Skocz do zawartości

Gnome - Zerowanie Się Informacji W System-->Preferencje-->O Mnie.

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Generalnie czego bym nie robil, po uzupelnieniu informacji w "O mnie" i zamknieciu okienka, wszystko informacje sa zerowanie, wraz z avatarem mojego konta. Po kazdym otwarciu okienko wyglada tak:

zrzutekranuounknown.th.png

Niby detal, no ale jesli traktowac Linucha za powazny system, to niech nie wyjezdza z takimi pierdolkami ;-) Spotkal sie ktos z tym? Reasumujac - wypelniam pola, zamykam okno, wlaczam okno ponownie i jest puste - dane sa wyzerowane. Okno nie pobiera nawet nazwy mojego konta, co widac po "O Unknown".

gnome-about-me chyba faktycznie trochę skopane jest :)

Na razie na szybko to mam taki workaround, żeby najpierw w terminalu odpalić

/usr/libexec/e-addressbook-factory

a dopiero potem "O mnie".

Wtedy wpisy pozostają, ale nadal jest "Unknown" i z tym to nie wiem co robić.

Teoretycznie e-addressbook-factory odpala się z gnome-about-me, ale być może uruchamia się za późno i stąd problem. Trzeba by się temu dłużej poprzyglądać i zgłosić bug jeśli nikt tego wcześniej nie zrobił, ale osobiście nie jest mi to potrzebne, więc od razu mówię, że ja tego raczej nie zrobię :P

Może jest jakiś problem z uprawnieniami do pliku przechowującego te informacje i dlatego nie chce nic zapamiętać. Na przykład z kdm jest taki problem, że jako user nie da się zainstalować motywu bo brakuje uprawnień (jako root już się da).

Moze jest jakis problem z uprawnieniami do pliku przechowujacego te informacje

Cos w tym jest - z roota zapamietuje dane, nie wystawia "Unknown" tylko tak jak powinien "root". Czyli trzeba namierzyc gdzie to sie zapisuje ;)

[EDIT]

Po wczorajszych zabawach zauwazylem, ze dzisiaj informacje zapisuja sie juz prawidlowo :blink: Moze trzeba bylo jakos zainicjowac plik? Widze normalnie uzytkownika "waldo" a nie "Unknown", zapamietywane sa dane i avatar.

Wszystko zapisuje sie w pliku $HOME/.evolution/addressbook/local/system/addressbook.db

To pod F13. Pod F14(64-bit) zainstalowalem control-center i wszystko dziala od razu poprawnie. Na 32-bitowej wersji pokazuje poprawnie nazwe usera, ale nie zapamietuje danych chyba, ze zastosuje sie "sztuczke", która opisalem wyzej, ale i tak nie pamieta avatara.

Krótko mówiac aplikacja jest nieco skopana.