fantasta Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Witam, Zrobilem sobie z kompika taki routerek wifi zeby ludziska nie musieli z kablami po mieszkaniu latac... No i wszystko dziala bez zarzutu, dopóki z wifi chca korzystac inne komputery. Wlasnie zakupilem sobie XPERIA X8 i nawet nie widzi mojej sieci, wczesniej kumpel z HTC tez nie mógl jej znalezc, podobnie jak PS. Polaczenie dla wlan0 mam ustawione na ad-hoc, cos mi wpadlo w googlach, ze moze trzeba zmienic na infrastructure, czy to bedzie to, czy pies gdzie indziej pogrzebany? No i jak to bedzie po polsku, bo mam do wyboru: ad-hoc, glówna, zarzadzana... P.S Jezeli ktos mial podobny problem do mnie to rozwiazaniem jest: iwconfig wlan0 mode master ew. cd /etc/sysconfig/network-scripts/ vi ifcfg-wlan0 i tutaj zmieniamy Ad-Hoc na Master; Nie moge tego niestety zrobic u siebie bo moja karta pod Linuxem nie obsluguje tego trybu, ma ktos pojecie jak ja zmusic do takiej pracy? lspci 10:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Trochę to bez sensu mając router próbować łączyć się z internetem po schemacie router <-> komputer <-> komórka Nieźle to wymyśliłeś. Ogólnie to opisałeś tak problem, że nie wiem czy problem jest z konfiguracją routera, połączenia adhoc na laptopie czy komórką... Dlatego strzelając powiedziałbym, że być może xperia x8 nie obsługuje szyfrowania np. wpa2-aes, którym masz zabezpieczone swoje połączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantasta Napisano Styczeń 26, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Przekombinowałeś Ruter to Fedora na moim kompie, do niego podłączony jest internet bezpośrednio z modemu UPC, sprzętowy router udostępnia net przez wifi na drugi laptop w trybie ad-hoc, ale jak się okazuje komórki i inne cudeńka potrzebują trybu master żeby się połączyć. No i dalej nie wiem, da się zmusić tę moją sieciówkę do pracy w tym trybie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Jezu, ale kombinacja Dlaczego sprzętowy router nie jest podłączony do modemu UPC? Po co router na Fedorze i jak on się ma do tego sprzętowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 internet upc -> ruter z wifikiem -> klienci ( komórki, fedora, sąsiedzi, pół osiedla ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantasta Napisano Styczeń 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2011 dostep do netu jest filtrowany, a to forum chyba nie jest towarzyskie... zybex_pl... internet upc -> FEDORA CZYLI: ruter z wifikiem -> klienci jezeli nie potraficie albo nie chcecie pomóc to przeciez nikt Wam nie kaze; ZAKLADAM, ZE ZMYLILO WAS TO "sprzetowy router udostepnia net przez wifi"; ZAPEWNE WLASCIWA NOMENKLATURA TO ROUTER SOFTWARE'owy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2011 jeżeli nie potraficie albo nie chcecie pomóc to przecież nikt Wam nie każe;Niektórzy potrafia pomóc inni nie, ale z pewnością wszyscy (lub znaczna liczba użytkowników) chcieliby zrozumieć, bo bez zrozumienia problemu nie bardzo jest jak pomóc. Pisz precyzyjnie i nie używaj określeń, co do których znaczenia nie masz pewności. Nie będziesz miał powodów do obrażania się. ZAKŁADAM, ŻE ZMYLIŁO WAS TO "sprzętowy router udostępnia net przez wifi"; ZAPEWNE WŁAŚCIWA NOMENKLATURA TO ROUTER SOFTWARE'owy.I nie krzycz, proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantasta Napisano Styczeń 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2011 niestety cały chwyt polega na tym, żeby zmienić ustawienia sieci na Master a sieciówki BCM4312 póki co pod Linuxem tego z siebie nie wykrzeszą... da się zrobić Acess Point na Ad-Hoc, ale jedynie dla innych PC, komórki konsole itd. itp. nawet nie zauważą takiej sieci. Jeżeli jednak coś się zmieni w kwestii sterowników to postaram się odświeżyć temat, póki co pozdrawiam wszystkich szczęśliwców którzy mogą ze swoich wifi wykrzesać AP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantasta Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 No i witam po raz kolejny... U mnie juz smiga AP az milo. Do zestawu potrzebny jest sterownik b43, dhcpd oraz hostapd. Najpierw instalujemy sterowniki b43. Jak po sznurku poprowadzi nas ten link: Instalacja b43 Bardzo mozliwe, ze macie juz dawno zainstalowane te sterowniki, ja sporo grzebalem wiec musialem sobie toto przywrócic. Jezeli instalowaliscie inne stery, ndiswrapperem, czy bóg wie czym jeszcze to pewnie bedziecie musieli po sobie najpierw posprzatac: (niezbedne zeby rózne sterowniki nie wchodzily sobie w droge) vi /etc/modprobe.d/blacklist.conf dopiszemy tu kilka linijek, gdybysmy chcieli w przyszlosci zmienic sterownik, wystarczy go "zakomentowac" a "odkomentowac" ten z którego rezygnujemy: (moduly bez komentarza nie beda ladowane i nie mozna z nich korzystac) blacklist wl blacklist bcm43xx blacklist ssb #blacklist b43 blacklist ndiswrapper Dobra, sterowniki juz mamy... Teraz lecimy jak ponizej: zródlo... Instalujemy dhcpd oraz hostapd: su yum install dhcpd yum install hostapd edytujemy pliki konfiguracyjne obydwu: vi /etc/dhcpd/dhcpd.conf (u mnie:) subnet 10.0.0.0 netmask 255.255.255.0 { range 10.0.0.100 10.0.0.199; option domain-name-servers 8.8.8.8; # dns google, mysle, ze godny zaufania... option domain-name "twoja-domena.org"; # podaj nazwe swojej domeny option routers 10.0.0.1; option broadcast-address 10.0.0.200; default-lease-time 86400; max-lease-time 86400; option subnet-mask 255.255.255.0; } vi /etc/hostapd/hostapd.conf (u mnie:) interface=wlan0 driver=nl80211 hw_mode=g channel=1 ssid=nazwa_twojej_sieci wpa=1 wpa_key_mgmt=WPA-PSK wpa_pairwise=CCMP wpa_passphrase=twoje_haslo Musimy jeszcze zmienic plik konfiguracyjny sieciówki: vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0 (u mnie:) DEVICE=wlan0 HWADDR=00:21:00:A3:C5:31 NM_CONTROLLED=no ONBOOT=yes BOOTPROTO=static IPADDR=10.0.0.1 NETWORK=10.0.0.0 NETMASK=255.255.255.0 TYPE=Wireless CHANNEL=8 IPV6INIT=no USERCTL=no PREFIX=24 Teraz pozostal nam prosty skrypt, ja swój sciagnalem juz nie pamietam nawet skad i przerobilem pod swoje ustawienia: vi hostapd.skrypt i kopiujemy: #!/bin/sh # Script to start/stop a hostapd-based access point # # Symbols for needed programs IPTABLES=/sbin/iptables IFCONFIG=/sbin/ifconfig DHCPD=/usr/sbin/dhcpd HOSTAPD=/usr/sbin/hostapd # Symbols for internal and external interfaces NET_INT=wlan0 NET_EXT=eth0 # IP address for the AP INT_ADDR=10.0.0.1 case "$1" in start) echo "Starting AP mode for $NET_INT at address $INT_ADDR" # Disable packet forwarding echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # Stop any existing hostapd and dhcpd daemons killproc hostapd # zgodnie z sugestia powinno byc: killalll hostapd killproc dhcpd # killall dhcpd #Set up forwarding $IPTABLES -t nat -A POSTROUTING -o $NET_EXT -j MASQUERADE $IPTABLES -A FORWARD -i $NET_EXT -o $NET_INT -m state \ --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT $IPTABLES -A FORWARD -i $NET_INT -o $NET_EXT -j ACCEPT # Enable packet forwarding echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # Get the internal interface in the right state $IFCONFIG $NET_INT down $IFCONFIG $NET_INT up $IFCONFIG $NET_INT $INT_ADDR # dhcpd needs to have a leases file available - create it if needed if [ ! -f /var/lib/dhcp/db/dhcpd.leases ]; then touch /var/lib/dhcp/db/dhcpd.leases fi # Bring up the DHCP server $DHCPD -cf /etc/dhcp/dhcpd.conf $NET_INT # Bring up hostapd $HOSTAPD -B /etc/hostapd/hostapd.conf ;; stop) echo "Stopping AP mode on $NET_INT" # Stop hostapd and dhcpd daemons killproc hostapd # killall hostapd killproc dhcpd # killall dhcpd ;; Jeszcze tylko zabezpieczymy: su chown root.root hostapd.conf chmod 700 hostapd.conf a tak uruchamiamy: su ./hostapd.conf W rzeczywistosci skrypt dziala u mnie polowicznie, bo komendy killproc z jakiegos wzgledu u mnie nie dzialaja. Niemniej po wykonaniu tych wszystkich kroków mozna sie cieszyc AP z którego skorzystaja równiez nasze komórki i konsole, a sasiedzi juz nie Jezeli ktos mialby ochote mi jeszcze wytlumaczyc jak zmusic killproc do dzialania bedzie super... I jeszcze ostatnie... Skrypt trzeba uruchomic za kazdym razem po restarcie kompa, a restartowac trzeba po kazdej zmianie ustawien hostapd, inaczej bedzie wypluwal bledy i zwyczajnie sie nie uruchomi. Pierwszy raz cos takiego pisze wiec licze na wyrozumialosc. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Killproc możesz zastąpić killall lub pkill. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi