Skocz do zawartości

Zmiana Uprawnień Do Katalogów

Miccc

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie wybierania systemu, od dwóch tygodni skacze z Linuksa na Linuksa, dzis przyszedl czas na Fedore i strasznie mnie w niej wnerwiaja uprawnienia.

Przykladowo przy kazdym instalowanym systemie montowalem partycje fat32 z plikami wspólnymi dla wszystkich systemów w /home/shared, i w fedorze nie moge dostac sie do tego katalogu z poziomu zwyklego uzytkownika. Zalogowalem sie w terminalu na roota za pomoca "su -", dalej uruchamiam nautilus /home/shared, wyskakuje ostrzezenie w terminalu "** (nautilus:2167): WARNING **: Failed to get the current CK session: GDBus.Error:org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.GeneralError: Unable to lookup session information for process '2167'", wchodze we wlasciwosci folderu, próbuje zmienic grupe i "Brak uprawnien do zmiany grupy "shared".", próbuje zmienic wlasciciela: "Nie mozna zmienic wlasciciela "shared": Blad podczas ustawiania wlasciciela: Operacja niedozwolona".

Strasznie jest to irytujace szczególnie w porównaniu do Ubuntu, gdzie system nie czepial sie po 2 razy o haslo przy jednej aktualizacji pakietów, i moglem sobie conajmniej odczytywac pliki z katalogów z poziomu usera.

Mam Fedora 14 i srodowisko GNOME.

Wykonaj odpowiednie operacje z terminala albo jeszcze lepiej wpisz odpowiednią linijkę do /etc/fstab. Użyj właściwych opcji montowania (uid, gid, rw - szczegóły "man mount").

P.S. FAT32? Trochę archaicznie. Dlaczego nie ext4 czy choćby ext3? A jeśli katalog ma być potem udostępniany dla użytkowników z Windowsem, to już NTFS lepszy. Masz przynajmniej journaling, nie wspomnę o szybkości dostępu.

#

# /etc/fstab

# Created by anaconda on Sun Dec 12 14:01:23 2010

#

# Accessible filesystems, by reference, are maintained under '/dev/disk'

# See man pages fstab(5), findfs(8), mount(8) and/or blkid(8) for more info

#

UUID=42ae3262-932c-4562-8d54-f53f584b8501 / ext3 defaults 1 1

UUID=571674fb-2e70-469f-9587-85fb0ad2ada8 /boot ext3 defaults 1 2

UUID=8d993229-7e62-4f82-a5b4-25570cc835ab /home ext3 defaults 1 2

UUID=437D-278B /home/shared vfat umask=0077,shortname=winnt 0 0

UUID=22fa3cbd-1434-4119-a603-9f6ecaaa9013 swap swap defaults 0 0

tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0

devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

sysfs /sys sysfs defaults 0 0

proc /proc proc defaults 0 0

Jak powinienem to zmienić? Nie znam tych wszystkich ustawień.

FAT32 użyłem żeby uniknąć ewnetualnych problemów, a to brak zapisu na partycji bez ntfs-3g, a to intalator Fedory wywala błąd podczas gdy chcę ją zamontować (ba, użyć w jakiś sposóB).

Jak powinienem to zmienic? Nie znam tych wszystkich ustawien.
W tej wytluszczonej linijce musisz dodac opcje gid=<numer grupy> i rozszerzyc uprawnienia w "umask=0077" na mozliwosc odczytu/zapisu przez grupe.

Co do nieznajomosci ustawien to jeszcze raz: "man mount". To nie jest bardzo obszerny dokument i przyswojenie go zajmuje kilkanascie minut, a przetrenowanie róznych opcji powiedzmy kilkadziesiat.

Jesli chodzi o NTFS, to tak jak napisal thof: masz mocno nieswieze informacje albo informacje z innej dystrybucji ;)

Możliwe nie siedzę w tym temacie, tyle co na jakichś stronkach poczytałem to wiem. Nie zmienia to jednak faktu, że instalator fedory wywala wyjątek przy jakichkolwiek operacjach na partycjach ntfs... no i dalej nie wiem jak mam zmodyfikować /etc/fstab.