Skocz do zawartości

Program Do Zarządzania Wygaszaczem Ekranu W Aplikacjach

Aion

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas oglądania filmów w VLC wygaszacz ekranu włącza mi się automatycznie. Dlatego też poszukuję jakiegoś managera wygaszacza ekranu by móc np. wylączyć go podczas ogladania filmikow na youtubie czy nawet w vlc.

Od razu mogę powiedziec ze wylaczenie opcji wygaszacza w ustawieniach VLC nic nie pomaga. na Debianopodobnych systemach istnieje pewna aplikacja zwania Caffeine, lecz niestety dla fedroa takowa nie istnieje... :(

Co prawda nic nie daje zatickowanie owej opcji w vlc.

Ale na poczekaniu znalazłem póki co awaryjne załagodzenie problemu owym poleceniem:

#!/bin/sh

gnome-screensaver-command -i -n vlc -r "playing video" &

pid=$!

stop_inhibitor(){

kill $pid

}

trap stop_inhibitor SIGINT SIGTERM

/usr/bin/vlc "$@"

stop_inhibitor

Póki co nie włącza się wygaszacz. Ale mimo to przydałby się jakiś program do zarządzania wygaszaniem w aplikacjach. Jeśli mowa o środowisku to oczywiście pod gnome`a.

Taki sam problem był jakiś czas temu w smplayer. Nie bardzo rozumiem czemu Gnome w niektórych rzeczach utrudnia ale obecnie to aplikacja powinna wykonywać "poki" jeśli chce przeciwdziałać wygaszaniu ekranu.

Poki powinny pojawiać się co jakiś czas i raczej wtedy gdy jest status play.

W smplayer dezaktywacja wygaszacza ekranu działa mi bezproblemowo, tylko w VLC ta opcja jest skopana. Ciekawe czy pod KDE też nie działa.

Tak, teraz już działa ok. Problem był w F10 i 11 chyba tutaj jest post o tym. Problem był ponieważ zmieniono sposób wyłączania wygaszacza porzucając xscreensaver.

Pod KDE w inny sposób działa wygaszacz (Inna komunikacja z d-bus).

Zatem należałby by zrobić patch dla VLC który by wysyłał poke w pętli odtwarzania filmu.