Skocz do zawartości

Notoryczne Zwiechy

tiret

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czy znajdzie się ochotnik, który poświęci chwilę dla żółtodzioba?

Jeśli tak, to super. Otóż doświadczam regularnych, zupełnych zamrożeń systemu (Fedora 14 Gnome,

choć częściej rozpoczynam sesje w LXDE).

Jedyny trop na jaki wpadłem, to pojawianie się na chwilę przed zacięciem ikony kluczy w tacce systemowej.

Przy czym po przeglądnięciu kilkukrotnie logu messages nie mogę stwierdzić jakichkolwiek zbieżnych sygnałów, które

wskazywałyby na jakiekolwiek podobieństwo okoliczności w chwili sprzed wymuszonego restartu w dotychczasowych przypadkach.

Na stronie: piszę tutaj, bo chciałbym, żeby ktoś uchronił mnie przed ujadaniem na Linuksa za jego nieprzystępność (a pingwiny mnie ostatnio

nie znoszą: Ubuntu i Mint z ich śnieżeniem ekranu, czy Suse, który w maszynie wirtualnej zaciął się w instalatorze, a w każdym przypadku

zajeżdżanie wiatraka i procesora nawet przy przeglądaniu internetu, pomimo posiadania wyczesanego, jak na laptop, procka :) ), bo to jednak dobry soft.

Może jakieś problemy z połączeniem sieciowym? Może po zawieszeniu trzeba odczekać nie np. minutę tylko wytrzymać z 10-15?

Jeśli to laptop, to może warto spróbować na początek wyłączyć wszelkie funkcje oszczędzania energii, włączania screensaverów, wyłaczyć efekty 3D itp

Oczywiście na początek każda z tych czynności osobno, a dopiero jak nie będzie efektu, to spróbować wszystkie razem?

Możesz dołączyć jakąś fotkę ekranu z momentu zawieszenia?

Skoro to radeon to pojdzmy przez chwile tym tropem. Sterowniki otwarte czy wlasnosciowe? Dodaj do argumentow jadrra opcje nomodeset i zobacz. Moze byc tez tak jak WalDo mowi i mozesz Miec problem z acpi wtedy acpi=off chyba? Sprawdz czy to nie jest czasem wina przejscia w tryb uspienia, sa z wybudzeniem problemy.

Ok, zaraz sprawdzę, jak tylko pozałatwiam sprawy na Windowsie. Mogę już teraz tylko zapewnić,

że nie instalowałem żadnych sterowników, tak więc są te domyślne — podobnie z efektami 3d: nie sądzę,

żeby były włączone, skoro nawet zwykła przezroczystość w Guake mi nie działa :).

Ale skoro tak mówicie, to wyłączę wszystko co się da, yeah!

Jeszcze nadmienię, że zwiechy nie następują w każdej sesji. Czasem da się przepracować 2 godziny, ale dwa razy

to mnie nawet tuż przed zalogowaniem dopadło.

Sprawdź najpierw to nomodeset. Jestes pewny że pamięć jest w porządku? Może dla pewności sprawdź memtestem, pakiet memtest86 czy jakoś tak.

Memtest przebiegł bez zakłóceń. No ale jak jeszcze parę razy „na twardo” wyłączę po zawieszeniu, to pewnie kiedyś

ujawni się tam błąd.

Czy nomodeset, czy nie-nomodeset, zawiesza się czasami. Jakoś tak 1 na 2 przypadki. Dzisiaj nawet

w trybie tekstowym. Nawet po wczorajszej aktualizacji kernela.

W jaki sposób jeszcze mogę się umartwić, żeby zasłużyć na stabilne działanie ;) ?

Trzeba poszukać w logach. Wrzuć na swojego githuba zawartość /var/log/messages.log i poszukaj w nim podejrzanych wpisów.

Widzę, że masz nową kartę to możesz spróbować zamkniętego sterownika Catalyst ( http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=155503 ), ale nie wydaje mi się, żeby problem leżał właśnie w karcie.

Przeczytać wątek od początku i wykonać pozostałe proponowane ćwiczenia (oszczędzanie, foto ekranu itd)

W porządku. Nasze szkolenie obfituje w pouczające ćwiczenia, proponujcie Panowie dalej!

Poniższe zdjęcie prezentuje —o ironio!— unieruchomiony obraz mojej zawieszonej Fedory (przy acpi=off):

http://img576.imageshack.us/i/p1000673z.jpg/

Za to tutaj jest log (wycięty) od chwili początku rozruchu, aż po początek następnego:

https://gist.github.com/918926

Crash nastąpił o 6:56, tymczasem ostatnia wiadomość w logu pochodzi sprzed 5 minut od zawieszenia.

Zauważyłem, że chyba zawsze jest coś o tych privacy extensions.

Dzięki, nie wiedziałem, że są Catalysty do mojej karty. Skorzystam, ale najpierw spróbuję się z tym uporać,

żeby nie wprowadzać źródła potencjalnych błędów.

Zeby calkowicie wykluczyc sterowniki do karty graficznej (bo dalej uwazam ze to one winne) to wez dodaj w xorg.conf w driver zamiast radeon to vesa. Nie bedzie to moze ladnie wygladac (niska rozdzielczosc) ale pomecz sie troche i zobacz czy tez sie bedzie wieszac.

A ja sie jeszcze dopytam co do zrzutu ekranu. U góry po prawej w trayu (albo tuz obok) widnieje biala ikonka z jakims ciemnym zygzakiem (co imho symbolizuje jakies popekane okno lub ekran) - czy ktos moze powiedziec co taka ikona oznacza?

[EDIT]

Zauwazylem, ze chyba zawsze jest cos o tych privacy extensions.
Moze to sprawka Chrome/Chromium? → http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=72896

Sprawdz czy zwisy sa zawsze kiedy masz uruchomiona te przegladarke. Spróbuj przez jakis czas uzywac innej.