Skocz do zawartości

Telewizja Pod Fedorą

Pieczko

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz poszukac rozwiazan w Googlach albo poeksperymentowac, bo kazdy tuner wymaga innych parametrów.

Ja mam "tradycyjny" na PCI (WinFast TV2000 XP RM). W /etc/modprobe.d zalozylem plik tv.conf (nazwa niewazna, istotne rozszerzenie ".conf"), w którym mam wpisane

#bttv
alias char-major-81 bttv
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
options bttv tuner=38 card=34 radio=0 lumafilter=1 combfilter=1 chroma_agc=1

Pod "tuner" i "card" musisz pokombinowac z innymi numerami (jesli te nie sa poprawne). Wydaje mi sie ze tuner=80 i card=10, moga pasowac → http://mandrivausers...and-tuner-list/

Pokaz jeszcze

lsusb

Jak masz juz plik /etc/modprobe.d/costamcostam.conf, to

modprobe bttv
modprobe videodev

Wszystkie polecenia wykonuj jako root.

[EDIT]

Ogólnie to poszukaj o BTTV i Video4Linux (V4L). Sprawdz czy masz pakiety poinstalowane. U mnie wyglada to tak (system 64-bitowy)

[waldo@F13 ~]$ rpm -qa | grep v4l
libv4l-0.8.1-1.fc13.i686
libv4l-0.8.1-1.fc13.x86_64
xorg-x11-drv-v4l-0.2.0-4.fc13.1.x86_64

lsusb:

Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 002: ID 15d9:0a4c Trust International B.V. USB+PS/2 Optical Mouse
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 2040:2400 Hauppauge WinTV PVR USB2 (Model 24019)
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Postepowalem wg Twojej instrukcji. Dodatkowo spróbowalem uruchomic z konsoli jako root tvtime. Dostalem taki komunikat:

Uruchomione tvtime 1.0.2.
Czytanie konfiguracji z /etc/tvtime/tvtime.xml
Czytanie konfiguracji z /root/.tvtime/tvtime.xml
videoinput: Card failed to allocate capture buffers: Zly argument
ALSA lib pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Odrzucono polaczenie

mixer: attach error: Polaczenie odrzucone
mixer: Can't open mixer default, mixer volume and mute unavailable.
mixer: Can't open device default/Line, mixer volume and mute unavailable.

Moje pakiety:

rpm -qa | grep v4l
libv4l-0.8.1-1.fc14.x86_64
xorg-x11-drv-v4l-0.2.0-5.fc14.1.x86_64
gtk-v4l-0.3-2.fc14.x86_64

A te polecenia modprobe zakonczyly sie bez bledów? Masz juz urzadzenie /dev/video0? Sprawdz

ls -l /dev/video0
lsmod | grep bttv
lsmod | grep videodev

Mam cos takiego:

ls -l /dev/video0
crw-rw----+ 1 root video 81, 0 01-27 10:56 /dev/video0
[lukasz@Fed ~]$ lsmod | grep bttv
[lukasz@Fed ~]$ lsmod | grep videodev
videodev               65053  6 wm8775,tuner,cx25840,pvrusb2,cx2341x,v4l2_common
v4l1_compat            12986  2 pvrusb2,videodev
v4l2_compat_ioctl32     9622  1 videodev
i2c_core               26900  15 tuner_simple,tda9887,tda8290,wm8775,tuner,cx25840,pvrusb2,v4l2_common,videodev,tveeprom,i2c_piix4,radeon,drm_kms_helper,drm,i2c_algo_bit

Ogladanie telewizji to ostatnia rzecz przez która nie porzucilem calkowicie windowsa. Prosze o pomoc. Jesli tego tunera nie da sie uruchomic to moze ktos poleci jakis inny pod usb, który bedzie dzialal pod fedora?

Na forum Ubuntu kiedys byl taki watek,
Ale tam problem jest z chipsetem wspólpracujacym z modulem em28xx a tutaj problem jest karta z BT878 z bttv. W konkluzji tamtego tematu jest dopisanie odpowiedniej konfiguracji w /etc/modprobe.d (podobnej do tego co pisalem powyzej), wiec i tutaj da sie zrobic. Trzeba po prostu popróbowac z róznymi typami kart. Zreszta juz jest lepiej, bo pojawilo sie urzadzenie video0.

Problem jak widac jest z ladowaniem modulu bttv. Warto by zrobic jeszcze raz modprobe bttv i zobaczyc jak wyglada koncówka dmesg. Z fajnych rzeczy, które tam wyczytalem - nigdy tego nie próbowalem w Fedorze - byc moze skuteczne bedzie polecenie

modprobe bttv card=XX

i tutaj pod XX podstawiac kolejne numerki i za kazdym razem sprawdzac przez lsmod czy juz sie zaladowal.

Ale najwazniejszy chyba dmesg - moze tez widac cos w rodzaju "Your board has no unique USB ID and thus need a hint to be detected.".

[EDIT]

A moze jakis problem z SElinux. Moze lepiej na czas akcji z karta wylaczyc te ochrone?

Nie cytuj całej wypowiedzi, to nie jest lista mailingowa tylko forum.

Szukać musisz informacji o błędach. Jeśli przeglądasz "dmesg" bezpośrednio po wydaniu polecenia modprobe, to ewentualne błędy powinny być na końcu. Konkretnie szukać musisz mniej więcej tego o czym napisałem w poście powyżej. Przeczytaj wątek z forum Ubuntu (ten który podał 3k_PL).

Jeśli tego tunera nie da się uruchomić to może ktoś poleci jakiś inny pod usb, który będzie działał pod fedorą?

Ale tam problem jest z chipsetem współpracującym z modułem em28xx a tutaj problem jest kartą z BT878 z bttv.

Niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, ja podałem tamten wątek w odpowiedzi na to "co ewentualnie kupić a czego z pewnością nie kupować". Czyli nie kupować eMPIA!

To że pojawia się video0 to niestety niewiele znaczy, w moim grabberze niby się pojawia video0 ale przy próbie odczytu tylko err, więc kiedyś sobie usiądę i sam zrobię "driver".

Jak wyłączyć SElinux?
Przeszukać forum? Zajrzeć na naszą wiki? Sprawdzić w Google?

Zapisując się na forum zobowiązałeś się (patrz: Regulamin) do przestrzegania pewnych zasad m.in. samodzielnego sprawdzenia czy ktoś inny już nie pytał o to samo. Na "Oślej łączce" pytający są traktowani nieco bardziej pobłażliwie, ale jak ktoś całkiem nie chce myśleć i tylko czeka na gotowe, to nawet tutaj może zobaczyć jak temat ląduje w "Koszu"

Tak zdaję sobie sprawę z tego co piszesz. Poświęciłem swój czas na rozwiązanie tego "problemu", ale co temat to odpowiedzi są różne, a ja nie znam na tyle linuxa, żeby wiedzieć które rozwiązanie jest właściwe dla mnie( nie chcę czegoś uszkodzić w systemie). Jestem osobą początkującą dlatego piszę w "oślej łączce". Dlatego nie wiem czy wystarczy:"W końcu znalazłem sposób, aby ją wyłączyć.

Idź do www.easylifeproject.orgPobierz rpm Easylife i zainstalować go.

Teraz przejdź do Aplikacje-> Narzędzia-> System Easylife

podaj hasło administratora, pojawi się menu, wybierz selinux off i kliknij OK.

To wszystko.", czy też mam coś zmieniać w plikach konfiguracyjnych( nie chce zepsuć systemu), co dla mnie jest trudne i niezrozumiałe (mój poziom wiedzy). Myślałem, że "ośla łączka" jest od tego, żeby początkującym użytkownikom tłumaczyć wszystko łopatologicznie. Kajam się bardzo faktem, że oczekiwałem zbyt wiele. Proszę o wybaczenie.

Gdzieś w System -> Administracja znajdziesz aplikację do zarządzania SELinuksiem. Na forum nie ma robotów, które niezmęczone tłumaczyłyby po raz tysięczny to samo. Sorry, ale nikt tu nic z tego nie ma, że pomaga. Dlatego możesz pytać, ale kiedy naprawdę nie dajesz rady nic znaleźć na ten temat.

Myslalem, ze "osla laczka" jest od tego, zeby poczatkujacym uzytkownikom tlumaczyc wszystko lopatologicznie.
Zgadza sie. Dlatego nie wyslalem Cie do Googli i przeszukania forum od razu jak napisales o problemach z karta, ale nie licz, ze ktos krok po kroku bedzie tlumaczyl Ci podstawy pracy z systemem zaczynajac od "Wcisnij przycisk na obudowie komputera...". Polecam nasz poradnik ( → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Inne_.C5.BAr.C3.B3d.C5.82a_pomocy.2C_polecane_strony ), w którym znajdziesz odnosniki do tematów zwiazanych ogólnie z podstawami Linuksa i Fedory w szczególnosci.

Podstawa jest polecenie "man" z podaniem nazwy programu lub interesujacego nas zagadnienia (np. man selinux). Przegladajac taki podrecznik zapewne zauwazylbys wzmianki o pliku o wiele mówiacej nazwie /etc/selinux/config. Sprawdz jak wyglada w srodku. Nie jest zbyt skompilowany i na wyczucie mozna zrozumiec co w nim zmienic.

P.S.Nie kajamy sie czyms - kajamy sie przed kims za cos → http://portalwiedzy....egos,haslo.html