bbblondas Napisano Grudzień 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2010 Witam. MA problem z instalacją Feodry. A mianowicie zaczyna mi sie łądować, jest niebieski ekran z logiem Fedora które sie ładuje. Załodowywuje sie całe logo i pojawia sie nastęonie takie jakby zdjęcie: takie jakby potrzaskane szkło albo lód na niebieskim tle i strzałeczka myszki. I nic wiecej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2010 A wrózki zaczely swiateczne porzadki i zadnej nie ma na forum... Tak wiec spróbuj napisac z jakiego nosnika ladujesz (zgadne, choc nie jestem wrózka, ze LiveCD), napisz na jakim sprzecie (laptop/blaszak), jaka karta grafiki itp. Czy sprawdziles sumy kontrolne? → http://wiki.fedora.p...O_i_co_dalej.3F Przenosze na "laczke". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbblondas Napisano Grudzień 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2010 Sory że nic nie napisałem wiecej Zgadza sie LiveCD. LAptop ,grafika Gfx, procek pentium t3200. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Grudzień 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2010 Czy sprawdziłeś sumy kontrolne? → http://wiki.fedora.p...O_i_co_dalej.3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbblondas Napisano Grudzień 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2010 no wlaśnie nie sorawdziłem. Nie za bardzo wiem co w jednym momencie zrobić. Sciągnąłem program Hashcalc i odczytałem SHA1 tak jak pisze w manualu ale nie wiem z czym go porównać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2010 A wiesz jak uzyc hashcalc? Jesli umiesz, to go uzyj i wklej tutaj to co zwrócil program dla SHA256 (skopiuj i wklej - nie przepisuj recznie). W manualu jest napisane (a nie "pisze" ), ze masz sprawdzic sha256. Jedyne miejsce gdzie wymieniono sha1 to przyklad - wylacznie przyklad - dla Fedory 12. Jesli sciagnales plik Fedora-14-*-Live-*-CHECKSUM odpowiedni dla Twojej architektury procesora (32- lub 64-bitowej), to masz w nim napisane: Hash: SHA256 Dalej masz ciag znaków - porównaj go z wynikiem z hashcalc. Wprawdzie wiki jest napisana dla ludzi, którzy nic nie wiedza o Fedorze, ale w zadnym wypadku nie zastepuje myslenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbblondas Napisano Grudzień 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2010 SHA256 to - 60d05ebdb6882a63f245e609aacb16d47923e1dcb925e9a928f6818a89e17e08 Procesor 64 bity A w pliku CHECKSUM jest 8f81741e938924f68965b5dceac7013d72fe875725b53f61bebd36e740f79b99 *Fedora-14-x86_64-Live-Desktop.iso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2010 W takim razie obraz jest do d*py, musisz pobrać jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2010 No i? Jakies wnioski? Sa rózne, prawda? Czyli obraz, który sciagnales jest nieprawidlowy, wiec i plyta nagrana z tego obrazu jest nieprawidlowa. Sciagnij jeszcze raz i przed nagraniem na plyte sprawdz jeszcze raz. Suma wyliczona przez hashcalc musi byc dokladnie taka sama jak ta, która odczytujesz z pliku. Mam nadzieje, ze sciagales obraz Fedora-14-x86_64-Live-Desktop.iso a nie Fedora-14-x86_64-Live-KDE.iso 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbblondas Napisano Grudzień 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2010 Dzięki wielkie za pomoc. Mysle że juz ogarnąłem temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbblondas Napisano Grudzień 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2010 Witam ponownie, mam znowu ten sam problem tylko że teraz sumy kontrolne sie zgadzają. Pojawia sie ładowanie ikonki Fedory a nastepnie niebieski ekran-tapeta z jakimś kawałkami lodu czy coś takiego. Jest strzałeczka myszki i cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2010 Jeśli tak, to słabo jakoś. Stare magiczne zaklęcia "noapic" i "acpi=off". Jak pokaże się ekran z odliczaniem naciśnij spację. Pokaże się menu, wtedy wciśnij [TAB] i wpisz "noapic" (bez cudzysłowu), spacja, "acpi-off" (też oczywiście bez cudzysłowu) i [ENTER]. Zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbblondas Napisano Grudzień 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2010 Poszło. Zainstalowało sie i gra. Z tym że mam pytanie. Bo nigdzie nie pytała sie o miejsce/dysk instalacji. Czy aby nie zainstalowała sie na dysku tym samym co windows? Po restartowaniu komputer nie pytał sie czy chce wejśc do linuksa czy windows Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Grudzień 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2010 fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2010 Czy aby nie zainstalowała sie na dysku tym samym co windows?Jeśli to płyta LiveCD i po uruchomieniu nie kliknąłeś ikonki na pulpicie "Zainstaluj na twardym dysku", to prawdopodobnie nie zainstalowało się nigdzie Taka natura LiveCD - odpalasz, pracujesz, wyłączasz i wszystko znika LiveCD pracuje na dyskach wirtualnych instalowanych w RAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi