Jusko Napisano Kwiecień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2011 Witam. Czy znacie jakieś fajne i przenośne między systemami klienty e-mail? Od prawie roku lub i więcej, korzystam z Thunderbirda. Generalnie zadowala mnie on, gdyż korzystam tylko z opcji odbierania i wysyłania e-mail, jednak jak każdy produkt Mozilli, jest on nieco ociężały. Pod Linuksem gdzie GTK jest od razu, program jakoś żwawy jest, jednak pod Windows gdzie środowisko musi sobie przygotować wpierw do pracy, działa to wooolno. Operowanie na np. 500 e-mailach jednocześnie na skrzynce (nawet i 25) to zasada wydanie_polecenia-->parę sekund myślenia-->wykonanie. Podobnie Pidgin po Linuksem działa mi żywo w miarę, jednak pod Windows to myśliciel (choć Pidgina raczej nie zamienię). Jaki jeszcze znacie dobry klient pocztowy między systemami? Thunderbird jest ok, jednak momentami jest ociężały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2011 Thunderbird nie jest w GTK. To taka proteza, żeby nie odstawał od reszty systemu. Zresztą jeśli lubisz na Win coś innego, to używaj czegokolwiek i ustaw IMAP do synchronizowania się z serwerem. Będziesz miał w miarę ogarnięte wiadomości i katalogi w każdym programie pocztowym. PS. Polecam Gmaila, wymiatacz i wreszcie nie trzeba dla mnie klasycznego klienta na dysku. Z komórki też fajny dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Kwiecień 22, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2011 Zależy mi, aby pod Windows i Linuksem korzystać z tego samego, aby wygodnie można było przenosić bazy e-maili między systemami (jak robię to w Thunderbirdzie). W zasadzie 10 lat używałem interfejsu webowego, miałem jednak go nieco dość i od roku korzystam ze stacjonarnego klienta e-mail, który w masowej korespondencji jest dla mnie wygodniejszy. No i od 11 lat mam konto na go2 (dzisiejsze o2, które przoduje w serwisach typu Pudelek), więc nie chcę zmieniać na coś innego (vide gmail). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Kwiecień 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2011 Ja używam Thunderbird z profiles ustawionym na niestandardowe miejsce - dalsza, wolniejsza część dysku. Nie zauważyłem by był ociężały, z tym że ja go startuje razem z systemem. W dual bootach profiles w obu systemach jest tak ustawiony by wskazywał w to samo miejsce (Tak jak firefox, kadu i deluge). Możesz wypróbować jeszcze wbudowanego klienta opera-mail (Przeglądarka opera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sadu Napisano Maj 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2011 Może to trochę odbiega od tematu, ale jeśli Twoje konto pocztowe to Gmail albo inne, na którym działa IMAP to polecam tylko linuxowego Postlera. Jest w repo więc su - yum install postler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu_44 Napisano Czerwiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2011 Ja mam na o2 konto i z powodzeniem chwalę sobie imapa na tym serwerze. Co do Thunderbirda i Windy to przyznam rację, ale rzadko korzystam z Windowsa. Ewentualnie ustawić zapisywanie maili na dysku, ewentualnie wskazać pod Fedorą jak katalog konta Thunderbirda spod Windy, żeby nie mieć dubla na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 Zawsze jest Pine obecnie zwane Alpine. Pełny standard i przenaszalność na wszystkie możliwe systemy. http://www.washington.edu/alpine/ http://www.washington.edu/alpine/tech-notes/installation.html#install-pc http://www.washington.edu/alpine/acquire/ Przy okazji, tu porównanie (niektórych) klientów poczty: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/pl/wiki/Por%C3%B3wnanie_program%C3%B3w_pocztowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi