slabypingwin Napisano Styczeń 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 Wczoraj zainstalowałem na laptopie F14 wcisnąłem ją pomiędzy WIN 7 a *buntu 10.10. Fedora sprawnie wykryła windowsa ale niestety nie wykryła ubunta i (_niema_ → nie ma) ORT go na Grubie . W poradniku pisze sporo o odzyskiowaniu bootloadera ale nie mogę znaleźć opisu dodawania innych linuksów do bootloadera F14 . Jak to zrobić Proszę o pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 Edytujesz plik /boot/grub/grub.conf ręcznie, dodając nową sekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 [...] dodając nową sekcję.A w tej sekcji przepisujesz odpowiednio to co masz na *buntu w pliku menu.lst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Styczeń 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 Ja zrobiłem kiedyś tak: title Linux rootnoverify (hdx,x) chainloader +1 Jako (hdx,x) podałem namiar na partycję bootowalną Linuxa. Odpalają się dwa gruby po kolei, ale po update drugiego systemu jest możliwość wybrania starszego kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Styczeń 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 Ponieważ z poziomu F 14 jest normalny dostęp do partycji ubuntu więc skopiowałem wpisy z ubuntowego "menu.lst" do fedorowego grub.conf ale przy próbie uruchomienia ubunta wywala ERROR 15 [tu taka buźka] File not found . Więc na razie klops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2011 Jeśli zainstalowałeś GRUBa z Ubuntu w boot sektorze (tak zrozumiałem), to możesz uruchomić "kaskadowo" z GRUBa Fedory GRUBa Ubuntu. Wpis w GRUBie Fedory wygląda wtedy podobnie jak do uruchomienia Windows (oczywiście trzeba wskazać inną partycję, bo dysk jak rozumiem ten sam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi