Aion Napisano Marzec 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2011 Witam, Zanoszę się z zamiarem kupna zestawu 5.1 do mojego komputera. Tutaj właśnie nasuwają mi się pytania: 1. Czy nie ma) problemów z konfiguracją sprzętu pod systemem ? 2. Chciałem podłączyć również kartę 5.1 do kompa, czy system od razu ją wykryje i zainstaluje (głupie pytanie ale wole je zadać przed zakupem :>) ? 3. Czy da się w ustawieniach dźwięku w systemie lub w jakimś programie ustawić tak granie głośników żeby stwarzały efekt przestrzenny na zwykłych utworach które są robione na system 2.1 ? Kiedy pamiętam na foobarze była jakaś wtyczka która umożliwiała taką frajdę czy jest może jakiś odpowiednik na linux`a ? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2011 1. Zalezy jaka karta. Poszukaj. Jak na USB, to moze byc róznie, jak PCI, to na 99% powinna chodzic. 2. j.w. 3. Dziala OOTB. Jesli z jakichs powodów by jednak nie dzialalo, poszukaj w google: "asoundrc stereo to 5.1 upmix". PS Mam zintegrowana Realtek ALC888, z outputem 7.1 - uzywam 5.1 na tym i dziala ladnie. Choc o HD Audio tu mówic nie mozna - szczególnie przy nagrywaniu... ale kasy nie ma na jakis pro interfejs :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 Jeżeli będziesz używać PulseAudio to w zależności od środowiska graficznego trzeba jedynie wybrać ustawienie głośników (ew. wyjść/wejść). Co do miksowania muzyki na 6 kanałów, z tego co pamiętam od samego początku gra ładnie na wszystkich głośnikach (oprócz subwoofera) ale da się to ustawić poprzez "enable-lfe-remixing" w /etc/pulse/daemon.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 ja miałem akurat mieszane odczucia przy używaniu głośników 5.1 z pulseaudio. Po każdym utworze resetował mi poziomy głośności wszystkich głośników (amarok + xine + pulseaudio)!! Co do karty dźwiękowej, jak już jakąś upatrzysz, to sprawdź w google czy nie ma z nią problemów na linuksie ;] Ogólnie jeżeli działa to działa, jeżeli nie to gorzej, dlatego przed zakupem, sprawdź co inni linuksiarze myślą o tej karcie dźwiękowej ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 2. Chciałem podłączyć również kartę 5.1 do kompa, czy system od razu ją wykryje i zainstaluje (głupie pytanie ale wole je zadać przed zakupem :>) ? Polecam karty na chipsetach C-Media. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Marzec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 Witam. Ja miałem za swoją kartą dźwiękową przez trzy lata problem - żaden linux nie potrafił jej skonfigurować - wspaniale było jak w pewnym momencie zaczęła wydać dźwięki obecnie od F12 karta działała poprawnie w systemie 2,1 - a od Fedory 13 poprawnie działa dźwięk na 5,1.Moja karta dźwięku to Prodygi 7.1 HiFi Audiotrack.Oczywiście dźwięk 5,1 uzyskuje się po uruchomieniu "pavucontrol" i wybraniu dźwięku 5.1 - od tego momentu dźwięk działa prawidłowo we wszystkich odtwarzaczach audio i video. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aion Napisano Marzec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 Ok, rozwaze karty z chipsetem C media przy zakupie . Tak z innej beczki mam pytanie odnosnie podpiecia na przednie satelity glosników z innego kompletu (mam w domu altusy 70 i jak wróce ze studiów szkoda by bylo jakby byly one nieuzywane) czy da rade podpiac je do subwoofera za miast satelit, czy istnieje jakies ryzyko spalenia owego subwoofera lub glosników ? Dodatkowo w domu mam juz leciwa karte SB 0100 i nie wiem czy dobrze by smigala na linuksie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2011 hmm, podpiąć się da prawie zawsze, mniej lub bardziej inwazyjnie: od podpięcia głośników gołymi kablami do gotowych zatrzasków, przez podpięcie z wykorzystaniem wyjść RCA (te są chyba najpopularniejsze), aż do rozcinania kabla i wlutowywania swoich głośników bo wtyczki łączące są z kosmosu (np coś jak złącze RS-232 do głośników ... ) co do spalenia to trzeba pilnować impedeancji (w uproszczeniu oporu) wejściowej głośników. Z tego co mi wiadomo, to jeżeli impedancja głośników które chcesz podłączyć będzie większa od nominalnej to chyba specjalnie się nic nie powinno dziać, głośniki mogą grać ciszej. Gdy jednak ta impedancja jest mniejsza od nominalnej to trzeba uważać z głośnością bo można spalić głośniki (albo wzmacniacz, teraz nie wiem). co do karty sprawdź ;] Jeżeli chodzi o kupno nowej to w zależności od portfela i wymagań są różne modele do wyboru. Z wyższej półki to czytałem że Xonary są dobre, mówią, że lepsze od soundblasterów, i działają prawidłowo pod linuksem. Znajomy ma Xonarka i na ubuntu działa mu to przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aion Napisano Marzec 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2011 Tak więc zakupiłem głośniki podpiąłem do mojej starek karty i właśnie zaczynają się problemy Mianowicie co zrobić by w miarę dobrze dostosować głośniki w systemie. Ładnie w managerze głośności dobrałem 5.1 ale np. jak zmieniam głośność na klawiaturze to głośniki lekko dzwonią w irytujący sposób. więc na kompie muszę tylko jedną odpowiednią głośność ustawić a potem już muszę się bawić gałką od subwoofera . Czy jest to wina sterowników ? Drugą rzeczą jest to że nigdzie alsy sobie jako mixera nie mogę ustawić tylko pulse audio a tam oczywiście nie działa subwoofer przy słuchaniu muzyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2011 no na Fedorce się przyczepili tego pulse do tego stopnia, że jak wywalisz i chcesz tylko z alsy korzystać to dźwięk masz tylko z jednego źródła (no chyba, że można pulse wywalić ale jednocześnie można było mieć tak jak kiedyś dźwięk z wielu źródeł na raz), natomiast mixery do alsy to: alsamixer (jest też gui), kmix z kde, z gnoma i xfce też są na pewno jakieś, w sumie głównie zależy z czego korzystasz, pluse, alsa, cokolwiek, a mixer sam sobie wybierze kontrolki dla danego systemu dźwięku. co do dzwonienia to efekt ciekawy ;] niestety nie wiem co może być tego przyczyną, może niepoprawne ustawienia pulseaudio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aion Napisano Marzec 31, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2011 raczej nie ale jak dzwonienie ma taki charakterystyczny dzwiek jak jakis odstraszacz na komary co kiedys na komórki byl. Jaki odtwarzacz jest najbardziej kompatybilny z alsa ? BTW takie cos mi wywala w audaciousie jak dam jako wtyczke alse: snd_pcm_hw_params_set_rate failed: Zly argument Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Marzec 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2011 odtwarzacz jak odtwarzacz, z tego co wiem to dźwięk idzie jeszcze przez phonona, xine/gstreamera, a potem do alsy, pulse, czegokolwiek, więc odtwarzacz raczej dowolnej firmy krzak. Chociaż taki najbardziej kompatybilny to powinien być aplay: arecord, aplay - command-line sound recorder and player for ALSA soundcard driver ;p jeżeli to dzwonienie to jest to co myślę, takie śmieszne wyższe tony jakby dźwięki z mario ktoś na wolniejszych obrotach puścił to nie wiem co na to poradzić ale widziałem, dużo tematów gdzie ludzie mieli z tym problemy, poszukaj na forum i w google coś w stylu "pulseaudio problemy", albo poczekaj aż ktoś bardziej zorientowany ode mnie powie coś mądrzejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aion Napisano Kwiecień 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2011 Dzięki Mikołaj za chęć pomocy, w końcu zacząłem szperać po internecie i gdzieś na angielskim forum ubuntu znalazłem ciut podobny problem. Oczywiście trzeba było pobawić się trochę plikiem konfiguracyjnym od pulseaudio Krok który opisze poniżej umożliwia granie muzyki (nawet nie DTS`owej na wszystkich głośnikach<u mnie docelowo 5.1>, przed tym nie chodził mi subwoofer a teraz śmiga aż miło). Tak więc wpierw wpisujemy w konsoli po uprzednim zalogowaniu się na root`a (su -): gedit /etc/pulse/daemon.conf i tam doszukujemy się dwóch linijek : ; default-sample-channels = 2 ; enable-lfe-remixing = no i tam oczywiście jak jest napisane "no" to zmieniamy na "yes", a w defaultowych kanałach cyfrę "2" na ilość głośników w zestawie np. 5.1 to będzie 6, przy 7.1 to oczywiście jak można się domyślić 8. Po tym oczywiście zapisujemy zmiany w notatniku i restartujemy system, lub możemy pójść na skróty i ubić i od nowa uruchomić pulseaudio Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2011 i tam oczywiście jak jest napisane "no" to zmieniamy na "yes",I chyba średniki z początku linii usuwamy? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aion Napisano Kwiecień 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2011 Tak jest zeby uaktywnic dana linie w pliku tekstowym musimy sie równiez sredników pozbyc ";" . Czyli linijki po edycji powinny wygladac tak : przyklad dla zestawu 5.1 default-sample-channels = 6 enable-lfe-remixing = yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi