Skocz do zawartości

Fc 14 64 Bit Problem Z Kartą Wifi Z Chipsetem Rtl 8188 Su

Aquagen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przy okazji przesiadki na FC 14 64 bit postanowilem sprawdzic czy uda mi sie zainstalowac karte WiFi, z która FC 13 sobie nie poradzila.

Chce zainstalowac karte Pentagram horNet P 6132-10 (USB 2.0) chipset Realtek RTL 8188 SU. Próbowalem instalacji opisanej na dolaczonym CD

oraz opisu dostarczonego wraz z najnowszymi sterownikami Sterownik ze strony Realteka, ale karta nie dziala i dosc dziwnie sie zachowuje: Po podlaczeniu system zawiesza sie.

0. uname -r2.6.35.11-83.fc14.x86_64

1. Rozpakowuje archiwum z katalogu driver i kompiluje jako root. Sypie ostrzezeniami (wskaznik innego rozmiaru czy cos takiego), ale kompiluje sie bez bledu

i jakims cudem dostaje upragniony 8712u.ko .

2. Zgodnie z instrukcja powinienem wykonac ./clean (ale nie mam plików, które chce usunac) i insmod 8712u.ko . To drugie niby przechodzi (przynajmniej nie protestuje), ale po wlozeniu karty do USB system zamiera i musze restartowac.

Czy ktos moze instalowal karte oparta na chipsecie RTL 8188 SU pod FC 14 64 bit?

Jak szukalem w necie to ktos mial problem z innym chipsetem Realteka i dla tego ukladu dodatkowo kopiowal jakis firmware.

U mnie czegos takiego w archiwum ze sterownikiem nie znajduje. W repozytoriach FC nie moge znalezc czegos takiego jak firmware-realtek. Skad moge to wziac? Czy to mozliwe zeby mozna bylo wykorzystac firmware od RTL8191SU?

W systemie dzialala juz inna karta i czy to moze byc zródlem konfliktu? (Podlaczam tylko jedna karte).

Z góry dziekuje za pomocprzy instalacji.

Adam

W dobra strone kombinowalem, bo zdazylem juz zainstalowac ten pakiet:

"Pakiet kmod-staging-2.6.35.10-1.fc14.1.x86_64 jest juz zainstalowany w najnowszej wersji"

W takim razie co powinienem zrobic albo co zle robie?

Jak wpisuje modprob 8712u to nic nie zglasza.

Niby wszystko OK, ale po instalacji jak wlaczam do USB karteto system sie zawiesza.

Karta jest w 100% sprawna, bo pod Windowsem 7 64bit dziala.

Szczerze powiedziawszy ta karta to jedyny sprzet jaki widzialem, który nie sprawia problemów pod Win a sa problemy pod FC.

Czy na takie zachowanie moze miec wplyw to, ze w systemie byla wlaczona inna karta (nie instalowalem do niej nic, poszla od razu)?

Czy moze byc tak, ze system pamieta, ze do WiFi bylo inne urzadzenie i zblokowalo to nowe?

A zawiesza się i miga lampka od numlocka na klawiaturze? Jeśli tak to Kernel panic. Jeśli doinstalowałeś ten sterownik to kernel sam go ładuje prawdopodobnie. A z racji tego, że to tzn. staging (czyli np. nieprzejrzany/niezaakceptowany kod) to ma prawo się zawiesić. Jeśli pozbierasz informacje z logów i zgłosisz na bugzillę to na pewno ktoś tym się zajmie. To jedyna droga do ruszenia tej karty.

• Upvote 1

Jest bardzo ciekawie.

lsmod | grep 8712u

znalazło jedną linijkę, ale jeżeli przeprowadziłem całą instalację od początku, czyli:

1. make

2. make install

install -p -m 644 $(MODULE_NAME).ko  $(MODDESTDIR)
/sbin/depmod -a ${KVER}

gdzie

KVER  := $(shell uname -r)
       MODDESTDIR := /lib/modules/$(KVER)/kernel/drivers/net/wireless/

Jeżeli zrobiłem tą instalację, włożyłem kartę i mi się zwiesił to po restarcie

lsmod | grep 8712u

nie daje już wyniku.

Dlaczego przy install w prawach dostępu do pliku nie ma wykonania? Czy tak to powinno być?

Przejrzałem co mam na dysku i już kompletnie nic z tego nie rozumiem:

W katalogu /lib/firmware/RTL8192E mam 3 pliki: boot.img, data.img, main.img. Chyba instalacja kmod-staging wkleiła je tutaj, bo przy budowaniu sterowników nie występują.

Trochę dziwi mnie ta nazwa 8192E. Dlaczego nie 8188SU (albo w ostateczności 8192S)?

Jeszcze ciekawiej jest w katalogu

/lib/modules/2.6.35.11-83.fc14.x86_64/kernel/drivers/net/wireless

W tym katalogu mam "luzem" plik 8712u.ko ale również katalog rtl818x (zawierający 8180.ko i 8187.ko). Coś za dużo tu tego.

Z tym kernel panic to nie do końca mogę potwierdzić. Po włożeniu karty zawiesza się i nie miga. Możliwe, że nie miga, bo klawiatura jest po USB (jak zawiesiło, to zawiesiło wszystko).

W takim razie jakie informacje z kompa powinienem zebrać aby zgłosić taki błąd.

W międzyczasie sprawdziłem jak to jest z Ubuntu 10.10.

Po włożeniu karty od razu rozpoznał i nie zawiesił systemu.

Pierwsza różnica pomiędzy FC i Ubuntu to, że w Ubuntu /lib/firmware istnieje dodatkowo katalog RTL8192SE zawierający 3 pliki: rtl8192sfw.bin, rtl8192sfw74.bin, rtl8192sfw492.bin.

Skopiowałem go sobie do FC, ale to nic nie zmieniło. Czy musze jakoś zainstalować ten firmware?

Jezeli zrobilem ta instalacje, wlozylem karte i mi sie zwiesil to po restarcie nie daje juz wyniku.

Normalne, kernel laduje modul kiedy widzi, ze jest taka potrzeba.

Przejrzalem co mam na dysku i juz kompletnie nic z tego nie rozumiem:

W katalogu /lib/firmware/RTL8192E mam 3 pliki: boot.img, data.img, main.img.

To nie jest sterownik do Twojej karty i te pliki nie maja nic wspólnego ze sterownikiem, który skompilowales lub z pakietem kmod-staging.

Jeszcze ciekawiej jest w katalogu

/lib/modules/2.6.35.11-83.fc14.x86_64/kernel/drivers/net/wireless

W tym katalogu mam "luzem" plik 8712u.ko ale równiez katalog rtl818x (zawierajacy 8180.ko i 8187.ko). Cos za duzo tu tego.

Moduly pochodza z pakietu kmod-staging i wcale nie jest ich za duzo. Na pewno nie przeszkadzaja.

W takim razie jakie informacje z kompa powinienem zebrac aby zglosic taki blad.

Zawartosc /var/log/messages.log. Przejrzyj pod katem slów: bug, error, panic itp. Ale zanim to zglosisz upewnij sie, ze usunales wszystkie smieci z tego kompilowanego sterownika i potem ponownie zainstaluj kmod-staging (wymus). Albo sprawdz nawet czy bez jakiegokolwiek sterownika po wlozeniu karty do usb system nadal sie zawiesza. https://bugzilla.redhat.com/
  • Upvote 1

Dziekuje Wam thof i WalDo. Zglosilem problem na bugzilli.

Tu mam chyba ostatnie pytanie dotyczace tego problemu.

Przy zglaszaniu buga musialem wybrac komponent, którego dotyczy problem.

To jest moje pierwsze zgloszenie na bugzille Red Hata i nie jestem pewien czy dobrze przyporzadkowalem blad.

Raczej jestem prawie pewien, ze NIE jest to dobre przyporzadkowanie. Wybralem wireless-tools.

Na jaka kategorie Wy byscie zmienili (bug # 678024)?

Na jaka kategorie Wy byscie zmienili (bug # 678024)?
Szczerze? Jakkolwiek bys nie zglosil to jest OK. Nie przejmuj sie. Moze sprawisz, ze ktos bedzie mial ciut wiecej pracy (ile wynosi jedna ciuta? ;)), ale na pewno blad trafi w koncu tam gdzie trzeba.

Taka moja opinia. Ciekaw jestem innych.

[EDIT]

Oczywiscie nie jestem zwolennikiem zglaszania bledów gdziekolwiek (to dotyczy równiez naszego forum), ale jesli blad jest dobrze opisany to da sie go przekierowac. Jesli problem jest faktycznie z kmod-staging to moze lepszym miejscem byloby https://bugzilla.rpmfusion.org

Błąd zostanie przypisany do kogoś i nadzorujący sam zmieni na właściwy. Tutaj pasuje domyślne distribution albo kernel. Z tym wireless-tools wcale nie musi być źle, bo coś NM dziwnie wygląda.

A spróbuj jeszcze przed włożeniem karty wyłączyć usługę network managera (o usługach jest w http://wiki.fedora.pl ) i wtedy zobacz czy się wiesza. Bo to faktycznie nie wygląda na kernel.

Na poczatku wybralem komponent kernel, ale szybko sie z tego wycofalem, bo wydaje mi sie, ze to bardziej w strone sterowników.

Swoja droga najbardziej zastanawia brak firmware'u, bo ludzie majacy troche inny (ale podobny chipset) musieli pod Fedora kopiowac to zes strony producenta.

No właśnie, bo to widać po błędach NM z logów. Czyli dobrze zgłosiłeś. Teraz możesz sprawdzić czy ten sterownik z kmod-staging jest poprawny. Wystarczy, że połączysz się z siecią za pomocą iwconfig (man iwconfig) i ifconfig (man ifconfig) albo też tych skryptów redhatowych w /etc/sysconfig/network-scripts.