja kodeków potrzebnych do odtwarzania np. filmów rmvb" wykonałem to polecenie, wszystko się ładnie poprawnie ściągnęło i zainstalowało, ale w tym pakiecie chyba nie ma xvida, bo nadal przy odpalaniu filmów mi wywala, że brakuje mu xvida. A druga sprawa to w tym poradniku nie ma nic a nic o instalowaniu ww plików, tylko pliki rpm, do których nie jest potrzebna żadna konsola tylko ww dwuklik na pliku i wszystko dalej sprawnie idzie. Próbuję zrobić tak jak podają tutaj : tar xvfz nazwa_pliku.tar.gz cd nazwa_pliku ./configure make su - <haslo roota> make install<!--c2--></div><!--ec2--> Tak w telegraficznym skrocie. Pozdrawiam, Esail Ale już po wpisaniu pierwszej komendy wywala mi błąd "tar: Child returned status 2 tar: Error is not recoverable: exiting now" Mógłby mi ktoś krok po kroku opisać jak zainstalować ten plik. Zakładając, że plik mam w katalogu Pobrane/kodeki a nazywa się dokładnie "xvidcore-1.2.2.tar.gz". Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 Jak nie rozróżniasz skompilowanego pakietu od spakowanego źródła to nawet na razie nie bierz się za kompilację programów. To co jest w repozytorium powinno Ci wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Listopad 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 Polecam EasyLife na początek do Fedorki. Prosta instalacja podstawowych rzeczy http://bloglinux.pl/archives/299 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaffey Napisano Listopad 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 Zainstalowałem ten easylive ale mimo deklaracji "Zainstaluje kodeki multimedialne" filmów nadal oglądać nie mogę, a żeby zainstalować kodeki jestem za bardzo zielony. Więc co radzicie abym zrobił, tu chodzi tylko o oglądanie filmów, coś co nawet w tak zaoranym systemie jakim jest windows działa raczej bezproblemowo. Screen braku kodeków : . Swoją drogą, w fedorze chyba powinno to być jakoś lepiej zorganizowane, rozumiem, nie wiem w archu, ale fedora raczej z tego co wiem, jest uważana za system "najłatwiejszy w użyciu" dla świeżych użytkowników, i wszystko tu jest zrobione genialnie, wszystko mi się tutaj bardzo podoba, jestem z niego bardzo zadowolony, tylko coś, przez co mi ciśnienie skacze, to to instalowanie plików ;/ Rozumiem, że taki system instalowania niesie ogólne korzyści, nie wiem pewnie odciąża ram i w ogóle, ale czy nie mogło by być prostej aplikacji, która by te wszystkie kroki w instalacji robiła za użytkownika !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 A system masz 32- czy 64-bitowy? Jestes pewien, ze skopiowales z poradnika wszystkie polecenia dla wlasciwej wersji systemu? Jesli nie mozesz odtwarzac filmów, to albo cos zle zrobiles albo masz cos zakodowane super-mega-nowa wersja kodeków, której jeszcze dla Linuksów nie ma. P.S. "najlatwiejszy w uzyciu" to podobno jednak Ubuntu, ale Fedora ma fajniejsze polskie forum Co do kodeków, to Fedora oficjalnie ich nie wspiera - licencje i inne takie pierdoly obowiazujace w USA. Stad m.in. nie calkiem oficjalne choc stabilne repozytorium RPMFusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaffey Napisano Listopad 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 System mam 32 bitowy. Tak, na pewno z poradnika bralem polecenia dla 32 bitów. Raczej nie mam nic kodowane super-mega-nowa wersja kodeków, bo zaden film mi nie dziala a i przed chwila zauwazylem, ze nie dziala takze mp3. Z racji, ze ten temat i tak nie trzyma sie kupy, mam pytanie, czy jak zainstaluje sterowniki karty graficznej dopiero teraz, mimo, ze z systemu korzystam od paru dni, to nic sie nie stanie, czy lepiej przeinstalowac system puki za duzo nie strace i nalezycie od razu po instalacji systemu zainstalowac sterowniki ? (apropo moze reinstalacja pomoze na te kodeki) edit: Jednak nie tyczy sie to wszystkich filmów, rmvb dziala (to juz cos) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 Przecież to są zwykłe kodeki. Wystarczy doinstalować je z rpmfusion. Cała procedura jest opisana w poradniku, do którego dostałeś link. No jeśli masz problem z poświeceniem chwili na przejrzenie całego poradnika i potem przeklejeniem kilku linii do konsoli to faktycznie poszukaj "łatwiejszej" dystrybucji. Niepotrzebnie tak wszystko komplikujesz, zacznij od tego co mógłbyś zrobić, a nie co chciałbyś w tej chwili mieć na fedorze. To drugie przyjdzie z czasem. Link do sekcji instalacji kodeków http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Instalacja_kodek.C3.B3w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaffey Napisano Listopad 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2010 Dzięki, teraz działa. Nie przejrzałem jeszcze dokładniej poradnika, ponieważ nie miałem czasu, i trafiłem na "Instalacja kodeków potrzebnych do odtwarzania np. filmów rmvb" i myślałem, że tutaj już wszystko powinno być zawarte, nie zauważyłem tamtej porady. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaffey Napisano Listopad 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2010 Mam kolejne pytanie. Ściągnąłem jakiś tam film i on jest w archiwum podzielonym na party o rozszerzeniu part1.rar, part2.rar (i analogicznie pozostałe). Ale mam problem z wypakowaniem tego filmu. Jak wypakowuje menadżerem archiwów to po wypakowaniu nie tworzy się jeden film, tylko tyle ile było archiwów (partów) tyle jest folderów a w każdym z osobna nic nie ma. Jak otwieram za pomocą Ark'a to nie wiedzieć czemu nie podświetla się (tak aby można go było użyć) przycisk "Rozpakuj". Jak otwieram za pomocą Xarchiver to pokazuje "Nie można otworzyć pliku "/home/Toniek/Wideo/Zezowate.Szczescie.1960.PL.DVDRip.XviD-KiCZ.part/Zezowate.Szczescie.1960.PL.DVDRip.XviD-KiCZ.part1.rar": Archive format is not recognized!". Chociaż to jest zwykły rar, tylko podzielony i nie powinno być żadnego problemu. Szukałem na różnych forach ale nadal nic. Wiecie co powinienem zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi