Jump to content

Podstawa Konfiguracja Usług ?

SpAyKeR
 Share

Recommended Posts

Witajcie,

otóż mam do zrealizowania mały projekt w pracowni komputerowej. Nauczyciel prosił mnie, abym postawił (prosty?) serwer na linuxie i aby on coś wykonywał. Wspominał także coś o konfiguracji zdalnej PC, żeby z jednej pracowni móc wykonać zarządzanie PC'tem w innej. Otóż moje pytanie brzmi czy jest możliwym w jakimś najprostszym stopniu taki serwer postawić ? Chodzi o same podstawowe funkcję, gdyż ja na linuxie ani także na windowsie (tutaj coś wspominał o Active Directory) nie bawiłem się więc proszę o wyrozumienie i cierpliwość.

Pozdrawiam,

spayker

postaw serwer na fedorze

żeby spełnić warunek "cośwykonywalności" - cron da radę

a mógłbyś mi to jakoś wyjaśnić - krok po kroku jeśli coś takiego jest możliwe ?

zarządzanie drugim pctem na windowsie ? - vnc ;)

Nie chce zarządzać drugim pc z poziomu windowsa, lecz z poziomu windowsa. Jak już wcześniej wspomniałem mam do dyspozycji jeden komputer w pracowni (u siebie w szkole) i nauczyciel chciał, aby postawić jakiś serwer, który wykonywałby jakieś czynności.

Jak juz wczesniej wspomnialem mam do dyspozycji jeden komputer
[...]zeby z jednej pracowni móc wykonac zarzadzanie PC'tem w innej.
Te dwie wypowiedzi sa wzajemnie sprzeczne.

Nie chce zarzadzac drugim pc z poziomu windowsa, lecz z poziomu windowsa.
A to raczej bez sensu (wytluszczenia moje).

Zastanów sie o co Ci chodzi i opisz dokladnie, tak zeby mialo rece i nogi.

Poniewaz komputer jest jeden (wiec raczej nie dzial "Sieci") a przedstawienie problemu absurdalnie niespójne, to przeniose temat do "Hyde Park".

Zainstaluj system i już możesz nazywać go dumnie serwer :) Jeśli chciałbyś go np. nazwać serwer WWW to doinstaluj apache (wszystko jest w wiki), odpal i zarzuć w przeglądarce adres http://localhost/. Jeszcze jak podmienisz standardowy index.html jakimś własnym to nauczycielowi z wrażenia chyba kapcie spadną :D

Ponieważ komputer jest jeden (więc raczej nie dział "Sieci") a przedstawienie problemu absurdalnie niespójne, to przeniosę temat do "Hyde Park".[/size][/font]

No tak mój błąd - przepraszam. Chciałbym na tej jednej maszynie w pracowni zainstalować linux (żeby to był ten swerer) i zarządzać komputerami (tak aby na innych maszynach z windowsami mógł tworzyć konta, blokować inne stacje robocze), które posiadają windows'y - teraz chyba jaśniej wyjaśniłem ? Jest coś takiego możliwe ?

No, teraz troche sie wyjasnia.

Czy nie chodzi przypadkiem o postawienie na Linuksie serwera/kontrolera domeny windowsowej? Czyli takie zastapienie platnego, drogiego systemu Windows Server darmowym kontrolerem domeny na Linuksie?

Wtedy nieco jasniejsze byloby to co Twój nauczyciel wspomnial o Active Directory. O Sambie nic nie wspominal?

Mysle, ze w tym kierunku powinny isc Twoje poszukiwania. Jesli sie myle, to mnie zaraz ktos tutaj poprawi.

[EDIT]

Prawie, ze gotowca mozna znalezc → http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=kontroler+domeny+na+Linuksie#sclient=psy&hl=pl&q=kontroler+OR+serwer+domeny+na+Linuksie&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=2e8ebe42de55553b

Trochę roboty, robiłem to w mojej szkole (w ramach zajęć dodatkowych :P). Testy były udane, ale ostatecznie projekt nie doszedł do skutku. Za to czegoś się nauczyłem. I tak, serwer działał oparty o SMB w domenie (nie AD, bo nie znalazłem żadnego info jak postawic serwer AD - jedynie jak sambe skonfigurować jako klient AD). Konfiguracja tego jest prawie prosta (jak się oczywiście wie co robi, jak nie, to mi zajęło jakieś 2-3h zegarowe na wyszukanie w sieci i poukładanie wszystkiego w spójną całość), gorzej jest to jakoś zautomatyzować. Nie widziałem nigdzie gotowych skryptów, więc ew. panel administracyjny (dodawanie userów, tworzenie home-a, dodawanie do grup smb) będziesz musiał napisać sam.

• 2 weeks later...

@morsik

Cóż próbowałem na kanale irc pomocy, lecz nikt tego nie robił. Jak na razie udało mi się u siebie na pc postawić wirtualną maszynę z minimalną instalacją i update'em yuma. Jest to oczywiście tryb tekstowy a nie graficzny. W szkolę posiadam na każdym pc windows 7 bez żadnych kontrolerów domen itp., nauczyciel poprosił, aby na linuksie postawić domenę i utworzyć z pod tego konta etc. Cóż ja nadal jestem w martwym punkcie, gdzie szukać (google.pl szukałem i nic jak na razie) i z jakimi zapytaniami. Więc w dalszym ciągu proszę o pomoc.