hank82 Napisano Grudzień 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2010 (edytowane) Witam Używam leciwej Fedory 6 i działającego pod nią Wine. Z Wine korzystam tylko dla uTorrenta, którego używam już spory okres czasu. Od kilku dni bezskutecznie próbuje uruchomić aplikacje w Wine. Uruchamiam jak zawsze uTorenta, a ten zabiera 100% CPU (w monitorze sytemu mam że wineserver jest aktywny i zajmuje jakies 50% CPU i zero bajtów w pamięci, uTorrent ma status uśpiony i również nic pamięci nie zajmuje). Pozostaje tylko zabić procesy, nie jestem w stanie praktycznie nic zrobić na komputerze W konfiguracji nic nie zmieniałem, próbowałem starsze wersje uTorrenta uruchamiać - bezskutecznie, za każdym razem te same objawy. Do tej pory pory program działał bezproblemowo, (tylko upgrade nowej wersji od czasu do czasu), uruchamianie torrentów, dodawania, kasowanie działało bez problemu. Z dnia na dzień, bez przyczyny przestał program działać.... Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub może mi pomoc ? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Edytowane Grudzień 29, 2010 przez WalDo Dodałem w temacie info o przestarzałej wersji Fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2010 Nieco offtopic... Dlaczego uTorrent skoro jest kilka klientów BT pod Linuksa? Rozumiem przyzwyczajenie, ale może warto je zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2010 Dlaczego Fedora 6? Operowanie tak starym systemem jest proszeniem się o problemy. Wsparcia nie ma już hoho i troche. Tak jak WalDo mówi, rozumiem przyzwyczajenie ale dla linuxów masz całe mnóstwo natywnych klientów: Transmission (Gnome), Ktorrent (KDE), KGet (KDE) czy w końcu FatRat. Wszystko w repozytoriach wystarczy zayumać. Musiałbyś w konsoli odpalić ./wine uTorrent.exe czy jak tam się ten exek nazywa i zobaczyć co wypluje konsola, będziemy dumać. W każdym razie ja osobiście polecam upgrade i przesiadkę na jakiegoś natywnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hank82 Napisano Grudzień 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2010 Witam Co do Fedora6 i uTorrenta kwestia przyzwyczajenia i tego, że nie chce zmieniać dobrego na lepsze ;-) Komputer też już leciwy, a system od czasu instalacji i konfiguracji działa już parę lat bez najmniejszych problemów.. Co do zamienników testowałem już KGet i Deluga, a uTorrent działał mi najstabilniej i najlepiej (do niedawna :-( ). Konsola zwraca wine: could not load L"c:\\windows\\system32\\utorrent.exe Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2010 Wywal ~/.wine EDIT: No i zainstaluj ponownie program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hank82 Napisano Grudzień 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2010 ~./wine usunięte Podczas próby instalacji uTorrenta. Po wybraniu języka sytuacja jak wczesniej, czyli 100% CPU ( wineserver jest aktywny i zajmuje 50% CPU i zero bajtów w pamięci, uTorrent ma status uśpiony .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dither Napisano Grudzień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2010 Tak w ogóle to jest utorrent na Linuksa. Co prawda serwer + webGui, ale zawsze coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hank82 Napisano Grudzień 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 Tak w ogóle to jest utorrent na Linuksa. Co prawda serwer + webGui, ale zawsze coś. Witam http://forum.utorrent.com/viewtopic.php?id=28869 znalazłem taką stronkę, zastosowałem się do wszystkich wskazówek i nic Odpalam włącza się instalka i zwis... Co jest jego przyczyną ?? Z góry dziękuję za pomoc i pomysł na naprawę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 Co jest jego przyczyną ?? Stara fedora co jest jednoznaczne ze starą wersją wine. Przez ten czas już wiele razy zainstalowałbyś nową fedorę i jakiegoś natywnego klienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hank82 Napisano Grudzień 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2010 Stara fedora co jest jednoznaczne ze starą wersją wine. Przez ten czas już wiele razy zainstalowałbyś nową fedorę i jakiegoś natywnego klienta. Witam Nie mam problemu z systemem FC6, tym bardziej nie będę stawiał nowy system, żeby mi tylko uTorrent działał. To nie jest rozwiązanie problemu. Nie zmienia sie samochodu na nowy (w domyśle lepszy), jeżeli starym jeździ się dobrze,a wysiadło np. podgrzewanie lusterka.... Jak zmienię sprzęt na nowszy na pewno przetestuje nową fedorę (pewnie do tego czasu zdążą wydać z dwie kolejne wersje). Co do natywnych klientów to działa mi bez problemu Vuze, ale chciałbym znaleźć przyczynę dlaczego nagle przestał działać na moim systemie uTorrent. Wine podmienię na nowszą wersję, tylko przy niej trochę rzeczy będę musiał zaktualizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2010 Wine podmienię na nowszą wersję, tylko przy niej trochę rzeczy będę musiał zaktualizować.Napocisz się bardziej niż przy stawianiu systemu od nowa, bo jestem prawie pewien, że będziesz musiał własnoręcznie przekompilować sporo rzeczy i niekoniecznie musi się to skończyć sukcesem. Co do porównań z samochodem to Ty nie masz problemu z podgrzewaniem lusterka - ktoś Ci je dawno urwał a karoseria jest przerdzewiała Oczywiście wybór należy do Ciebie ale: Fedora Core 6 requires an Intel Pentium or better processor, and is optimized for Pentium 4 and later processors. Recommended for text-mode: 200 MHz Pentium-class or better Recommended for graphical: 400 MHz Pentium II or better Minimum RAM for text-mode: 128MB Minimum RAM for graphical: 192MB Recommended RAM for graphical: 256MB Fedora 14 requires an Intel Pentium Pro or better processor, and is optimized for i686 and later processors. Recommended for text-mode: 200 MHz Pentium Pro or better Recommended for graphical: 400 MHz Pentium Pro or better Minimum RAM for text-mode: 256 MiB Minimum RAM for graphical: 384 MiB Recommended RAM for graphical: 512 MiB Czyli prawdopodobnie nawet jeśli masz tylko 256MB RAM uda Ci się postawić F14 w trybie tekstowym, a potem uruchomienie w trybie graficznym np. z lekkim desktopem LXDE nie powinno być problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi