Skocz do zawartości

Po Co Są Uuid I Jak Wyłączyć ?

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie nie pracuję na fedorze ale zastanawiam się po co wprowadzono UUID (Universally Unique Identifier)? montowanie i oznaczanie partycji po jej nazwie było wg. mnie najczytelniejszą i klarowną możliwością. Jakim celem było wprowadzenie UUID ? Prócz dostania oczo-pląsu nie widzę pozytywnej używalności tego rozwiązania.

Jakie pakiety i komendy obsługują UUID?

Czy można w fedorze usunąć UUID i powrócić do starych label ?

Jak to montować ?

Czy po zmianie wielkości partycji UUID ulega zmianie?

Jak to wygląda np. w raid czy dodanie kolejnych dysków zwiększenie/zmniejszenie pojemności woluminów zmienia UUID?

Czy usunięcie UUID w raid nie spowoduje utraty danych?

Pozdrawiam

Wcale nie musisz stosować UUID. Ja stosuje stare dobre /dev/sda1 itp. może być też "label" bez żadnej dodatkowej konfiguracji, czy w(y)łączania czegokolwiek.

Z tego co kiedyś pisał WalDo to się przydaje do żonglowania dyskami, bo UUID jest unikalny i ten sam na różnych kompach, a nie jak /dev/sd[a-z] co podłączysz to będzie. Kolejna technologia nie potrzebna na desktopie.

Narzędzia? Mam uuidgen z paczki util-linux-ng

Wcale nie musisz stosowac UUID. Ja stosuje stare dobre /dev/sda1 itp. moze byc tez "label" bez zadnej dodatkowej konfiguracji, czy w(y)laczania czegokolwiek.

Mam rozumiec ze w fstab czy grub.conf moge usunac UUID? Ewentualnie które paczki usunac aby nie UUID nie tworzyly sie w przyszlosci.? (te co powyzej pisales?)

Mam rozumieć że w fstab czy grub.conf mogę usunąć UUID?

Usunąć to raczej nie :) Możesz rozpoznawanie dysków po UUID zamienić np. rozpoznawaniem przez LABEL albo w bardzo archaiczny sposób wpisywać w to miejsce bezpośrednio urządzenie. Np.

[root@F14 ~]# blkid /dev/sda1                # wyświetla UUID urzadzenia
/dev/sda1: UUID="31fdcafd-ecab-40a0-9162-1ce6f3563a64" TYPE="ext4" 
[root@F14 ~]# e2label /dev/sda1              # wyświetla LABEL urządzenia

[root@F14 ~]# e2label /dev/sda1 /boot        # etykieta była nieustawiona, więc nadajemy LABEL "/boot"
[root@F14 ~]# e2label /dev/sda1              # wyświetlamy ponownie i juz jest
/boot

Poniższe wpisy w świetle takich danych są równoważne:

UUID=31fdcafd-ecab-40a0-9162-1ce6f3563a64 /boot       			ext4    defaults        1 2
LABEL=/boot                   			/boot       			ext4    defaults        1 2
/dev/sda1                     			/boot       			ext4    defaults        1 2

Podobnie w grub.conf możesz wpisać root=UUID=<ciąg znaków> albo root=LABEL=<etykieta partycji> albo root=/dev/sdXY

Ewentualnie które paczki usunąć aby nie UUID nie tworzyły się w przyszłości.? (te co powyżej pisałeś?)
UUID tworzy się zawsze. Możesz z niego skorzystać lub nie.

Jeśli w fstab czy grub.conf zastąpisz wpis UUID wpisem LABEL czy urządzeniem, to system powinien powielać Twój wybór UUID/LABEL/urządzenie.

[EDIT]

Rozwinięcie skrótu UUID wiele wyjaśnia. Universally unique identifier - uniwersalny unikalny identyfikator

UUID jest bardzo przydatny. Jak na przykład odpalisz sobie porządkowanie partycji w fdisku to stosując zapis /dev/sda1 może się okazać, że będziesz miał trochę poprawiania w jakimś rescuecd, używając UUID unikniesz tego. Podobnie z systemami na dyskach usb, które są różnie wykrywane na różnych systemach (sdb, sdc itp.). Ogólnie to warto się przesiąść na ten sposób identyfikacji partycji/dysków.