Zwieszony Napisano Marzec 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2011 Witam. Po rozwiazaniu n* problemów z Fedora 14 na moim laptopie Lenovo Y560 zaczynam sie na niej czuc juz prawie tak dobrze jak na hmm... platnym konkurencie ^^ . Pozostala mi jeszcze jedna istotna kwestia, z która nie moge sobie poradzic, a mianowicie - wklejanie zawartosci schowka poprzez srodkowy przycisk/rolke myszki. Szukajac w Internecie rozwiazania znalazlem porady, by np. zemulowac rolke na inny, fikcyjny przycisk w pliku xorg.conf, jednak to nie wchodzi w gre. Sama rolka jest przydatna, jednak wzgledny "feature" wklejania (jak dla mnie) juz nie. Jak moge to wklejanie wylaczyc? Zaznacze, ze usunalem juz odpowiednia pozycje w panelu Ustawienia Pulpitu -> Akcje Myszy oraz odinstalowalem pakiet Klipper. Zmienilem równiez ustawienia Opery, by rolke traktowala jako przewijanie strony, jednak w polach tekstowych oraz w innych programach "feature" nadal dziala. Jezeli ma to jakies znaczenie, to mam myszke bezprzewodowa Logitech M215, która sama-w-sobie dziala od poczatku prawidlowo. Pozdrawiam, Zwieszony * n zmierza do nieskonczonosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2011 Jesteś pierwszym, który chce wyłączyć tę funkcję Takie kopiuj-wklej jest bardzo wygodne. Po prostu nie używaj. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwieszony Napisano Marzec 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2011 Jesteś pierwszym, który chce wyłączyć tę funkcję Ha! Udało mi się błysnąć kreatywnością ^^ . Takie kopiuj-wklej jest bardzo wygodne. Po prostu nie używaj. Tzn. nie przywiązywałbym do tego wagi, tylko że zdarza mi się niechcący użyć rolki jako przycisku przy przewijaniu strony/dokumentu, w wyniku czego robi się bałagan. CTRL+C i CTRL+V jest naprawdę wystarczająco wygodne xp. W każdym razie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, Zwieszony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2011 [...]w wyniku czego robi się bałagan.Czyli Ctrl-Z też powinno być wygodne Wystarczająco wygodne, żeby odkręcić zamieszanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 13, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2011 Jesli to faktycznie taki problem (chociaz mi nigdy nie zdarza sie wcisnac tego przycisku przy przewijaniu) to wydaje mi sie, ze mozna zmodyfikowac przycisk myszki uzywajac xmodmap. Teraz juz nie sprawdze, bo zaraz ide spac, ale jak sobie nie poradzisz to napisz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwieszony Napisano Marzec 15, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2011 Jeśli to faktycznie taki problem (chociaż mi nigdy nie zdarza się wcisnąć tego przycisku przy przewijaniu) to wydaje mi się, że można zmodyfikować przycisk myszki używając xmodmap. Teraz już nie sprawdzę, bo zaraz idę spać, ale jak sobie nie poradzisz to napisz. Kernel Panic'a to on nie wywołuje, ale o ile tylko jest taka możliwość to czemu nie skorygować dany problem? Tym bardziej, że jak głoszą plotki "Linux jest w pełni konfigurowalny" xP . W xmodmap zmieniałem przycisk nr. 2 (rolka) w zakresie 4-10 (xmodmap -e "pointer = 1 10 3 4 5 6 7 8 9 2"), ale takie rozwiązanie jest tylko połowiczne - wklejanie tekstu już nie występuje, lecz kosztem funkcjonalności przycisku rolki. Jak wcześniej zaznaczyłem, chodziłoby mi o wyłączenie samej funkcji zaznacz-wklej bez utraty rolki. Pozdrawiam, Zwieszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2011 Prawdopodobnie nie da sie Jeszcze inna opcja to wylaczenie srodkowego przycisku myszki i wlaczenie jego emulacji (jednoczesne klikniecie lewy-prawy), ale to chyba jeszcze gorsze wyjscie. Potrenuj obsluge rolki to nie bedzie problemu EDIT: a i ten ficzer zwiazany jest z xorgiem, a nie pulpitem. Gdzies przeczytalem, ze jest zahardkodowany, wiec niewiele zdzialasz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Marzec 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2011 Wygląda na to, że rzeczywiście się nie da. http://askubuntu.com/questions/4507/how-do-i-disable-middle-mouse-button-click-paste - tutaj jest bardziej konkretna odpowiedź. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwieszony Napisano Marzec 17, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2011 Przyznam, że jestem nieco zawiedziony brakiem jednoznacznego rozwiązania problemu, ale w porządku - w takim razie dzięki za znalezienie informacji nt. tych podwójnych schowków x]. Pozdrawiam, Zwieszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtK Napisano Marzec 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2011 A jak dodasz to do xorga (sekcja mouse) Option "ButtonMapping" "1 1 3 4 5" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2011 Ale chodzi o zachowanie funkcjonalności środkowego przycisku myszki (np. otwieranie nowych kart), a pozbycie się tego schowka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi