MC' Napisano Grudzień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 Witam, Mam na serwerze dwie partucje / i /home ale teraz mam wymóg przeniesienia / na nowy dysk. Jak najlepiej przenieść /? Bo /home po prostu skompresuje i skopiuje na inna partycje ale / ? Operację muszę dokonać zdalnie mam kogoś od przełączania dysków po stronie serwera:) Nie specjalizuję się w tym ale wiadomo zostałem 'poproszony'. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 Jak masz mozliwosv wpiecia starego dysku i nowego to tak na szybko przychodzi mi na mysl: dd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 Lub sprawdzony rsync. Nie ma sensu przenosić folderów /proc, /tmp, /dev i chyba /sys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Grudzień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2010 I tak jak zastosujesz kolegów recepty będziesz w koncu musiał odpalić livecd i ustawić poprawnie mbr. Ale jak najbardziej dd jeśli dysk taki sam lub większy lub rsync ale w tym wypadku tez bym to robił na odmontowanych punktach. Cięzko będzie jak nie masz kogoś po drugiej stronie kto choć wie co to terminal. Spocisz się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Grudzień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2010 Witam; dd sprawdza sie w 100% w takim wypadku. dd if=/dev/hda of=/dev/hdb Mozliwe ze stracisz jakies logi ale jesli to nie jest istotne...... No i nie pomyl dev bo katastrofa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2010 No i nie pomyl dev bo katastrofa !Znacznie lepiej niz przewalac cale urzadzenie jest zrobic dump tylko okreslonej partycji na inna. Wtedy w razie nieszczescia straty mniejsze. A przed taka operacja zawsze trzeba kopie zrobic.No i nie hda, hdb, bo tego sie w Fedorze juz od lat nie stosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi