relinux Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 witam jaki klient FTP przeznaczony jest dla fedory 14 środowisko lxde ? nie chcę klienta w przeglądarce firefoX, lecz porządny program FTP (na opensuse bajecznie chodzi FileZilla), ale na fedorze nie da się zainstalować (taki wynik po "dodaj/usuń program"-FILEZILLA-odpowiedź-"nie znaleziono pakietów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 witam jaki klient FTP przeznaczony jest dla fedory 14 środowisko lxde ? nie chcę klienta w przeglądarce firefoX, lecz porządny program FTP (na opensuse bajecznie chodzi FileZilla), ale na fedorze nie da się zainstalować (taki wynik po "dodaj/usuń program"-FILEZILLA-odpowiedź-"nie znaleziono pakietów) Chyba dlatego że filezilla wpisałeś dużymi literami. yum list "*filezilla*" /root (10:47) Loaded plugins: presto, refresh-packagekit Available Packages filezilla.i686 3.3.5.1-2.fc14 updates Więc wystarczy tylko w konsoli: yum install filezilla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
relinux Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 wpisałem dobrze, tylko w poście wyróżniłem słowo, instalacja dobiega końca i monit:"nie znaleziono pakietu rozwiązującego problem zależności", ale zobaczę z konsoli..... dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
relinux Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Wiec wystarczy tylko w konsoli: yum install filezilla 0 * + * - doslownie tak nalezalo zrobic, filezilla juz dziala bardzo dziekuje jeszcze w tym temacie:czy tak samo instalujemy Apache2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Wszystko tak się instaluje, trzeba znać jedynie nazwę pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
relinux Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 http://wiki.fedora.pl/wiki/LAMP_(Linux_Apache_MySQL_PHP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
relinux Napisano Luty 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 dziękuję za wyprzedzenie moich myśli i działań, ponieważ php, mysql z apache to komplet jest jednak problem, ponieważ w /srv/ brak htdocs zwykle /srv/htdocs/www/index.html po wywołaniu 127.0.0.1 mam stronę startową, tylko nie wiem skąd ona startuje skoro w /srv/ jest pusty katalog, czy w fedorze jest inaczej? mistrz napisał: http://wiki.fedora.p...pache_MySQL_PHP) instalacja udała się ale: # yum install apache (brak pakietu) znalazłem :/var/www/html pusty koniecznie potrzebny program typu Anjuta lub Kate na Fedorę 14 przepraszam, wciąż wydaje mi się, że fedora jest całkiem innym systemem niż opensuse oczywiście w fedorze jest anjuta, którą właśnie ściągam instaluję i pech wynik: [root@localhost rf]# anjuta (anjuta:2943): Unique-DBus-WARNING **: Unable to open a connection to the session bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken. (anjuta:2943): Unique-DBus-WARNING **: Unable to connect to the running instance, aborting. ** GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL) Przerwane (core dumped) [root@localhost rf]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2011 Sprawdź geany. Kate sobie odpuść, bo ściągnie pół kde. Co do błędu anjuty to zobacz czy selinux nie blokuje, ale wygląda na bug. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
relinux Napisano Luty 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 dziękuję geany działa bez problemów, zaś anjuta wykazuje awarię "liczba awarii 3", podaję do automatycznego zgłaszania błędów, może przyda się informacja do aktualizacji tego pakietu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 Anjuta przypadkiem nie zwraca Ci takiego oto bledu? Jesli tak to blad jest w libgda. W koji (A teraz juz chyba w updates-testing) jest wersja 4.2.2-2 i na niej chodzi bez bledów. Do samej Anjuty polecam jeszcze anjuta-extras i wybranie edytora scintilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
relinux Napisano Luty 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 błąd anjuty wkleiłem w poście #8, chociaż polecony przez Mistrza geany, jest wystarczający do moich potrzeb większym problemem jest przeglądarka opera, która muszę posiadać tylko nie wiem czy w fedorze jest dostępna kod:yum install opera- zwraca>NIE MA TAKIEGO PLIKU, może opera inaczej się nazywa? (do fedory 14) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 błąd anjuty wkleiłem w poście #8, chociaż polecony przez Mistrza geany, jest wystarczający do moich potrzeb większym problemem jest przeglądarka opera, która muszę posiadać tylko nie wiem czy w fedorze jest dostępna kod:yum install opera- zwraca>NIE MA TAKIEGO PLIKU, może opera inaczej się nazywa? (do fedory 14) Operę akurat musisz ściągnąć z strony producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 błąd anjuty wkleiłem w poście #8 A w tym poście [root@localhost rf]# anjuta Tak na przyszłość nie rób tak. root-a używaj gdy musisz, a programy typu anjuta, opera, firefox, kadu itd. tylko jako zwykły user. To wpływa na bezpieczeństwo systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2011 A żeby nie kusiło to ten temat zamykam.Sorki, ale jeden wątek - jeden problem. Proszę o tym pamiętać w przyszłości. A żeby nie kusiło to ten temat zamykam. @ relinux - korzystaj ze znaczników "code", "codebox". Cytując czyjeś wypowiedzi skorzystaj z przycisku "Odpowiedz" pod postem albo przynajmniej skorzystaj ze znaczników "quote". To zwiększa czytelność. Osobiście nawet nei czytam Twoich postów zbyt dokładnie, bo wygląda to jak groch z kapustą rzucony na "pawia". A być może mógłbym pomóc. Jak to działa i o co mi chodzi? → http://forum.fedora.pl/index.php?&app=forums&module=extras§ion=legends&do=bbcode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi