Skocz do zawartości

Fedora 14 Virtual Box Strasznie Wolno Chodzi

tobix

Rekomendowane odpowiedzi

Sciagnalem obraz DVD Fedory 14 i zainstalowalem na VirtualBoxie. Przydzielilem wirtualnemu systemowi 1GB pamieci RAM, a ten mi muli niemilosiernie. Wydaje mi sie, ze 1GB powinien wystarczyc, zebym mógl sobie troche po obcowac z tym systemem. Jak myslicie czego to moze byc wina ?

Przedtem mialem troche doczynienia z ubuntu, ale szukam czegos innego. Wybór padl na Fedore, tylko najpierw chcialem sobie potestowac ja na wirtualnej maszynie :).

Jezeli juz bym sie zdecydowal na instalacje to lepiej z live cd czy dvd ? Sa problemy z wersja 64 bitowa ?

Mozecie mi polecic jakas alternatywe dla MS Visual C++ oraz jakis edytor html/php ?

Glównie system bedzie przeznaczony do pracy(programowanie, web develpment), a slyszalem, ze Fedora bardzo dobrze nadaje sie w tego typu sprawach z racji bogatego oprogramownia.

Jeszcze jedno, mam karte bezprzewodowa Broadcom 4312 w lapku. Ktos wie czy Fedora radzi sobie bezproblemu z ta karta ?

Mozecie mi polecic jakas alternatywe dla MS Visual C++ oraz jakis edytor html/php ?

Oczywiscie eclipse (chociaz wtyczki pdt lub phpeclipse sa dosyc slabe) lub netbeans, którego od jakiegos czasu preferuje.

Reszta pytan jest standardowa i pojawila sie juz milion razy na forum (podobnie jak o IDE). Nie powinno mulic.

EDIT: co do karty to trzeba doinstalowac sterownik z rpmfusion. Co tez bylo wiele razy opisywane na forum. Mozliwosci jest kilka http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=239922

Jeżeli już bym się zdecydował na instalację to lepiej z live cd czy dvd ? Są problemy z wersją 64 bitową ?
Osobiście zawsze polecam instalację po sieci z obrazu "netinst" np. → http://ftp.ps.pl/pub..._64-netinst.iso Wersja 64-bit jest stabilna, działa bez problemów - mam od F11.

Środowisk do wyboru jest co nie miara. Wymieniony już Eclipse, moim zdaniem lepszy NetBeans, mechanizm wtyczek pozwoli Ci na pisanie w htmlu, php i c++, oczywiscie java też. Do mniej lub bardziej czystego C++ to w zależności od managera możesz sobie wybrać: Geany, Kate z tych prostych. Z lepszych ale profilowanych to mogę gorąco polecic QtCreatora (wygoda imo dużo większa niż w MS Visual Studio).

Problem mulenia - możliwości może być kilka. Masz coś obciążającego system, dałeś za mały swap itd, pooglądaj procesy. Brodacom był nawet chyba wczoraj wałkowany więc temat jest do znalezienia.

Poprzez tego netinsta bede mial mozliwosc wyboru wszystkich interesujacych mnie pakietów lacznie ze srodowiskiem graficznym ?

Moze sie zdarzyc, ze instalacja sie nie powiedzie ?

Jakbym nie zrobil tego w VB to i tak mi muli. W prawdzie po instalacji z livecd dzialalo juz poprawnie.

Jak bede mial latwy dostep do kablowego neta to zainstaluje Fedore na dysku, poniewaz mi nie bedzie dzialac WIFI :). Chyba, ze jest mozliwosc instalacji tych sterowników broadcoma przed rozpoczaciem wlasciwej instalacji systemu ?

Nie wiem gdzie sa poprawne hashe, wkleje swojego(chodzi o plik, do którego link podal WalDo):

e68652890fc783fd2d3db3fb3dbb1f1018cb5e34cc89e2b880bad566dacbd5e3

No i oczywiscie vi(m) i emacs. IMO najlepiej jest sciagnac livecd, wrzucic na pendrive i postawic szybko system. Dopiero po instalacji zajac sie dostosowywanie, dopieszczaniem i testowaniem juz na zywym systemie. Taka instalacja w typu netinst jest dla bardziej zaawansowanych uzytkowników fedory, bo mozesz zawsze pominac jakies pakiety i potem trzeba bedzie kombinowac, bo to czy to nie dziala. Taka instalacja z livecd zajmuje kilka GB, malo jak na pojemnosc wspólczesnych dysków (i malo w porównaniu do w7), a ma wszystko co jest potrzebne na starcie.

EDIT: no i to jest dobra droga do tego, zeby nie skonczyc swojej przygody z linuksem zanim sie ja zacznie (tzn. w trakcie instalacji).

To też już było wiele razy. Jak wrzucisz z opcją http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD/USBHowTo#Data_Persistence to zmiany dokonane na tym systemie będą zapisywane. Sterowników nie ma w standardzie, bo są zamknięte, dlatego musisz dograć. Z tego poradnika co podałem wcześniej to polecam drugą metodę (chociaż sam karty broadcoma nigdy nie miałem). Instalowanie ciężkiego IDE na takim systemie mija się z celem.

Wiec tak,

- pendrive 4GB Kingston, system FAT32

- Fedora-14-x86_64-Live-KDE.iso, hashe sprawdzone

Zgrane przez Live USB Creator, data persistance 1,5GB.

Wlacza sie czarny ekran z napisem SYSLINUX EBIOS... i stoi.

Wiele razy juz na tym pendrive mialem live cd, ale tutaj jakby cos dalej nie chcial chodzic, na poczatku widac, ze pracuje, az sie wlaczy SYSLINUX, a pózniej juz diody nie swieca.

A na czym to odpalasz? Sprawdź na stronie producenta, może wydali jakąś aktualizację do biosu, bo najczęściej to bios powoduje jakieś problemy. Jakie livecd działały? Bo jeśli są jakieś działające to wystarczy je wrzucić na pendrive, potem dokopiować obraz fedory i tylko przenieść wpisy isolinuksa.

Na czym?! Nie wiem czy taki zapis jest dobry, ale zamiast \\.\PHYSICALDRIVE1 może trzeba podać literkę dysku. Jak działały Ci ubuntu czy debian to zrób tak jak napisałem wcześniej. Bardziej to chodziło mi o model laptopa. No i zrób update biosu jak są dostępne aktualizacje.

Dell Studio 1555.

Wlasnie literki nie dzialaja, dlatego szukalem w necie i znalazlem taka konstrukcje.

Udalo mi sie w koncu urchomic pena w Qemu Manager. Pojawil sie napis SYSLINUX 3.81.... i wyskoczyl blad aplikacji(zamknij, debuguj).

Chyba kupie sobie plytke i nagram. To jest chyba najpewniejsza metoda ;).

Dzieki za pomoc.