pazdzioch23 Napisano Marzec 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2011 Witam wszystkich. Tak jak w temacie mam problem z kopiowaniem z komputera danych na pendrive, a konkretnie jest bardzo wolne. Plik np: z filmem 700MB zaczyna sie kopiowac od 6,1MB/s ale zaraz po starcie predkosc kopiowania spada do ok. 1,1MB/s i mniej wiecej tak zostaje do konca. System Fedora 12 Partycje na dysku automatyczne. Procesor 2,4 GHz celeron Pamiec 2 x 512MB Dysk 40GB ATA Pendrive Kingstone 8GB Te same czynnosci na Windowsie nie sprawiaja najmniejszego problemu, na innym komputerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2011 W sumie 1MB/s to nie aż tak bardzo wolno, ale pokaż może wyniki hdparm -Tt dla dysku, czyli prawdopodobnie hdparm -Tt /dev/sda i dla pendrive hdparm -Tt /dev/sdb . Dodatkowo lsusb i dmesg po włożeniu go do usb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2011 A nie masz po prostu podlaczonego pendrive'a do USB 1.1? To 1,1MB/s wyglada na ok 8,8Mbit/s czyli stosunkowo niewiele ponizej mozliwosci USB 1.1 (12Mbit/s). Nie wiem czy to wina pendrive'a czy systemu, ale jesli masz np. zainstalowanego Windowsa na tym kompie, to sprawdz czy transfer pod winda jest lepszy (w tym samym porcie USB oczywiscie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdzioch23 Napisano Marzec 29, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 pokaz moze wyniki hdparm -Tt dla dysku, czyli prawdopodobnie hdparm -Tt /dev/sda i dla pendrive hdparm -Tt /dev/sdb . Dodatkowo lsusb i dmesg po wlozeniu go do usb. thof bym napisal o tych wynikach tylko nie mam pojecia jak to zrobic. Jestem zbyt cieki. Czy chodzi o to? hdparm -Tt /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 728 MB in 2.00 seconds = 363.40 MB/sec Timing buffered disk reads: 84 MB in 3.00 seconds = 27.97 MB/sec hdparm -Tt /dev/sdb /dev/sdb: Timing cached reads: 2 MB in 2.02 seconds = 1016.30 kB/sec Timing buffered disk reads: 4 MB in 4.03 seconds = 1016.76 kB/sec WalDo nie mam na tym komputerze windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 hdparm -Tt /dev/sdb /dev/sdb: Timing cached reads: 2 MB in 2.02 seconds = 1016.30 kB/sec Timing buffered disk reads: 4 MB in 4.03 seconds = 1016.76 kB/sec No i to wszystko wyjasnia. Albo pendrive taki wolny, albo komputer go tak spowalnia. Tym bardziej, ze nie masz na nim windowsa, wiec pendrive raczej ok, tylko komputer juz nie pierwszej mlodosci. Tryb w jakim pracuja urzadzenia na tym komputerze mozesz sprawdzic w dmesg, czyli polacz pendrive, a potem dmesg. Gdzies na dole powinna byc linia: usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5 High speed wskazuje szybkosc z jaka dziala interfejs. Btw. cienki jak juz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi