Skocz do zawartości

Wine I Auto-Uruchomienie Płyty

farbaa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy za pomocą WINE jestem w stanie uruchomić płytę z plikami typowo "Windowsowymi"? Mam na myśli pliki typu .exe, .dll itd. Generalnie chodzi o płytę z testami na prawo jazdy. Niestey nie mam pod ręką Windowsa i nie jestem w stanie uruchomić tej płyty za pomocą Fedory, ponieważ po włożeniu jej do napędu, system nic nie robi, tzn. nie montuje jej automatycznie. Ze wszytkimi innymi, typowymi płytami nie mam tego problemu. Podejrzewam, że w przypadku Windowsa płyta zostałaby uruchomiona automatycznie i - tak sądzę - pojawiłoby się jakieś menu etc. Czy jest to w ogóle możliwe?

A próbowałeś zamontować płytę ręcznie? Na pewno znajdziesz plik z "autorun" albo czymś podobnym w nazwie w głównym katalogu płyty. W tym pliku będzie napisane jaki plik *.exe jest uruchamiany. Dalej już standardowo "wine /ŚcieżkaDoPłyty/OdszukanaNazwa.exe"

Wiatm WalDo. Niestety ręczna próba zamontowania płyty nie powiodła się.

# mount /dev/sr0 /media
mount: brak nośnika w /dev/sr0

Nie wiem z jakiego typu systemu plików skorzystać (mam na myśli flagę przy poleceniu mount. Ale w przypadku płyt nie jest to chyba wymagane. To jest - jak wspomniałem wyżej - płyta z testami na prawo jazdy, musi więc mieć jakieś menu itd). W wymaganiach pisze nt. Windows'a XP/VISTA/7, Pentium III 600 MHz itd. Ale to przecież nie jest istotne. Obawiam się, że nic z tego.

# dmesg |grep sr0
[    5.789834] sr0: scsi3-mmc drive: 24x/24x writer dvd-ram cd/rw xa/form2 cdda tray
[    5.789957] sr 0:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0

Tak, tego się nie instaluje. Po prostu wkłada się płytę i powinno pojawić się menu. Dzięki thof za podsunięcie rozwiązania, ale już po problemie. Udało się to zrobić za pomocą Wine zainstalowanego na FreeBSD. Po zamontowaniu płyty i kliknięciu na plik *.exe jako program do otwierania tego typu plików wybrałem oczywiście Wine, po chwili ukazał się komunikat o konieczności instalacji Gecko, ale pojawiło się także menu i mogłem przejść dalej. Dziękuję za zainteresowanie! Pozdrawiam.