Skocz do zawartości

F14, Brak Sygnalu Z Mic. Na Wyjsciu Na Glosnikach. W Skype Dziala Ok, Arecond Tez.

rensu

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies pomysly?
Włącz głośniki.

A bardziej serio: napisz co chcesz osiągnąć. Chcesz słyszeć w głośnikach wszystko to co mówisz do mikrofonu? Może trzeba pobawić się urządzeniami wejściowymi i wyjściowymi w pavucontrol albo innym mikserze. Napisz co wypróbowałeś do tej pory.

i jest jeszcze jeden hak.

jak masz zamiar puścić na głośniki to, co będzie z mikrofonu (zakładam jedno pomieszczenie) to zapewne uda ci się uzyskać śliczne dodatnie sprzężenie zwrotne - będzie głośno i nieprzyjemnie. jak już koniecznie musisz się słuchać via pc, to załóż słuchawki i dopiero wtedy pobaw się suwakami.

i jest jeszcze jeden hak.

jak masz zamiar puścić na głośniki to, co będzie z mikrofonu (zakładam jedno pomieszczenie) to zapewne uda ci się uzyskać śliczne dodatnie sprzężenie zwrotne - będzie głośno i nieprzyjemnie. jak już koniecznie musisz się słuchać via pc, to załóż słuchawki i dopiero wtedy pobaw się suwakami.

Sygnal z mikrofonu wbudowanego nie jest przenoszony na glosniki, ale to mi potrzebne nie jest, a nawet mogloby przeszkadzac z uwagi na sprzezenie. Ale wiem ze majk dziala, bo slychac mnie w skype po drugiej stronie i moge rowniez nagrywac (np. arecordem o ktorym wyzej pisalem).

Na czym mi zalezy: pod wejscie majka mam podpiety "pod" gitarowy i chce zeby sygnal z poda byl slychany w glosnikach + leci w nich backing do kawalkow. I tu rowniez (jak w przypadku majka wbudowanego) sygnal do kompa dociera, skoro moge go nagrywac arecorderm. Chce ten sygnal slyszec rowniez na glosnikach, bo gram sobie solowki do backing'ow. I oczywiscie moge "poda" podpiac pod inne glosniki ale nie o to chodzi, chcialbym miec to na jednych:)

Wszelkie mozliwosci klikalne chyba wyczerpalem, zarowno w alsamixer jak i pavucontrol i w aplecie do zarzadzania pulseaudio. Dodam jeszcze, ze wczesniej mialem F12 rowniez z pulseaudio i bylo OK.

Zobacz to http://wiki.fedora.pl/wiki/Brak_dźwięku_w_ogóle_lub_tylko_na_niektórych_wyjściach_np._słuchawkowym spróbuj różnych wpisów dla Twojej karty. Chyba trzeba robić restart komputera lub przeładować moduły (np. snd_hda_intel). I do tego dobry mikser, przykładowo gmixer, w którym powinien pojawić się przełącznik do tego co potrzebujesz.

• Upvote 1

Zobacz to http://wiki.fedora.pl/wiki/Brak_dźwięku_w_ogóle_lub_tylko_na_niektórych_wyjściach_np._słuchawkowym spróbuj różnych wpisów dla Twojej karty. Chyba trzeba robić restart komputera lub przeładować moduły (np. snd_hda_intel). I do tego dobry mikser, przykładowo gmixer, w którym powinien pojawić się przełącznik do tego co potrzebujesz.

Dzieki wielkie, smiga! Dodalem zgodne z instr. do alsa.conf:

options snd-hda-intel model=asus-dig

+ w gmixer przelaczylem i jest OK.